| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - do automatow
Kevin Xy - |16 Mar 2007|, 2007 22:06 Temat postu: do automatow czy to co jet na zdjeciach to tlok biegu wstecznego w mojej skrzyni ??
na rozgrzanej skrzyni wsteczny mam jedynie do 1100 obrotow, pozniej "wyskakuje"- na zimnej wszystko oki
czy to owe oringi puszczaja ??
ten tlok na zdjeciu to z drugiej skrzyni
Adam_2000 - |16 Mar 2007|, 2007 22:12
Tak, to jest ten tłok, który wchodzi od spodu w sterownik.
Trop z tymi oringami całkiem prawidłowy !
1Bodzio - |16 Mar 2007|, 2007 22:34
| Adam_2000 napisał/a: | Tak, to jest ten tłok, który wchodzi od spodu w sterownik.
Trop z tymi oringami całkiem prawidłowy ! |
Bez wątpienia.
Tylko żeby nie przyszło Ci do głowy je zamienić. Długość tego trzpienia na którym jest talerzyk z oringami może być inna (jest ich kilka długości) . Zmienna długość służy do regulacji naciągu taśmy hamulcowej biegu wstecznego.
Kevin Xy - |17 Mar 2007|, 2007 13:44
zrobie to przy wymuszonej wymianie oleju w skrzyni:
oringi w samko zakupie
kolo sciagnie miske i bedzie ja czyscil, a ja w tym czasie zrzuce tlok i wymienie oringi- tlok oczywiscie zostanie ten sam
Miszcz - |19 Mar 2007|, 2007 18:11
Łup
Kevin Xy - |19 Mar 2007|, 2007 18:30
dzieki
Panowie- wydzwanialem dowiedziec sie ile te 2 oringi kosztuja
sa w sprzedazy w pelnym komplecie uszczelnien do tej skrzyni za 120 lub 200 plnow
czy one sa jakies specjalistyczne czy moge cos dopasowac, ew zalozyc z drugiego tloka drugiej skrzyni ??
Marcin - |19 Mar 2007|, 2007 18:33
Myślę, ze da sie coś znaleźć tutaj, a jak tutaj to i w każdym sklepie z oringami.
http://www.abs.lublin.pl/kat.oringi.html
Tylko trzeba najpierw wytargać stare, pomierzyć i kupić nowe...
Jeśli się myle to mnie sprostujcie.
Kevin Xy - |19 Mar 2007|, 2007 18:50
no akurat sklep z oringami mam obok siebie, tloczek w reku wiec cos bym napewno dobral- nie musza byc jakies mocno temperaturowe bo tam niby 65 stopni- niech tylko ktos klepnie ze tak dobrze bedzie, zanim po raz kolejny bede wymienial olej i rwal miske
Boni - |19 Mar 2007|, 2007 20:29
To jest ciężki orzech. Z jednej strony, tam jest 65 przeważnie, a czasami lokalnie może być znacznie więcej, dwa, dobierania na oko oringów, a już szczególnie do (jednak) amerykańskiej skrzyni, to ja nie polecam, niby 12mm, a potem się okazuje że pół cala, i zabawa od nowa. Z drugiej strony, cena tego zestawu boli i też nie ma wielkiej gwarancji, że nie wrzucili tam badziewia. Ale dla siebie to bym chyba jednak zacisnął zęby i wziął zestaw.
1Bodzio - |19 Mar 2007|, 2007 20:35
Ja w serwisie Forda zamówiłem same oringi. Cena spora jak za kawałek gumki, ale za to pweność że będzie to co ma być.
MireQs - |19 Mar 2007|, 2007 20:41
A ja bym dobral oringi w sklepie jakies na wyzsza temperature i powinno byc oki, decyzja jednak nalezy do wlasciciela
Kevin Xy - |19 Mar 2007|, 2007 22:14
a moze zalozyc te od drugiej skrzyni ?? wygladaja na cale
calosci na pewno nie kupie, bo z tego zestawu to mi jedynia sie te dwa oringi nadaja, i uszczelka pod miske
oryginal 200 pln, za 120 to jakies zamienniki
1Bodzio - |19 Mar 2007|, 2007 23:34
Pomimo że całe, to guma może być stwardniała i będą puszczać
Boni - |20 Mar 2007|, 2007 09:25
Na pewno lepiej nowe, stare to proszenie się o robotę od nowa.
