| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Jak podłączyć efektryczne fotele w wersji z ręcznymi?
boro_10in1 - |29 Sty 2007|, 2007 19:40 Temat postu: Jak podłączyć efektryczne fotele w wersji z ręcznymi? Witam.Mam problem.Kupiłem skurzaną tapicerkę do swojego Scorpio 92,ale wcześniej nie wpadłem na to,ze fotele mogą byc elektryczne,a nie manualne tak jak ja miałem.Fotele są kompletne z silniczkami,przewodami itd,ale nie mam pojęcia jak to podłączyć.Czy wystarczy podpiać pod prad?
irek - |29 Sty 2007|, 2007 20:14
wystarczy pod prąd
Michal2110 - |29 Sty 2007|, 2007 22:16
U mnie w MK-1 tez mialem juz + szukac i okazalo sie, ze po zdjeciu foteli pod wykladzina miale piekne, wesole wtyczki tylko czekajace na el....
W MK-2 pewnie juz przyoszczedzili na poprowadzeniu kabelka, wiec musisz sobie skads prad "pozyczyc" ... ale prewencyjnie jak zdejmiesz fotel to sie ladnie rozejzyj...
Zysio - |29 Sty 2007|, 2007 22:18
w moim mk2 przyoszczędzili z tego co widziałem
irek - |29 Sty 2007|, 2007 22:39
Najlepiej jak nie będzie to prunda zabrac z zapalniczki
boro_10in1 - |30 Sty 2007|, 2007 00:47
Nie no,nie bede kombinował i od akumulatora pociągnę.Dzieki za odpowiedzi.
irek - |30 Sty 2007|, 2007 08:20
| boro_10in1 napisał/a: | | Nie no,nie bede kombinował i od akumulatora pociągnę |
No właśnie se teraz nakombinujesz
Podpinając sie pod przewody z zapalniczki nic nie stracisz, a i prąd masz pewny.
no ale skoro chcesz az od aku, to nie widze przeszkód
Gruber - |30 Sty 2007|, 2007 08:40
Irek dobrze prawi. Jam mam z zapaliniczki i smigaja jak szalone.
boro_10in1 - |30 Sty 2007|, 2007 15:50
No chyba też jednak pod zapalniczke podepne,tylko mam pewien problem.Pod co podpina się ten prad,bo pod fotelem mam dwa silniczki i każdy jest podpięty pod fotel,a nie widze tam żadnej wtyczki wolnej.Przy podstawie fotele gdzie są te silniczki jest szeroka wtyczka z 4 bolcami/blaszkami i do niej jest podpięty fotel 2 wąskimi wtyczkami.Jak i do czego podpiąć prąd?
Struna - |30 Sty 2007|, 2007 15:52
wtyczek powinno być z full elektrycznego fotela trzy - dwie mniejsze do grzania dupska i jedna większa do zasilania silników.
Kevin Xy - |30 Sty 2007|, 2007 15:54
i ta od zasilania ukladu silnikow jet jedynie dwubolcowa
boro_10in1 - |30 Sty 2007|, 2007 17:00
No właśnie,więc nie wiem co tam jest grane.Na razie mam zrobione tak,ze przełożyłem podstawę od starych foteli do tych ze skóra,więc mam chociaż regulację w przód i w tył,no i w górę i w dół za pomoca korbki,ale chciałbym jednak podłaczyć tą elektrykę,bo to głupio wygląda,że skóra,a sterowanie ręczne.Poza tym nie mogę teraz regulować oparcia,bo pokrętła nie dało się przełozyć.Musze poszukać schematu podłączenia tych foteli,bo teraz nie wiem co tam jest grane.Nie pasóje mi ta szeroka wtyczka z 4 bolcami.
