| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - ABS, TCS, tempomat i akumulator
Piof - |8 Lut 2007|, 2007 23:17 Temat postu: ABS, TCS, tempomat i akumulator Znaleziona przyczyna niedziałania ABS, kontoli trakcji i tempomatu - dodatkowo niekontrolowany pobór prądu (zwarcie i rozładowany do zera akumulator), samoczynne włanczanie się zapłonu, wentylatorów, nierówna praca silnika i brak możliwości poprawnego zdiagnozowania (przynajmniej po usunięciu usterki pojawił się błąd czujnika temperatury z przepływomierza a wcześniej kilkakrotne podpinanie pod kompa nie wyrzuciło nic). Może ktoś będzie miał podobny problem i zaoszczędzi trochę czasu.
Początkowa diagnoza skrzynka do wymiany (no i teraz mam jedną w zapasie) okazała się błędna. Przyczyna to potrzaskana izolacja na przewodach a dalej zwarcia w wiązce lecącej od komputera do właśnie ABS-u modułu EDIS, tempomatu wentylatorów itd - wiazka leci na prawej podłużnicy. Zwarcia były na wysokości kielicha amortyzatora pod wtyczkami wiązek do silnika - dopiero po rozizolowaniu całej wiązki było widac co za bagno miałem w środku - chociaż wiązka z zewnątrz i przewody na końcach wyglądały całkiem całkiem.
Po wymianie przewodów na nowe wszystko pięknie śmiga.
Kevin Xy - |8 Lut 2007|, 2007 23:30
| Piof napisał/a: | | po rozizolowaniu całej wiązki było widac co za bagno miałem w środku |
tak wiekszosc Twojej elektryki wyglada
Piof - |9 Lut 2007|, 2007 01:58
Kevin ty mnie tutaj nie prorokuj - juz mi się zdążyło spieprzyc oświetlenie wnętrza , dodatkowo myślałem że spieprzyli mi coś z gazem ale okazało się że ty tylko zkręcony zawór na zbiorniku - myślałem że rozszarpię elektryka jak po 2 km zgasł - a świezo mialem w pamieci jego uwagę że co do gazu to nie reczy że będzie OK bo tym się nie zajmują.
irek - |9 Lut 2007|, 2007 20:14
nie ma znaczenia z tymi kablami
jestem w trakcie rozbiórki oczatego właśnie 95 rok i kurde instalacja ta na podłuzncy idealna zero pęknięć itd, specjalnie rozcinałem aby różne wiążki wyodrębnić.
Także to od przypadku zależy
|
|