Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - sprężyny

r_igla - |27 Lut 2007|, 2007 17:31
Temat postu: sprężyny
witam ostatnio w swoim zmieniłem sprężyny na nowe fabryczne (kupiłem okazyjnie)bo stał zbyt nisko ale po wymianie nie jest tak jak bym chciał podniósł sie o jakiś centymetr,co jeszcze nadaje sie do wymiany (gumy sprężyn tuleje wachacze i gumy belki wyglądają dobrze),mam niwo ,i wyglądają super .
pozdrawiam Rafał

zommbi - |27 Lut 2007|, 2007 22:22

obawiam się że do wymiany zostały Ci amory :P
to że wyglądają super jeszcze nic nie znaczy

PS
przeszukaj stare posty w temacie nivomatów

mmmk - |27 Lut 2007|, 2007 22:28

chyba,ze ma to co i ja :/ jak pisano na forum nowe sprezyny w podrobie dlugo nie wytrzymuja moj tez przysiadl sporo po 2 tygodniach od wymiany... szkoda bylo to robic no ale czlowiek uczy sie na wlasnych bledach... nastepne jezeli beda to z merca a podniesc go tanio i na niedlugi czas to gumy uszywniajace w sprzezyny no ale to pol srodek... chociaz ja napewno znowu wrzuce tam te gumy co mialem poprzednio
Struna - |28 Lut 2007|, 2007 11:00

r_igla, ewentualnie zapodaj sprężyny od jakiegoś merca.
r_igla - |28 Lut 2007|, 2007 16:01

to nie były podruby tylko fabryczne fordowskie,a jeśli orginalne to wydaje mi sie że powinien stać wysoko chociaż pare dni
Struna - |28 Lut 2007|, 2007 16:50

r_igla, akurat w kombi za wysokość nie tylko sprężyny odpowiadają i fabryczne też są generalnie miękkie bo resztę mają zrobić nivomaty - o ile jeszcze coś działają.
r_igla - |28 Lut 2007|, 2007 18:03
Temat postu: sprezyny
ale sprawdzając nivo nawet nie dało sie ich wcisnąć a jak są założone w samochodzie to na postoju jest bardzo twardy,a podczas jazdy tłumią super

przez chwile przyszło mi do głowy żeby podłożyc jakąś gumę około centymetra u óry na amortyzator (przed skręceniem) i sie przekonać czy stoi wyżej

Boni - |28 Lut 2007|, 2007 18:35

Jak założyłeś sprężyny od nivo pneumatycznego, to normalne ze stoi niżej, dopiero nivo go podnosi. Nie wiem dokładnie jak w mk2, ale w mk1 różnica między nieobciążonymi sprężynami normalnymi i od nivo to jakieś 4-5cm, pod obciążeniem właśnie 1-2cm, o tyle niżej stoi zgaszony samopoziomujący.