Gruber - |30 Sty 2007|, 2007 18:39
boro_10in1 , a skore moze zakupiles w kolorze bezowym od typa z Wawy?
boro_10in1 - |30 Sty 2007|, 2007 18:48
Nie,nie kupiłem tych beżowych,choć korciły mnie mówiąc szczerze.Kupiłem czarne z modelu 91,więc starszego,ale wszystko pasowało,tylko nie wiem jak z tą elektryką.Obejrzałem dokładnie i mam 3 wtyczki.Od każdego z silniczków wychodzą 2 kable łączące się w jedną wtyczkę z 4 bolcami.Są też 2 wtyczki wychodzące ze spodu fotela,które mają 2 bolce.Tak więc jedna kwadratowa z 4 bolcami wychodząca od silniczków + 2 prostokatne wychodzące z fotela z 2 bolcami.Nie mam pojęcia jak to podłaczyć,czy do każdej wtyczki pociagnac prąd?A jeśli nie to do której?A jesli tylko np do jednej,to co z pozostałymi wtyczkami?
Struna - |31 Sty 2007|, 2007 09:48
| boro_10in1 napisał/a: | | Tak więc jedna kwadratowa z 4 bolcami wychodząca od silniczków + 2 prostokatne wychodzące z fotela z 2 bolcami. | ta z 4 to zasilanie silników, te 2 po 2 bolce to zasilanie grzałek na dupsko.
Kevin Xy - |1 Lut 2007|, 2007 01:43
nie masz jednego kabla- wtyczka na 4 bolce w oryginale jet mocowana do sanek, ale z nij winna wychodic na 2 przewody wtyczka do zasilania- jak wywale fotel to Ci powiem na ktore jet podawane i jaka polaryzacja
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 11:22
kurcze ja już nie pamiętam jak to było jak swoje rozbierałem - wiem na 100% że są trzy wtyczki, dwie do grzałek ( czarna i biała ) i jedna do zasilania. Pamiętam, że to do zasilania miało w cholerę kabli ale być może jak Kev napisał potem się to wszystko w dwa kable scala.
boro_10in1 - |1 Lut 2007|, 2007 17:30
No ok,jak piszecie,to wszystko jest proste,ale mam jedno zastrzezenie.Podłączam kostke z 4 bolcami pod prąd,bo ona ma zasilać silniczki-ok,podłączam 2 wtyczki z 2 bolcami,bo one mają podgrzewać fotel-ok,ale gdzie wtyczke do regulacji oparcia,bo jak widziałem,to jeden silniczek podnosi i opuszcza fotel,a drugi przesuwa na sankch.To jedna sprawa.Druga to taka,że fotel też powinien być jakos podpiety pod silniczki,bo przecież ma przyciski i wciskając jakiś,to jak ma to zadziałać,jeśli nie jest on połaczony z silnikiem?Bo przecież nie działa na podczerwień A tak jak koledzy piszecie,to wszystko ok,tylko sanki i fotel,to w sumie 2 odrębne części i nie sa połączone żadnymi kablami,a przy sankach są właśnie silniczki.Tego nie rozumiem właśnie.
Kevin Xy - |1 Lut 2007|, 2007 17:37
silniczek od oparcia jet "prawie" w oparciu- na sankach masz chyba ze 3 silniczki i kazdy z nich sterowany jet w wlacznikow przy fotelu- te dwie dzwigienki
a 12V nie podlaczaj pod ogrzewanie bo obywda grzania, pupy i plecow sa podlaczane w szeregu i wtedy napiecie na grzalce to jakos 6V
Zysio - |1 Lut 2007|, 2007 17:39
Mam nadzieję że te foty coś pomogą. To są kostki z wiąchy która idzie pod wykładziną.
Kevin Xy - |1 Lut 2007|, 2007 17:46
tylko ta duza zasila elektryke fotela- duzo grubsze kabelki
natomiast nie wiem co to za dwie pozostale wtyczki, bynajmniej nie od grzania - mowa oczywiscie o mk1
Zysio - |1 Lut 2007|, 2007 17:50
ja też (jeszcze) nie wiem, ale chętnie się tak na przyszłość dowiem. To są kostki od mk2
irek - |1 Lut 2007|, 2007 20:27
w sobotę zerknę z ciekawości na fotele z oczatego bo mają tak samo
boro_10in1 - |1 Lut 2007|, 2007 21:59
Nie no,wszystko co piszecie jest jasne,ale chodzi mi głównie o to,że fotel nie jest połączony z silniczkami przy sankach,a przyciski do sterowania mam właśnie przy fotelu,wiec jak to ma działać,że wciskam przycisk i fotel sie np unosi,skoro przycisk nie ma podłączenia z silniczkiem?Jak sygnał z przycisku ma dotrzeć do silniczka i dać mu znać,żeby zaczął pracować?Moge bez problemu podłączyć prąd pod silniki,ale co to da?W oryginale musi być tak,ze wszystkie te wtyczki sie podłącza do oryginalnych gniazd,a w aucie jest jakiś moduł,który tym wszystkim steruje i wysyła sygnał od przycisków do silniczków.Pytanie tylko jak podłączyć jeśli nie ma w aucie modułu,bo sam prad nie wprawi tego w ruch.
