Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Prośba w sprawie 2.4 Efi

Mysza - |5 Lut 2007|, 2007 00:12
Temat postu: Prośba w sprawie 2.4 Efi
Mam następujący problem. Reanimuje wiązke od 2.4 Efi i ktoś obciął od niej wtyczkę. Jest to wersja z jedną sondą i MAPem. Pytania mam następujące:
1. Czy silnik z jedną sondą i MAPem mogl posiadać przepływomierze?
2. do czego mogla isc cienka wiązka 4 przewodów (wychodząca z wiązki silnika) w ktorej są 4 przewody: brązowy, brązowy z czarnym paskiem, oraz 2 brązowe z zielonym paskiem
3. Od czego są kostki: 2 siwe i jedna czarna, wszystkie na 2 piny zenskie - jesli mozna tak powiedziec ;) . W kazdej z nich jeden przewod jest czarny, w malej siwej jest jeszcze brazowy z bialym paskiem, w duzej siwej jest brazowy z czarnym paskiem, w duzej czarnej (identycznej jak siwa) jest przewod brazowy z czerwonym paskiem. Wszystkie 3 kostki sa blisko siebie i znajdują sie w okolicach prawej podluznicy pod maską. Moze ma ktos schemat 2.4Efi z kolorami przewodów? Jesli nie, to bede odnajdywal dane przewody we wtyku EEC-IV, a z tego opisem to juz łatwiej.

Struna - |5 Lut 2007|, 2007 18:28

ja bez fotek wymiękam.
Mysza - |5 Lut 2007|, 2007 20:48

Ale bez fotek czego? Bo robie swapa do innego auta i wiązka leży w pokoju :P Niestety nie ja wyciągałem, ktoś chlastnął wtyczkę i nie ma Plug And Play :/
Aro - |5 Lut 2007|, 2007 20:52

Mysza,
Na fotkach byłoby widać w której części wiązki są te nieznane rzeczy. Opisz jak potrafisz najlepiej z której części wiąchy głównej wychodzą te cztery kabelki i te żeńskie konektorki.

No niestety. Przejrzałem silnikową wiązkę dohc automat, ale nie ma takich złączek z takimi kolorami jak piszesz.

Rafał A.(antek) - |6 Lut 2007|, 2007 04:34

fotki wtyczek i takie zeby bylo widac w ktorych miejscach wiazki odchodza, koło jakich innych znanych itd jakas lokalizacja
Mysza - |7 Lut 2007|, 2007 20:34

Juz znalazłem. Wystarczył miernik i schemat. O fotke ciężko bylo bo naprawde nie wiedzialem gdzie mogly byc te wtyczki w pojezdzie - sam nie wymontowywalem i dlatego. Odcięta wtyka byla od EGR position sensora. Mala siwa na 2 kable od Carnister Purge Solenoid'a. Czarna duża od EGR valve, natomiast duża siwa od sprzegla klimy, którą jak wiadomo wyłącza w awaryjnych sytuacjach komp silnika. To jest wlasnie problem w fordzie, ze w zasadzie niby nic sie nie zmienia, a często zmieniają kształty i kolory wtyczek.
Dla fanów usuwania ekologii daje opis ominięcia EGRa w taki sposob, zeby nie byl wykrywany jego blad przez ECU:
Potrzebne bedą 3 połwatowe rezystory. Jeden 390 omów oraz 2 sztuki 3.9k omów. Łączymy je w trójkąt. Niech 390omowy bedzie podstawą, a 3.9k bedą bokami trójkąta. Łączymy narożniki. Wierzchołek idzie do pinu 26 kompa, lewy dolny róg do pinu 46 kompa a prawy dolny do pinu 27 kompa. Można zrobić to przy wtyczce czujnika położenia zaworu EGR lub przy samym EEC-IV.

Struna - |8 Lut 2007|, 2007 11:11

Mysza napisał/a:
Czarna duża od EGR valve
co ?? w 2.4 V6 EGR ? no chyba jakiś kurna niezły wynalazek albo masz wiązkę nie od tego silnika.
Struna - |8 Lut 2007|, 2007 11:38

może tu mowa o 24V tylko jakiś burak się wkradł w pisowni.
Struna - |8 Lut 2007|, 2007 12:40

w sumie komp jako taki może być gotowy na egr - kwestia tylko czy to zmostkowane fabrycznie i wtedy jak komp od innego auta to może mieć wyjścia na egr.
Mysza - |8 Lut 2007|, 2007 16:43

Panowie, chodzi o silnik z foto http://img520.imageshack.us/img520/6356/24yd3.jpg

nie wiem czy dobrze zamieszczam (teraz juz tak ;) ).
Jest to 2.4v6, bo wkazuje na to odlew kolo aparatu zapłonowego - litera D, a do tego małe przepustnice - na oko widać ze mniejsze niz w 2.9.

Rafał A.(antek) - |9 Lut 2007|, 2007 05:41

i nawet EGR jest :)
Struna - |9 Lut 2007|, 2007 09:25

Mysza napisał/a:
Jest to 2.4v6, bo wkazuje na to odlew kolo aparatu zapłonowego - litera D,
no litera D akurat nie świadczy, że to 2.4 gdyby było AR to tak - natomiast C, D, E, F to już tylko odmiana silnika w obrębie tej samej pojemności

I faktycznie jest EGR - ford jak zwykle kurna nieprzewidywalny :)

A swoją drogą Mysza, gdzie ten motor zgubił aparat zapłonowy ?

Mysza - |9 Lut 2007|, 2007 15:48

Nie mylmy oznaczen ;) Nie pisalem o oznaczeniu trzyliterowym silnika 2.4 ARC (odmiany ARD chyba nawet nie ma ?). Pisałem o dużej pojedynczej literze D kolo aparatu zaplonowego, odlanej na bloku i nie dającej sie "przebić" więc wiarygodnej.
Systematyka jest następująca wedlug moich zrodeł, jesli chodzi o scorpio:

2.4 typ silnika ARC, rodzaj bloku D
2.9 typ silnika BRC (bez kata), BRD (z N-9 manualem lub a4ld i katem) oraz BRE (maual MT75 i katem), rodzaj bloku F
2.8 typ silnika PRE, rodzaj bloku E

Rayo - |16 Lut 2007|, 2007 01:22

Mysza, widzę że się wziąłęs za ten silnik. Czujniki EGR-u zbędne Ci zostaną?
Struna - |20 Lut 2007|, 2007 12:10

Mysza napisał/a:
odmiany ARD chyba nawet nie ma ?)
jest jest :)
Mysza napisał/a:
oraz BRE
był jeszcze BRF