Powiem tak, mamy w robocie na warsztacie parę skrzyń oringów i simeringów, w firmie kupę maszyn z hydrauliką i pneumatyką, no i chłopaki przeważnie dobierają, nie idzie nawet o oszczędności, bo zestawy naprawcze są dla firmy tanie, tylko że nie możemy czekać dwa czy trzy tygodnie na parę gumek ze Stanów czy innej Szwajcarii. I z praktyki, 9 na 10 razy udaje się dobrać wszystko ok, ale co jakiś czas trafia się kosztowna (jak coś się zatnie) i pracochłonna (jak coś trzeba 5 razy rozbierać) zagwozdka.
Kevin Xy - |5 Cze 2007|, 2007 10:09
no i cenzura
wczoraj zrzucilem miske, wyjalem tlok wstecznego, wewnetrzny oring tloka rozpadl mi sie w dloni, popekany caly jakis, zalozylem nowe oringi, zalalem olejem i naprawde bylo cacy ....
dopuki sie przejechalem
nadal gubie wsteczny
Boni - |5 Cze 2007|, 2007 11:51
Przerąbane... w praktyce, może być cała płyta do remontu, albo coś jeszcze innego...
Kevin Xy - |5 Cze 2007|, 2007 13:07
wlasnie sprawdzilem i stalltest na wstecznym konczy sie............
............ na odcieciu paliwa
Aro - |5 Cze 2007|, 2007 19:21
Normalnie nie mam pomysłu
A po tym, jak rozgrzałeś skrzynkę i zacząłeś gubić wsteczny, poziom oleju oczywiście sprawdziłeś?
Stefan - |5 Cze 2007|, 2007 20:18
Witam! Pewnie paproch w plycie strujacej.Zabawy z plyta rzadko koncza sie sukcesem. Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |6 Cze 2007|, 2007 09:10
wczoraj wieczorem zrobilem jeszcze stalltest na wstecznym i dyl oki- zatrzymal sie na jakies 2800obr/min
pare pytan jeszcze mam:
1. czy tasma hamulcowa niskich biegow jet odpowiedzialna za niskie biegi i bieg wsteczny- bo niby nazywa sie tasma hamulcowa niskich biegow i biegu wstecznego ??
2. czy uslizgi na tej tasmie moga objawiac sie jakos slizganie sie biegu drugiego i biegu wstecznego ??
3. czy moja skrzynia ma 2 tasmy hamulcowe ?? niskich biegow (i biegu wstecznego) i wysokich biegow ??
4. czy tasma hamulcowa wyskokich biegow spina 3 bieg zanim zapnie sie lockup ??
5. czy elektrycznie sterowane zawory, lockup i 4 bieg zapna sie mimo niewystarczajacego cisnienia w skrzyni ??
6. w przypadku wymiany tlokow moge probnie zapodac tloki z zapasowej skrzyni ??
na razie tyle, prosze o pomoc
Boni - |6 Cze 2007|, 2007 12:49
| Kevin Xy napisał/a: |
1. czy tasma hamulcowa niskich biegow jet odpowiedzialna za niskie biegi i bieg wsteczny- bo niby nazywa sie tasma hamulcowa niskich biegow i biegu wstecznego ??
2. czy uslizgi na tej tasmie moga objawiac sie jakos slizganie sie biegu drugiego i biegu wstecznego ??
3. czy moja skrzynia ma 2 tasmy hamulcowe ?? niskich biegow (i biegu wstecznego) i wysokich biegow ??
4. czy tasma hamulcowa wyskokich biegow spina 3 bieg zanim zapnie sie lockup ??
5. czy elektrycznie sterowane zawory, lockup i 4 bieg zapna sie mimo niewystarczajacego cisnienia w skrzyni ??
6. w przypadku wymiany tlokow moge probnie zapodac tloki z zapasowej skrzyni ??
na razie tyle, prosze o pomoc |
1. Wg. opisu, dla wstecznego łapie sprzęgło 4/overdrive, sprzęgło jednokierunkowe overdrive trzyma, załączone jest sprzęgło wysokich biegów i wstecznego, i załączona taśma niskich biegów i wstecznego. Taśma łapie tylko przy 1 i wstecznym.
2. Nie powinno odbijać się na 2, taśma jest niezależna.
3. W normalnej taśmy masz 3, niskie/wsteczny (1 i R), 2 biegu i 4/overdrive, 3 bieg robiony jest przez puszczenie taśmy 2 i włączenie sprzęgła wysokich i wstecznego. Jak nie ma overdrive to może i są dwie, ale ja się na takich nie znam, zresztą chyba byś już wcześniej zauważył że masz trzybiegową skrzynię...
