| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - czerwona kontrolka od hamulców ...dlaczego się świeci ?
coss - |24 Sty 2007|, 2007 13:37 Temat postu: czerwona kontrolka od hamulców ...dlaczego się świeci ? witam
po wymianie uszczelnienia w tylnym zacisku zaczęła się załączać kontrolka czerwona od hamulców
hamulce zostały odpowietrzone, płyn uzupełniony powyżej minimum
w zasadzie nic się nie zmieniło ale po tej operacji czasami przy hamowaniu zapala się kontrolka
czy ma ktoś jakiś pomysł co jest przyczyną i jak to zdiagnozować i usunąć ... ?
dodam tylko że kontrolka od abs się nie zapala a hamulce zachowują się poprawnie
pozdrawiam
fiebik - |24 Sty 2007|, 2007 13:47
coss, dokładnie co to za kontrolka? jesteś na 100% pewien, że to nie od hamulca ręcznego?
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 13:55
Witam! Sprawdz czujnik poziomu plynu.O poziomie tego ostatniego nie wspomne. Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |24 Sty 2007|, 2007 14:07
| Stefan napisał/a: | | Sprawdz czujnik poziomu plynu.O poziomie tego ostatniego nie wspomne. | tak, tu Stefan, ma rację, jednak jeżeli jest z tym wszystko ok to jednak trzeba by się przyjrzeć hemulcowi ręcznemu.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 14:18
| coss napisał/a: | | płyn uzupełniony powyżej minimum | wsio jasne, ma być na MAX
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 14:21
Witam! Jezeli jest "powyzej minimum" to podczas hamowania bywa PONIZEJ. Pozdrawiam.Stefan.
coss - |24 Sty 2007|, 2007 15:03
| fiebik napisał/a: | | coss, dokładnie co to za kontrolka? jesteś na 100% pewien, że to nie od hamulca ręcznego? |
ta sama kontrolka świeci się po zaciągnięciu ręcznego
tylko że ręczny nie jest zaciągnięty podczas jazdy i się sama zapala
oczywiście jeśli podczas jazdy lekko pociągnę ręczny to się również zapala
sądzę ze to nie jest włącznik przy dźwigni ręcznego bo zachowuje się prawidłowo
[ Dodano: 2007-01-24, 15:07 ]
| Struna napisał/a: | | coss napisał/a: | | płyn uzupełniony powyżej minimum | wsio jasne, ma być na MAX |
jest w połowie między min amax ...
może faktycznie przy hamowaniu czujnik poziomu zchodzi poniżej minimum ....
płyn był wymieniany ostatnio przez niemca od którego kupiłem autko
czy można mieszać płyn fordowski z dot4 bo widziałem że w książce do scorpio taki jest podawany ???
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 15:09
można.
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 15:31
Witam! Jezeli | coss napisał/a: | | płyn był wymieniany ostatnio przez niemca | -To nalezy moim zdaniem wymienic caly.Oczywiscie mozna czekac na skutki ale to drogie. Pozdrawiam.Stefan.
coss - |24 Sty 2007|, 2007 18:49
czy zwyczajny DOT 4 wystarczy czy szukać fordowskiego
mądra książka z samymi ogólnikami "sam naprawiam" podaje że należy lać dot'a albo konkretny fordowski ...
pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 18:53
Witam! Czy "madra ksiazka" mowi o wilgoci w plynie i co ile nalezy wymieniac? Pozdrawiam.Stefan.
coss - |25 Sty 2007|, 2007 06:53
| Stefan napisał/a: | Witam! Czy "madra ksiazka" mowi o wilgoci w plynie i co ile nalezy wymieniac? Pozdrawiam.Stefan. |
"mądra książka mówi ..."
ale płyn był wymieniany rok temu więc nie ma przesłanek do jego wymiany
mam nadzieję że nie jesteś wielbicielem tej pozycji literackiej ...
moim zdaniem jest w niej dużo ogólników
np. tłoczek w zacisku tylnym nalezy wkręcać przyrządem fordowskim ...
no i tyle na temat jak dla mnie istotny
jestem pewien ze warsztat kowalskiego nie ma przyrządu fordowskiego ...
nie jest nawet określone czy wkręcać w prawą czy w lewą o skoku gwintu wkrętarki nie wspomnę
i takich przykładów mogę mnożyć ...
wydałem 5dych na książkę która jest bardzo ogólnikowa
ale to już nie temat na ten wątek
Rafał A.(antek) - |25 Sty 2007|, 2007 07:23
| coss napisał/a: | | po wymianie | ad meritum sprawy.
Układ kontrolki jest załaczany 2 obwodami, hamulca recznego i poziomu plynu w zbiorniczku. skoro wykluczyłeś pierwszy, czas zbadac 2. Jak koledzy pisali, płyn na max (pytanie czy wiesz w ktyrym miejscu na zbiorniczku jest max??) i soprawdzenie stykow jak i samego wylacznika plywakowego. Co z powyzszego dokonałeś nie wiem, wiec dalej nikt nie bedzie gdybał.
