Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Ma³y problem z gazem

kkkkamil26 - |10 Sty 2007|, 2007 10:31
Temat postu: Ma³y problem z gazem
Witam!
Mam ma³y problem z gazem!
Gdy chce go przegazowaæ to przy gwa³townym wci¶nieciu gazu ma przyduszenie(przyd³awienie)i dopiero siê wkrêca na obroty! Bardzo mi to przeszkadza przy ruszaniu!
Ten problem wystêpuje tylko na gazie, na benzynie jest ok!
Zmiana parownika nie pomog³a! Przepustnice by³y czyszczone!
Czy to mo¿e byæ wina mikserów?? Mo¿e siê czym¶ przypcha³y???
A mo¿e ¿le sa dobrane?? co o tym sadzicie??
W czym mo¿e byc problem??
(¶wiece i przewody s± nowe)

irek - |10 Sty 2007|, 2007 10:33

te zmiany parownika itd to robi³es u gazowników ? bo to mo¿e byæ kwestia regulacji gazu
kkkkamil26 - |10 Sty 2007|, 2007 10:56

Tak gazownik mi zak³ada³ i regulowa³
marcys - |10 Sty 2007|, 2007 11:00

jaka instalacja gazowa? ktora generacja?
kkkkamil26 - |10 Sty 2007|, 2007 12:08

I gen najprostrza na sróbke na przewodzie od gazu
Kevin Xy - |10 Sty 2007|, 2007 12:16

kkkkamil26 napisa³/a:
Bardzo mi to przeszkadza przy ruszaniu!

przesadzasz !!!
qzwa- piszesz ze moze zle miksery dobrane a nadal nikt nie wie jakie masz miksery, ktora instalka i jaki parownik- myslisz ze lepiej bedzie jak przyjade do Ciebie, obejrze, pomierze i wroce do domu aby to wszystko za Ciebie tutaj wklepac ??

mike69 - |10 Sty 2007|, 2007 13:02

Kevin nie irytuj siê :-)
pisze przecie¿ ¿e I gen na ¶rubê to pewnie standardowo miksery 32 ew 27
wa¿niejsze wydaje mi siê pytanie czy to jego ¶wierza bryka i tak± kupi³ czy poprostu zaczê³o mu siê tak robiæ
je¶li zaczê³o siê tak robiæ to bym chcia³ tylko wiedzieæ ile ta instalka ma latek i jak wygl±daj± filtry powietrza i gazu?? no i przede wszystkim jaki ma parownik
miksery to szczegó³y o których on ma prawo nie wiedzieæ
jest jeszcze jedno pytanie
jak gazownik ustawia³ spalanie tzn na ucho czy analizator
jakna analizator to mo¿e byæ parownik za mocno skrêcony ( dla ekonomii i ochrony ¶rodowiska) a jak na ucho to pewnie gazownik jest g³uchy :-)

marcys - |10 Sty 2007|, 2007 14:55

nawet na mocno skreconym ruszac powinien bez dziury tylko powoli:) pewnie zechly reduktor
Stefan - |10 Sty 2007|, 2007 15:55

Witam! Odkrec srobe regulacyjna na wezu z reduktora do mieszalnikow(mikserow) o pol obrotu i powinno byc znacznie lepiej.Masz zbyt uboga mieszanke.Do normalnej jazdy wystarcza ale przy ruszaniu trzeba troszke wiecej. :one: Pozdrawiam.Stefan.
buku - |10 Sty 2007|, 2007 16:07

Stefan napisa³/a:
Witam! Odkrec srobe regulacyjna na wezu z reduktora do mieszalnikow(mikserow) o pol obrotu i powinno byc znacznie lepiej.Masz zbyt uboga mieszanke.Do normalnej jazdy wystarcza ale przy ruszaniu trzeba troszke wiecej. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Krótko ...zwiê¼le.. i na temat.. :one:

maly771 - |10 Sty 2007|, 2007 17:29

mam ten sam efekt tez byl zmieniany parownik tylko teraz pali jak smok wczesniej kolo14l na sto teraz powyzej 20 wymienili parownik bo niebylo na starym jusz regulacji czy cos takiego dodam ze chyba pierwsza gen. idzie waz od parownika potem taki trujnik ze sroba i pod dolot poradzcie jak to wyregulowac.Dzieki za pomoc
Stefan - |10 Sty 2007|, 2007 17:39