4. tego nigdy nie pamiętam, kiedy lockup łapie, zresztą, on ma tak po[censored] warunki łapania, że nigdy nic nie wiadomo
5. elektryka zapnie, tyle że bez ciśnienia zawory się nie przesuną, i efektu nie będzie. Ciśnienie liniowe da się sprawdzić na przyłączu skrzyni, bodaj śruba kawałek za wybierakiem, manometr, tabela i tyle.
6. Można przekładać, ale baaardzo trudno tak naprawić tak skomplikowany układ, po prostu pogubisz się co i dlaczego działa czy nie działa.
Ja bym powiedział że jeśli masz też coś z 2 nie halo, to masz coś ogólnie skopane, ciśnienie, olej, cała płyta się podiabliła, bo akurat 2 i wsteczny mają mało elementów wspólnych a rozłącznych z 1 (zakładam że 1 chodzi w miarę dobrze) i trudno pokazać palcem konkretną część.
Wyciąg z dawnej strony Olczaka:
Wsteczny bieg-drgania lub poślizgi
Możliwa Przyczyna / Sposób kontroli lub naprawy
1. Niewłaściwy poziom oleju . 1. Przeprowadź kontrolę poziomu .
2. Za niskie ciśnienie sterujące przy wstecznym biegu . 2. Przeprowadź test ciśnienia .
3. Ubytki ciśnienia na siłowniku taśmy hamulcowej niskich biegów i biegu wstecznego . 3. Wykonaj test sprężonym powietrzem. Wizualnie sprawdź pierścienie tłoka siłownika i gniazdo tłoka .
4. Uszkodzone sprzęgło jednokierunkowe niskich biegów (tylne) lub nadbiegu (overdrive) . 4. Skontroluj działanie sprzęgieł .
5. Nadmiernie zużyta panewka promieniowa kosza sprzęgła wysokich biegów i biegu wstecznego lub 4-go biegu (overdrive) . 5. Sprawdź luzy panewek , wymień gdy potrzeba .
6. Uszkodzone lub zużyte pierścienie uszczelniające/rowki pierścieni/ statora kosza sprzęgła wysokich biegów i biegu wstecznego . 6. Zweryfikuj powierzchnie pracy statora i pierścienie uszczelniające .
7. Uszczelniacze tłoka siłownika wysokich biegów i biegu wstecznego albo 4-go biegu (nadbiegu)-uszkodzone/zużyte . 7. Wykonaj test sprężonym powietrzem. Wizualnie sprawdź uszczelniacze tłoków ,wymień gdy potrzeba .
8. Uszkodzonu lub zużyty tłok siłownika taśmy hamulcowej niskich biegów i biegu wstecznego . 8. Sprawdź , wymień gdy potrzeba .
9. Za duży luz taśmy hamulcowej niskich biegów i biegu wstecznego lub uszkodzenie taśmy . 9. Sprawdź taśmę i luz taśmy .
10. Luzy na wale napędowym , lub na zawieszeniu silnika . 10. Sprawdź sprzęgło gumowe wału ,krzyżaki i poduszki mocowania silnika i skrzyni , wymień lub napraw gdy potrzeba .
11. Uszkodzone uszczelniacze lub gniazda tłoka siłownika taśmy hamulcowej niskich biegów i biegu wstecznego . 11. Wykonaj test sprężonym powietrzem. Wizualnie sprawdź uszczelniacze tłoków ,wymień gdy potrzeba .
12. Zanieczyszczone przewody chłodnicy, zbiornika radiatora lub chłodnica pomocnicza . 12. Przeprowadź test przepływu płynu przekładniowego w systemie chłodzenia .
Kevin Xy - |6 Cze 2007|, 2007 14:51
strone Olczaka juz wstepnie przerobilem na poziom swojej wiedzy
bylem na regulacji tasm i fakt iz 2 scislejsze ale nie do konca
meches powiedzial ze tloki juz puszczaja
jedyny plus tej wizyty to to ze u niego przekladka skrzyni to 300 pln
Boni - |6 Cze 2007|, 2007 14:59
Ale po regulacji poprawiło się, czy nadal ci się ślizga? Jeśli facet kompetentny, to cena za przekładkę ok, tylko jeszcze dobrą skrzynię trzeba wymyśleć.
