| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - WODA ZAMARZŁA !!!
fordzik3 - |16 Gru 2004|, 2004 21:37 Temat postu: WODA ZAMARZŁA !!! Forumowicze, pomóżcie ! Kumplowi zamarzła woda w układzie chłodzenia, co robić ? Na razie zalał układ wrzątkiem i czekamy. Nie ma innej możliwości ogrzania silnika? Można go włączyć ? Dodam że to stary Poldek. Poradźcie coś!
Matth - |16 Gru 2004|, 2004 22:16
Witam
No ja widze w sumie jeden sposob: trzeb auto wstawic do cieplego garazu i ewentualnie zalac ewentualnie zamiast wrzatkiem uklad to koncentratem moze uda mu sie przebic przez lod i miarowo go rozcienczajac rozmrozi calosc. Ale niech kolega sie modli o caly ulkad chlodzenia... Bo woda zamarzajac jak powszechnie wiadomo rozszeza sie a ze najpierw zamarza chlodnioca i przewody a na koncu blok to bardzo prawdopodobne ze moze miec blok pekniety... a conajmniej chlodnice, czy glowice, ale trzeba trzymac kciuki moze mial szczescie...
pozdro
sierars1 - |17 Gru 2004|, 2004 00:09
No to kolega ma problem znam to bo kiedys tez mnie to spodkalo i to jeszcze w innym miescie u znajomych pozostalo mi tylko jedno wyjscie farelka i goraca woda 5godzin mi to zajelo tylko ze mroz byl na -10sC tak walnal raptownie.
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2004|, 2004 00:12
zalezy jaki mróz. Jak niewielki, to z bogiem, najwyzej chłodnica. Ewakułować sie do jakiegos warsztatu , migiem, inaczej nie dasz rady. zalewanie wrzatkiem ETC niewiele da. Ciepły garaz na kilka godzin + niezamarzający płyn.
seru123 - |17 Gru 2004|, 2004 00:24
Chlodnica owszem...:) ale lubi sobie pompka wody i obudowa termostatu peknac.......
pzdr
SS
kuba - |17 Gru 2004|, 2004 07:22
Sposób sprawdzony i pewny. Zdejmijcie pasek klinowy, lub wielorowkowy i odpalcie na chwilę auto. Może w ten sposób pracować około 5, max 10 minut, później musicie go bezwzględnie zgasić. Ten czas wystarczy do rozmrożenia korków lodowych.
Adam - |17 Gru 2004|, 2004 12:30
Tak jak pisal Kuba sposob sprawdzony wlasnie na Poldku. Wymontowalem chlodnice i do domu gdy juz odmarzla zamontowalem, zdialem pasek, zalalem plynem (koncentratem) odpalilem na chwile max 3 min zgasilem na 5 min pozniej jeszcze raz teraz dluzej juz chodzil jak juz pompa mogla sie obracac to zalozylem pasek i znow odpalilem. Kilka razy i zaczal sie rownomiernie rozgrzewac znaczy byl obieg wody i juz gotowe lodu brak. A mroz byl - 13 prawi sama woda i nic nie rozmrozilo.
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2004|, 2004 14:32
jasne, o ile masz pompe wody na pasku klinowym
VIK - |19 Gru 2004|, 2004 12:49
Widzę, że kumpel popisal się mądrością po dwakroć, mało, ze na wodzie zastał go mróz ( a płyn w Tesco poniżej 20zł za 5L) to jeszcze zalał wrzątkiem, BRAWO.
Odpalcie, niech pochodzi, i zmieńcie, tylko po spuszczeniu niech lepiej ostygnie, żebyście przypadkiem nie zalali na odwrót, równie "bezbłędnie" zimnego płynu od bloku po zagrzaniu.
fordzik3 - |4 Mar 2005|, 2005 19:48
No i poldek do Żyda poszedł
|
|