| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Kontrolka od temperatury ujemnej nie świeci....
robkom - |24 Lut 2007|, 2007 21:54 Temat postu: Kontrolka od temperatury ujemnej nie świeci.... Witam! Od samego początku kontrolka od temperatury ujemnej na zewnąrz nie świeci. Z tego co wyczytałem w instrukcji pomarańczowa jest od 4-1st.C a czerwona poniżej 0 st.C. No i właśnie pomarańczowa działa ok. A czerwona nie chce nawet zaświecić w momencie przekręcenia kluczyka gdzie świecą wszystkie kontroli i po chwili gasną. Rozebrałem licznik wyjąłem cały ten moduł z żaróweczkami i ku memu zdziwieniu wszystkie żarówki są dobre. ta od temp. ujemnej też. Więc gdzie tkwi problem? aaa wczraj rano gdy włączyłem zapłon zapaliła się też czerwona, odpaliłem samochód śweciła a po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu z powrotem nie świeci.. co może byś przyczyną??
Michal2110 - |24 Lut 2007|, 2007 22:10
Nie laczy dobrze... sprawdz jeszce raz, popraw polaczenie i juz. Mozesz tez wtyczke sprawdzic, czy laczy. Potem gdniazgd na plytce lubi sie rozpieprzyc i na koncu przelutowac caly modul (nie pamietam, chyba ten nad nogami pasazera)....Ale ja bym zaczal od sprawdzenia zarowki i jej "kondomika"
robkom - |24 Lut 2007|, 2007 22:18
jaki moduł? bo nie bardzo wiem..
Michal2110 - |24 Lut 2007|, 2007 22:46
W MK-1 to nie jest ten od samochodzika srebrny? On u mnie siedzi pod gorna decha po stronie pasazera... A zreszta i tak gdzies juz bylo z milion razy o tym gownie.
robkom, zacznij od zarowki jeszce raz...mozesz sobie zaoszczedzic sporo roboty.
Kevin Xy - |24 Lut 2007|, 2007 23:15
wepnij sie miernikiem i zobacz czy ta wogole prad dochodzi- w kable przed wtyczka
Gwelezemba - |25 Lut 2007|, 2007 02:44
A ja kiedyś za radą zajrzałem przez dziurę po wyjęciu liczników pod deskę
Faktycznie tam jest prom kosmiczny
A ja myślałem że nei mam elektroniki
Okazało się że jest tylko sprytnie pochowana
Najczęstsza przyczyna nie świecenia? Zarówka i jej styki
U mnie tak nie świeciła się kontrolka ładowania, aż okazało się że alternator ma wytarte szczotki.
Wogóle żarówki szybko padają, w guzikach od szyb nie nadążałem wymieniać, po za tym nie umiałem zbytnio bezusterkowo tych guzików rozbierać aż się wnerwiłem i powkłądałem diody, spokój i ładnie świeci.
Jako jedyne wymieniane wady Scorpio to: elektryka, tłumik i przewody od chłodnicy
i szczególnie na te rzeczy trzeba mieć baczną uwagę
robkom - |25 Lut 2007|, 2007 06:37
na zarówkę jestem pewien że jest ok. ale nie sprawdziłem wtyczki i ścieżek na tej płytce, może własnie ta od tej kontrolki jest przerwana.. bedę musiał jeszcze raz wyjąć licznik... a pamięta ktoś jakiej mocy tam są te żaróweczki?
pablo19 - |25 Lut 2007|, 2007 18:50
| robkom napisał/a: | | na zarówkę jestem pewien że jest ok. ......... |
Czy jak się o tym upewniałeś to zaświeciła chociaż na chwile? Jeżeli nie to rozbierz to jeszcze raz, włóż inną żarówkę i przekręć kluczyk. Jak się zaświeci to oki, ale jeśli nie to zapodaj tam miernik i pobadaj co tam się dzieje. Moduł od samochodzika jest nad schowkiem po prawej stronie tuż pod szybą z dłuugą brązową wtyczką.
Struna - |26 Lut 2007|, 2007 10:33
| Michal2110 napisał/a: | | W MK-1 to nie jest ten od samochodzika srebrny? On u mnie siedzi pod gorna decha po stronie pasazera... | to jeden z dwóch modułów - akurat ten jest od temperatury itd a drugi ( od żarówek ) jest nad nogami kierowcy.
marcys - |26 Lut 2007|, 2007 11:05
eeee od kontroli zarowek to jest a owszem nad nogami ale kierowcy. chyba ze po 89 zmienili. W kazdym razie po odpieciu tego modulu swiatla nie dzialają:)
Struna - |26 Lut 2007|, 2007 11:07
| Speedo napisał/a: | | nie no od zarowek to nad syrami kierowcy nachodzitsja | no toteż tak napisałem - obadaj uważnie treść bo to odpowiedź do postu Michała
Struna - |26 Lut 2007|, 2007 11:11
| Speedo napisał/a: | | a może po prostu za mało spałem, nie wiem | qrwa - sorka to ja za mało spałem
marcys - |26 Lut 2007|, 2007 11:13
za 5 minut macie byc trzeźwi!!!
Struna - |26 Lut 2007|, 2007 11:22
już kawę kończę to powinno być lepiej - proszę szanowne gremium o wybaczenie
robkom - |26 Lut 2007|, 2007 11:54
to w końcu gdzie ten moduł bo już sie pogubiłem...
Struna - |26 Lut 2007|, 2007 12:19
od temperatury jest pod deską na środku.
|
|