Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Problemy

power22 - |5 Lut 2007|, 2007 23:09
Temat postu: Problemy
pierwszy problem- hamulec reczny wogole nie lapie.zaswieca sie kontrolka przy zaciaganiu, ale nie lapie.jest luz na drazku.drugi problem to nie dzialajaca wogole tylna wycieraczka.pomozcie!!
irek - |5 Lut 2007|, 2007 23:13

hehe weż przeedytuj posta bo nie idzie czytać :)
Kevin Xy - |6 Lut 2007|, 2007 00:11

a linka od recznego jet wogole ??
Pershing - |6 Lut 2007|, 2007 00:24

Linka moze sie urwala albo cholera wie co. Jak nie wejdziesz pod samochod to nie bedziesz wiedzial. Nikt Ci na odleglosc nie powie dalczego nie dziala.

Wycieraczka nie dziala bo zapewne silniczek wyzional ducha

Michal2110 - |6 Lut 2007|, 2007 01:13

power22 napisał/a:
hamulec reczny wogole nie lapie.zaswieca sie kontrolka przy zaciaganiu, ale nie lapie.jest luz na drazku

Linka/ Jej brak/podciagnac moze, dzwigienki na zaciskach stoja na amen. Musisz sprawdzic sam.

power22 napisał/a:
nie dzialajaca wogole tylna wycieraczka.

Bezpiecznik, silnik, masa/prund, brak wycieraczki albo uszczelka pod glowica :P

Kevin Xy - |6 Lut 2007|, 2007 01:21

Michal2110 napisał/a:
albo uszczelka pod glowica

to jakis dizel- moze 4 uszczelki, albo 16 ??

Michal2110 - |6 Lut 2007|, 2007 08:57

A wiesz Kev? Chyba masz racje. To jest Diesel benzynowy i chyba walnely wszystkie uszczelki pod 16oma glowicami... Mysle tez, ze przestawil sie rozrzad wycieraczek :):
power22 - |7 Lut 2007|, 2007 22:20

jest linka cala bo sprawdzalismy.po naciagnieciu linki wajcha od recznego ledwo co sie podnosi. ostatnio wymienialem wachacze z przodu i na wulkanizacji powiedzieli 80PLN za zrobienie linki.podziekowalem.
Kevin Xy - |7 Lut 2007|, 2007 22:35

jak sie uprzesz to sam zrobisz- sprawdz zaciski
creeping - |8 Lut 2007|, 2007 00:10

power22 napisał/a:
po naciagnieciu linki wajcha od recznego ledwo co sie podnosi

zdejmij kolo i sprawdz czy cieglo od recznego na zacisku da sie poruszyc, jak nie to mozesz sprobowac "rozruszac", jak sie nie da to sa chyba jakies sposoby na regeneracje tego albo nowe/stare zaciski.

tylko nawet jak zacznie to chodzic po zabiegu "rozruszania" :) to zapewne bedzie kiepsko ciegielko odbijac i moze byc lipa bo po ktorymstam puszczeniu recznego jeden z zaciskow lub obydwa moga trzymac, a jedyny sposob na odbicie ciegla to bezposrednie zadzialanie sila fizyczna ;) , a wiec np trzeba bedzie zdjac kolko i potem pamietac zeby znowu nie podciagnac dzwigni recznego
konkluzja taka jest ze trzeba to verry good zrobic :?

Pinio - |8 Lut 2007|, 2007 02:21

Podwijaj rekawy i do roboty,ja mam to samo.
:one:
--------------------------------------------------------------------------------

tu na naszym forum http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=2156
a tu chłopaki od scierki ilustracje mają http://www.wetcentrum.pl/...pic.php?t=28728
miłej zabawy grunt to odwaga

Gwelezemba - |8 Lut 2007|, 2007 02:32

Albo takie zjechane klocki że ręczny działa dopiero przy maksymalnym zaciągnięciu i to też nie do końca
Ja tak mam i musze to zrobić jak sie tylko cieplej zrobi
Już rok temu na przeglądzie o to marudzili i trzeba by to wreszcie zrobić :P

Pod spodem jest naciągacz ręcznego ale chyba dla Herkulesów bo ja nie dałem tego kółka ruchyć z miejsca :shock:

creeping - |8 Lut 2007|, 2007 10:52

Cytat:
Pod spodem jest naciągacz ręcznego ale chyba dla Herkulesów bo ja nie dałem tego kółka ruchyć z miejsca

a bo ta plastikowa nakretka to naciagania to dwie nakretki, ktore sa skutecznie skontrowane i jak sie zlapie za calosc to za nic nie da sie ruszyc, trzeba zlapac jedna lapa za jedna, a drugim lapciuchem za druga i zakrecic w przeciwne strony

olo - |8 Lut 2007|, 2007 13:45

mi mechanior za regeneracje wzial 2x 20 zl + zestaw naprawczy 2 x 15= 70zl razem . czasami nie oplaca sie bawic samemu a jest troche z tym zabawy. i reczny mam jak nowy.