Kevin Xy - |6 Cze 2007|, 2007 15:02
poprawilo sie bo mniej sie slizga, przy nizszym cisnieniu
przy wyzszym cisnieniu jednak ubytki musza byc na tloku
sama regulacja tasm to jakas u niego godzina roboty wyszla, pozniej wsiedlismy, kolo sie przejechal, tlumaczyl z sensem i jedyne 50 pln skasowal
Boni - |6 Cze 2007|, 2007 17:16
Starość nie radość... Trochę ciśnienia na tłoku, trochę na płycie, trochę na pompie, i skrzynia nie bangla...
Kevin Xy - |6 Sie 2007|, 2007 23:50
wymienilem dzisiaj tloki i generalnie NIC sie nie poprawilo
zalozone tloki bardziej scisle od starych, stare bez ubytkow gumy
ps. sluze pomoca przy wymianie tlokow
co robic ???????
Stefan - |6 Sie 2007|, 2007 23:52
Witam! Wymienic. Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |7 Sie 2007|, 2007 00:00
samochod ?? czy wystarczy skrzynie ??
Stefan - |7 Sie 2007|, 2007 01:31
Witam! Wszystko! Na "Wieloryba" koniecznie! Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |7 Sie 2007|, 2007 01:34
mi auto potrzebne do jezdzenia !!
a nie wieloryb
Stefan - |7 Sie 2007|, 2007 01:47
Witam! | Kevin Xy napisał/a: | | mi auto potrzebne do jezdzenia !! | -no wlasnie o tym pisze! Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |7 Sie 2007|, 2007 01:53
obawiam sie ze wtedy to ja bym pisal, albo czytal bo juz tyle napisane
Stefan - |7 Sie 2007|, 2007 02:14
Witam! Jak ktos ma pecha to i pies suka.. nawet MK-1 sie popsuje. Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |7 Sie 2007|, 2007 10:24
na automaty to chyba nie ma podzialu modelu- w kazdej budzie pasztet siedzi
oczywiscie sa wyjatki
Boni - |7 Sie 2007|, 2007 11:07
Zmień ASB, i tyle, nie ma co dyskutować. Masz gościa do wymiany za 300 (zresztą, wymiana jest w miarę prostaa, kanał i pół dnia we dwu), teraz tylko jakąś ASB w miarę jeżdżącą trzeba skołować...
Kevin Xy - |7 Sie 2007|, 2007 11:10
| Boni napisał/a: | | teraz tylko jakąś ASB w miarę jeżdżącą trzeba skołować... |
no wlasnie
marcys - |8 Sie 2007|, 2007 13:07
hmmm.....czas na MSB ? wiem ze to herezje ale fura jezdzic musi a to tylko skrzynia winna....
Kevin Xy - |9 Sie 2007|, 2007 00:09
no fura juz tak chyba z 5 miesiacy jezdzi
a wrzucenie teraz msb wyjdzie mi drozej niz kolejna asb
adwes - |10 Sie 2007|, 2007 21:51
Kevin , jak chcesz , to moge o to zawalczyc
http://cgi.ebay.de/Automa...1QQcmdZViewItem
Kevin Xy - |16 Sie 2007|, 2007 15:51
dam znac jak mi sie tutaj nic nie urodzi- jakos w niedziele winienem juz wszystko wiedziec
ile taka skrzynia moze wyjsc do mnie w zlotowkach ??
a teraz dalszy ciag mojej skrzyni
przed zlotem okazalo sie ze nie mam 3 biegu, a wsteczny nawet na zimno juz nie wchodzi- zrobilem 1270 km na 2 wpietej na sztywno i wolno ale skutecznie auto dowiozlo mnie tam gdzie chcialem- 3000 obr/min i 80 km/h, tempomat i szlo
a mowili ze fordowskie automaty takie slabe i niewytrzymale
Struna - |16 Sie 2007|, 2007 15:55
| Kevin Xy napisał/a: | a mowili ze fordowskie automaty takie slabe i niewytrzymale | mój mnie zadziwił tym, że się da driffty robić i gumę spalić
marcys - |16 Sie 2007|, 2007 15:55
| Kevin Xy napisał/a: | chcialem- 3000 obr/min i 80 km/h, tempomat i szlo
a mowili ze fordowskie automaty takie slabe i niewytrzymale |
prawie jak maly fiat a jak wiemy prawie robi roznice
Kevin Xy - |16 Sie 2007|, 2007 16:01
| Struna napisał/a: | | mój mnie zadziwił tym, że się da driffty robić i gumę spalić |
mozna mozna, ladnie wyszlo
| marcys napisał/a: | | prawie jak maly fiat a jak wiemy prawie robi roznice |
maluchy na drodze lykalem
i jeden autobus, podmiejski
|
|