Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - prędkościomeierz niedziała ??

anymous - |12 Lut 2007|, 2007 14:56
Temat postu: prędkościomeierz niedziała ??
Witam
mam nastempujący problem: W moim fordzie skorpio z 95 r niedziała prendkościomierz ale tylko wtedy gdy jest zimny gdy przejade sie troche to zaczyna powoli działać najpierw zaczyna skakać równo z obrotami śilnika a pózniej normalnie pokazuje prendkość czy ktoś wie co to morze być ??

fiebik - |13 Lut 2007|, 2007 11:14

anymous napisał/a:
niedziała prendkościomierz ale tylko wtedy gdy jest zimny gdy przejade sie troche to zaczyna powoli działać
hmm... dziwny objaw. może na czujniku w skrzyni jakieś "masło" się zebrało.
anymous - |15 Lut 2007|, 2007 09:15

musze to sprawdzić bo jak narazie czyściłem same kostki ... ale dziwnym jest objawem ze prendkociomierz chodzi równo z obrotomierzem przez jakiś czas ... czy wiesz może jak wyjąć ten czujnik ze skrzyni ?
kirck - |4 Lis 2007|, 2007 18:40

witam wszystkich mam podobny problem tez licznik zacza wariowac tj.raz działa a raz nie czasem podskakuje podczas postoju a najleprze jest to ze jak jade szybciej i nacisne hamulec to licznik zaczyna wskazywac predkosc jak puszcze hamulec to wskazuwka opada przewody i kostki przy skrzyni i ta pod kolektorem czysciłem ale nic nie pomogło macie moze jakies sugestie a i jeszcze jedno pytanie jak wprowadzic zegary w tryb awaryjnu zeby pokazywaly predkosc
bigdaaddy - |4 Lis 2007|, 2007 18:44

kirck napisał/a:
jak wprowadzic zegary w tryb awaryjnu zeby pokazywaly predkosc

Przytrzymaj przycisk od kasowania stanu dziennego, tak długo, aż zaświeci sie cały wyświetlacz. Następnie tymże przyciskiem zmieniasz funkcje.

Srebrny - |6 Lis 2007|, 2007 15:48

anymous napisał/a:
W moim fordzie skorpio z 95 r niedziała prendkościomierz ale tylko wtedy gdy jest zimny gdy przejade sie troche to zaczyna powoli działać najpierw zaczyna skakać równo z obrotami śilnika a pózniej normalnie pokazuje prendkość czy ktoś wie co to morze być ??

w moim dokładnie to samo, tylko rocznik 90. Byłem już nawet umówiony z mechanikiem na dzisiaj, na kilka robótek. Mam zapasowy impulsator, myślę że jutro będzie wolny kanał, zdam relację.

kirck - |8 Lis 2007|, 2007 16:22

witam czy na ktoryms z kabelkow do skrzyni jest stały plus bo licznik pokazuje predkosc gdy naciskam hamulec wiec tak jak by przez skrzynke badz przez zwarcie na kablach był podawany plus wtedy jest ok. Do skrzyni ida 4 kabelki jeden to impulsy a pozostałe 3 to ????
maniek - |13 Lis 2007|, 2007 21:29

bigdaaddy napisał/a:
kirck napisał/a:
jak wprowadzic zegary w tryb awaryjnu zeby pokazywaly predkosc

Przytrzymaj przycisk od kasowania stanu dziennego, tak długo, aż zaświeci sie cały wyświetlacz. Następnie tymże przyciskiem zmieniasz funkcje.

a moglbys wymienic co znacza te funkcie

bigdaaddy - |13 Lis 2007|, 2007 21:44

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=7987
Tadeusz Foltyn - |14 Lis 2007|, 2007 15:47

Witam,miałem podobny objaw z prędkościomierzem,że zaczynał działać po przejechaniu kilku kilometrów [czym zimniej tym gorzej],po wymianie impulsatora jest ok.
Srebrny - |22 Gru 2007|, 2007 17:27

To impulsator (prądniczka) z 2DOHC ASB który okazał sie zepsuty, ale jest identyczny z moim

prądniczka była kupiona u znanego pana z Wojcieszowa, który acz niechętnie ale jednak ja wymienil (moja wina była bo zbyt długo zwlekałem z wymiana) na taka

Trochę się różnią , więc pytanie czy różnica dotyczy tylko wyglądu i czy wszystkie prądniczki są takie same niezależnie od silnika itd.
poczytałem też o budowie tych prądniczek i sa to urządzenia oparte o czujnik Hall
Na tym zdjęciu widac że ktoś dobierał sie do czujnika i chyba skutecznie na jakiś czas

U mnie jest klasyczny zimny lut, nie trzeba nawet jechac wystarczy rozgrzać silnik i od układu wydech.czujnik sie rozgrzewa podając potzebne impulsy.
Ktos to rozbierał może jakieś sugestie?

WTOM - |22 Gru 2007|, 2007 21:06

wygląd nie ma znaczenia (metalowa/plastikowa) ale ma znaczenie zębatka co na niej siedzi - ma mieć tą samą ilość zębów. plastikową naprawiałem, kruszą się kable jak to w wielorybie. trza wygrzebać dekiel przy przewodach, polutować co trzeba, zaizolować zalać kljem lub czymś podobnym i tyle.
Srebrny - |23 Gru 2007|, 2007 11:59

No to czeka mnie liczenie zębów ;)