| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - kontrolka oleju
MCold - |28 Sty 2007|, 2007 13:35 Temat postu: kontrolka oleju Witam
Mam problem z kontrolą ciśnienia oleju (i tylko z tą, więc odpowiedź: bezpiecznik odpadła). Nie zapala mi się do testu (pozostałe się palą). Myślałem że żarówka i próbowałem wymienić (żarówka - 1.9 zł, wymiana na parkingu w -3 C - niezapomniane wrażenia, za resztę można zapłacić kartą...). Żarówka okazała się dobra ( zamieniłem na początek miejscami z inną, zapaliła się). Delikatnie ruszałem oprawką od tej żarówki, czy czasami nie brak styku z płytką - bez zmian. Kabel jest na czujniku, ale zwarty do masy nie zapala jej (chocaż jakaś iskierka raz przeskoczyła, więc chyba OK). Docisnąłem wtyczki w konsoli, ruszałem pojedynczymi kabelkami - bez zmian. Dwa pytania:
1. Czy ta kontrolka powinna się zapalać do testu nawet bez podłaczonego czujnika (zakładając że kabel jest gdzieś jednak uwalony)
2. Jeśli kabel to ..jakaś podpowiedź, gdzie szukać uszkodzenia (kabel wchodzi w wiązkę i tyle go widać).
Tlukas - |29 Sty 2007|, 2007 09:26 Temat postu: Re: kontrolka oleju
| MCold napisał/a: | Witam
Kabel jest na czujniku, ale zwarty do masy nie zapala jej (chocaż jakaś iskierka raz przeskoczyła, więc chyba OK). |
Sory za takie pytanie ale pewny jesteś że ten czujnik to właśnie od ciśnienia oleju był? Bo piszesz, że coś tam na mrozie dłubałeś, a do tego czujnika to kurewsko ciężki dostęp jest i nawet go nie widać za bardzo. On gdzieś tam siedzi pod kolektorem wydechowym i z tego co pamiętam to jak u mnie nie działał to sie do niego z kanału jakoś dobierałem. A kontrolka oleju świeci się zawsze po włączeniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu.
MCold - |29 Sty 2007|, 2007 10:13 Temat postu: Re: kontrolka oleju
| Tlukas napisał/a: | | MCold napisał/a: | Witam
Kabel jest na czujniku, ale zwarty do masy nie zapala jej (chocaż jakaś iskierka raz przeskoczyła, więc chyba OK). |
Sory za takie pytanie ale pewny jesteś że ten czujnik to właśnie od ciśnienia oleju był? Bo piszesz, że coś tam na mrozie dłubałeś, a do tego czujnika to kurewsko ciężki dostęp jest i nawet go nie widać za bardzo. On gdzieś tam siedzi pod kolektorem wydechowym i z tego co pamiętam to jak u mnie nie działał to sie do niego z kanału jakoś dobierałem. A kontrolka oleju świeci się zawsze po włączeniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu. |
Mam w tej budzie stary silnik (ten 92 KM, SFA bodajże, nie VM). Dostęp do czujnika jest w miarę sensowny (jeśli to ten czujnik, zadałeś mi zagwozdkę). Jedyny czujnik który mi pasował do ciśnienia oleju jest w obudowie mocowania filtra oleju (pod filtrem, po prawej stronie silnika blisko podszybia patrząc od przodu). Jeśli się pomyliłem, to pomóżcie mi zlokalizować właściwy czujnik:)
Tlukas - |29 Sty 2007|, 2007 17:23
A to ja pisałem o vm`ie. A w Twoim to niestety nie wiem gdzie ten czujnik siedzi:(
pablo19 - |31 Sty 2007|, 2007 21:24
Czy sprawdzałeś miernikiem co do chodzi do oprawki od żarówki? Najlepiej sprawdzić miernikiem, wtedy wiesz czy masz +12 i masę.
MCold - |31 Sty 2007|, 2007 23:17
Nie, nie sprawdziłem bo nie wyjąłem zegarów całkiem, tylko postawiłem na zwinne palce;-) Natomiast naszła mnie właśnie inna myśl:
auto trochę postało ostatnio, i dla świętego spokoju jeszcze raz sprawdziłem olej. Wcześniej sprawdzałem dość szybko po wyłaczeniu silnika, więc brałem poprawkę że może być jeszcze "w ruchu". Dziś okazało się, że oleju jest ponad normę, tzn. ze 2 mm ponad max. Pomijając fakt że ukrzyżuję jutro "fachowca" który mi go zmieniał, to czy to może być powodem że czujnik się nie załacza? Może on widzi to jako "ciśnienie" ? Z drugiej strony powinien reagować do masy (zakładam ciągle że sprawdzałem właściwy czujnik, nie mam jak wejść teraz pod auto żeby poszukać czegoś pod silnikiem). No i drugie pytanie: czy taki nadmiar jest akceptowalny? Auto ma 240 tyś przebiegu, ale oleju nie bierze wcale, więc się nie rozejdzie po kościach, a wolałbym nie wydmuchać uszczelki do kompletu.Olej był wymieniany jakieś 2 miesiące temu, ale autem zrobiłem od tego czasu raptem z 600km, głównie raz w tygodniu dookoła osiedla, żeby się nie zastał całkiem. (mam służbowego Focusa więc Skorupka stoi). Bardzo możliwe, że po wymianie kontrolka zniknęła, a ja zwyczajnie nie zauważyłem.
Kevin Xy - |1 Lut 2007|, 2007 00:12
wydaje mi sie ze to czujnik cisnienia a nie stanu oleju, wiec jak zgaszony to winna sie zapalac, niezaleznie od ilosci oleju
MCold - |1 Lut 2007|, 2007 11:03
No OK, więc czy takie 2-3mm to już nadmiar do wydmuchania czy jeszcze do zaakceptowania? W Pugu 305 1.9D zawsze starałem się trzymac poziom w połowie między min i max (tak mi mechanik polecił) a jak jest w Scorpio?
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 11:13
MCold, odessaj trochę, nadmiar nie jest wskazany.
VIK - |1 Lut 2007|, 2007 11:32
w każdym silniku optymalnie jest między max a min, ale jak masz 2-3mm nad maxa, to nic mu nie będzie, spokojnie
|
|