irek - |1 Lut 2007|, 2007 22:08
ależ nie ma żadnego modułu
jedyny moduł to pamięc fotela
od przycisków idzie wiązka do silniczków
Rafał A.(antek) - |2 Lut 2007|, 2007 04:45
zalezy o ktrym fotelu mowisz, fotel kierowcy ma moduł pamieci, moze ktos go u ciebie wyjoł?i masz luzne wtyczki? w fotelu pasazera wszystko powinno byc podlaxczone, najlepiej zrob fotki o co ci chodzi
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:15
moment moment - ale w takim razie o jakich fotelach mowa ? od oczatego czy od MK2 ?
Rafał A.(antek) - |3 Lut 2007|, 2007 01:05
no mnie sie wydawalo ze MK3...
boro_10in1 - |3 Lut 2007|, 2007 02:07
Mowa o fotelach od MK I.Wtyczki mam wszystkie luzem.Narazie zrobiłem tak,że przełożyłem sanki od zwykłych foteli i podnoszenie i przesuwanie mam ręczne.Znalazłem jednak wtyczke od oparcia i ją podłączyłem pod aku i działa bez zarzutu.
Oli - |3 Lut 2007|, 2007 02:25
Qrfa...w MK I z fotela są wtyczki: 2 do grzania foteli (czarna + czerwona lub biała) 1 do zasilania, 1 od sterowania silników do modułu przycisków fotela. Dodatkowo jest wtyczka jeeśli jest pompka lędźwi elektryczna - wtyczka pompa - moduł sterujacy - generalnie "stałe łacze z fotelem.
boro_10in1 - |3 Lut 2007|, 2007 12:27
Tak są 3 wtyczki przy fotelu + jedna przy silnikach.Jeśli w aucie są na nie gniazda,to wszystko ok,ale jak nie ma,to trzeba troszke pokombinować.Ja planuje obciąć te wtyczki i podłączyc pod prąd ,,na krótko".Podłaczyłem tak narazie oparcia i smiga.Największy problem mam z kolorami tych kabli,bo zazwyczaj jest tak,ze - jest czarny,a + czerwony,lub jakiegos innego koloru,a tam są zielone,brązowe,fioletowe,żółte.Trudno sie zorientować który jest który,a nie chce podpiac odwrotnie,bo boje sie,ze spale któryś silnik.Ale oglnie jest to do zrobienia.Jak zrobie to umieszcze dokadny opis i fotki.Aha i podaczam wszystko pod aku,bo nie ma z tym problemu,wiec po co maja mi zwisac jakies kable z zapalniczki.
Struna - |5 Lut 2007|, 2007 18:32
| boro_10in1 napisał/a: | | zazwyczaj jest tak,ze - jest czarny,a + czerwony | nie w fordach
boro_10in1 - |11 Lut 2007|, 2007 13:21
I wszystko rozszyfrowane.Gruba wtyczka wychodząca od silniczków musi być połączona z grubą wtyczka wychodzącą od fotela.Zostają dwie wtyczki wąskie,które wystarczy podpiąć pod prąd.Jedna to sterowanie oparciem,a druga to podgrzewanie.Jeśli sie odwrotnie podłączy(+ i -),to nic sie nie stanie,tylko bedzie odwrotnie chodziło,tzn,zamiast oparcie sie opuszczać bedzie sie podnosic,a zamiast podnosic opuszczać.Poprostu silniczek dostanie lewych obrotów,wiec śmiało mozna podłaczać,a jak nie tak chodzi,to poprostu zmieńcie przewody i bedzie juz chodzic prawidłowo.
|
|