Ad reszty...
| coss napisał/a: | "mądra książka mówi ..."
ale płyn był wymieniany rok temu więc nie ma przesłanek do jego wymiany |
mu nie jesnowidze, bez garsci podstawowych informacji trudno o diagnoze na odleglosc.
| coss napisał/a: | mam nadzieję że nie jesteś wielbicielem tej pozycji literackiej ...
moim zdaniem jest w niej dużo ogólników |
tak ale jest w nied troche danych technicznych, niejest to jedyna pozycja na rynku, ale zasadniczo jedyna polskojezyczna i ogolnodostępna, do prostych napraw wystarczajaca, bardziej skomplikowanych i tak nikt nie zrobi sam. A jak juz, to ma dostep do fachowej literatury, tudziez wiedze.
| coss napisał/a: | np. tłoczek w zacisku tylnym nalezy wkręcać przyrządem fordowskim ...
no i tyle na temat jak dla mnie istotny |
czyż nie wystarczająco? foprd przefiduje specyfikacje narzedzi, a w ksiazce jest ich spis. Korzystajkac z rysunku i...
| coss napisał/a: | jestem pewien ze warsztat kowalskiego nie ma przyrządu fordowskiego ...
nie jest nawet określone czy wkręcać w prawą czy w lewą o skoku gwintu wkrętarki nie wspomnę |
no wlasnie i... warsztat kowalskiego jesli tego niema, lub dzialajacego na podobnej zasadzie znaczy sie ze sie nie nadaje do przeprowadzenia tej czynnosci, a jesli wie na czym polega dzialnie lub i ma to urzadzenie to i owszem jest wtedy szansa ze naprawe wykona poprawnie.
Co do okreslenia wkrecac w prawo czy w lewo, slowo "wkręcac" jest dla mnie jednoznacznie okreslajace kierunek co i za tym idzie rodzaj gwintu, natomiast skok wkretarki (choc nie bardzo wiem co masz na mysli) jest nieistotny, ma wkrecic(wcisnac) cały tłoczek. Tu niestety kłaniaja sie podstawy mechaniki.
| coss napisał/a: | i takich przykładów mogę mnożyć ...
wydałem 5dych na książkę która jest bardzo ogólnikowa
ale to już nie temat na ten wątek |
hmm no mozna bylo poczytac nasze opinie o tej ksiazce badz sie zapytac, jak wyzej niejest to najlepsza pozycja ale pomocna. czasem warto ja mieć.
pozdrawiam czekajac na dalsze informacje dot problemu
coss - |25 Sty 2007|, 2007 08:04
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Układ kontrolki jest załaczany 2 obwodami, hamulca recznego i poziomu plynu w zbiorniczku. skoro wykluczyłeś pierwszy, czas zbadac 2. |
dziękuję za informację
skoro ta kontrolka załączana jest tylko dwoma impulsami to mi zdecydowanie ułatwia znalezienie przyczyny
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-01-25, 08:29 ]
może jednak pociągnę jeszcze trochę ten wątek ...
po rozebraniu zacisku tylnego widziałem specyficzną śrubę która wkręca się w cylinderek czy tłoczek
rozumiem że z tego powodu należy tłoczek wkręcać
rozumiem też że ta śruba jest samoregulacyjna i że przy jej pomocy zaciąga się ręczny
śruba ta jest podtrzymywana przez sprężynę która cofa tłoczek po hamowaniu (jak sądzę)
czy ta śruba się obkręca czy nie ...
jak zuzywa się tarcza i klocki to tłoczek wysuwa się bardziej
jak pracuje wtedy ta śruba
tłoczek się nie obkręci bo blokuje go klocek hamulcowy
więc musi się obkręcić śruba lub gniazdo zamocowane w tłoczku
jestem ciekaw jak to działa
jeśli ktoś może mi to wyjaśnić będę wdzięczny
pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |25 Sty 2007|, 2007 09:05
| coss napisał/a: | po rozebraniu zacisku tylnego widziałem specyficzną śrubę która wkręca się w cylinderek czy tłoczek
rozumiem że z tego powodu należy tłoczek wkręcać
rozumiem też że ta śruba jest samoregulacyjna i że przy jej pomocy zaciąga się ręczny
śruba ta jest podtrzymywana przez sprężynę która cofa tłoczek po hamowaniu (jak sądzę) |
tak dokladnie, tyle ze cofa tloczek po zwolnieniu recznego.
| coss napisał/a: | czy ta śruba się obkręca czy nie ...
jak zuzywa się tarcza i klocki to tłoczek wysuwa się bardziej
jak pracuje wtedy ta śruba
tłoczek się nie obkręci bo blokuje go klocek hamulcowy
więc musi się obkręcić śruba lub gniazdo zamocowane w tłoczku |
zasada slimaka w maszynce do mielenia, obrot sroby powoduje odsuniecie sie tloczka, tak jak bys zablokowal nakretke by nie obracala sie i obrocil sroba, odsunie ona nakretke i to co ja blokuje
coss - |25 Sty 2007|, 2007 09:28
o ile dobrze zaobserwowałem to śruba przy zaciąganiu ręcznego się nie obraca tylko wysuwa
sądzę że obracająca się śruba nie dałaby rady zacisnąć hamulca ręcznego
jesli rozbierałeś kiedyś zacisk to widziałeś pewnie śrubę
moim zdaniem to nie ma prawa działaś na zasadzie kręcącej się śruby która wysuwa i cofa tłoczek
sprężyna cofa śrubę zarówno przy wciśnięciu hamulca ręcznego jak i nożnego
z tego powodu tarcza jest uwalniana bez konieczności rozpychania klocków poprzez drobne bicie na lewo i prawo
interesuje mnie czy moje wnioski są prawidłowe i czy kręci się śruba czy "nakrętka w tłoczku"
jesli śruba lub nakrętka się obraca (o czym jestem przekonany) to oznaczałoby że nie ma większego znaczenia jaki skok będzie miała śruba w urządzeniu do wkręcaniu tłoczka
ja wkręcałem tłoczek własnym urządzonkiem z śrubą M12
zapewne więc oprócz cofania się tłoczka musiałem też obracać śrubę lub nakrętkę
a może zamiast się nad tym zastanawiać to lepiej wyjechać sobie teraz na śnieg który właśnie spadł i poslizgać się trochę
|
|