Witam! Zrob zdjecie instalacji to moze cos poradze. :one: Pozdrawiam.Stefan.
grzechu913 - |10 Sty 2007|, 2007 17:47

czesc tez mam tego typu instalke i jest tak ,aby wszystko jezdzilo jak trzeba to nalezy, ustawic srube wolnych na parowniku najlepiej po srodku charakterystyki czyli odpalasz auto rozgrzewasz i krecisz w lewo sruba do tego momentu az silnik zacznie zwalniac obr sie troche zmniejsza czyli za bogata miesz ,nastepnie wracasz w prawo liczac obr srubki tez to takiego momentu az zacznie zwalniac za uboga i wtedy wracasz do srodka tych ustawien nastepnie ustawiasz moc silnika ustawiasz obr na ok 3500 i tak je trzymasz i reulujesz sruba registra wykrecajac go az obr zaczna sie zwekszac z reguly jak wkrecasz jest pewien moment kiedy zaczna spadac i wtedy wystarczy wykrecis ok 0.5obr -1 obr i powinno byc dobrze .Nastepnie wyjazd na droge i proba jak auto ciagnie czy nie jest zamulone troche .U mnie po takiejh regulacji jak rano zapalam lekka przegazowka i obroty idealnie trzyma zaznaczam ze zapalam na LPG
Powodzenia ;)

maly771 - |10 Sty 2007|, 2007 20:18

dzieki jutro pobrubuje poregulowac a imoze uda mi sie zdjecia zrobic
Adam73 - |10 Sty 2007|, 2007 20:51

marcys napisa³/a:
nawet na mocno skreconym ruszac powinien bez dziury tylko powoli
Niestety nie,mia³em to samo jak rusza³em spod ¶wiate³ to musia³em zrobiæ przygazówke ¿eby porz±dnie ruszyæ ,odkrêcenie ¶ruby na wê¿u pomog³o , objawy znik³y :-D :-D .
maly771 - |10 Sty 2007|, 2007 22:38

ale mi duzo pali teraz to tak jak by sie zalewal chyba ze zle mysle jeszcze pokombinuje z ta regulacja jutro
marcys - |11 Sty 2007|, 2007 10:03

LPG na srubie w wielorybie? masakra...
kuba - |11 Sty 2007|, 2007 11:40

Na pierwszej przepustni9cy ustaw mniejszy wydatek gazu.
Szuler - |11 Sty 2007|, 2007 14:46

marcys napisa³/a:
LPG na srubie w wielorybie? masakra...

Siê tak nie szokuj... Sam tak mam :) . I nie bêdzie inaczej jak nie zainwestuje w kolektor wydechowy i lambdê... Dobrze wyregulowana I generacja mo¿e paliæ mniej od II generacji, tylko dynamika mo¿e byæ minimalnie mniejsza, generalnie ja sam siê zastanawiam czy warto mi zak³adaæ II generacje (musze j± tylko pod³±czyæ bo jak kupowa³em gaz to oczywi¶cie II generacji ale nie pod³±czy³êm kompa w³a¶nie ze wzglêdu na kolektor i przede wszystkim lambdê...)

Pozdrawiam
Szuler

grzechu913 - |11 Sty 2007|, 2007 14:51

no nie wiem czy taka masakra zapalac moge z gazu kopyto ma niezle ok 1-1.5s wolniej do setki wiec czego mozna chciec a spalanie na poziomie 13-15l a problemow z tym nie ma ,a na komputerkach to zawsze cos nie teges wychodzi nie mowiac jauz o sekwencji niech lambda padnie albo cos innego to spalanie wieksze i po dynamice a tu nie ma nic na to wplywu i tak jak teraz mam do pracy 6,5km to jade na LPG a nie z kilometr czy 2 na benzin :one:
kkkkamil26 - |11 Sty 2007|, 2007 22:45

No i problem rozwi±zany! Odwiedzi³em dobrego gazownika i po regulacji nie ma tego przyduszenia! £adnie siê wkrêca w obroty! Powiedzia³ ¿e by³a za uboga mieszanka!
Tak wiêc to by³a tylko kwestia dobrej regulacji!
Ciekawe jakie teraz bedzie spalanie!?
bo wcze¶niej mi kot³owa³ ok 19l a to chyba du¿o jak na ten silnik!?

Stefan - |11 Sty 2007|, 2007 22:55

Witam!Jezeli jest UBOGA MIESZANKA to pali DUZO! :one: Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |11 Sty 2007|, 2007 23:04

na mikserach to norma
zbyt uboga mieszanka moze byc rowniez powodem wysokiego spalania, wiec sie nie martw tylko licz

Struna - |12 Sty 2007|, 2007 10:53

kkkkamil26 napisa³/a:
I gen najprostrza na sróbke na przewodzie od gazu
to nie wiem czego siê spodziewasz jak do cosa tak± instalkê za³o¿y³e¶, zawsze bêdziesz mieæ z tym problemy - albo bêdzie pali³ 30 albo bêdzie mu³em.

[ Dodano: 2007-01-12, 10:54 ]
kkkkamil26 napisa³/a:
bo wcze¶niej mi kot³owa³ ok 19l a to chyba du¿o jak na ten silnik!?
nie to raczej ma³o
marcys - |12 Sty 2007|, 2007 11:12

Szuler napisa³/a:
Siê tak nie szokuj... Sam tak mam

szuler, ja cie prosze ty lepiej nic nie mow ile razy cie przeklalem ruszajac ze skrzyzowania, scigajac sie z maluchami ktore mialy spore szanse wygrac;) po wywaleniu wszystkiego poza zbiornikiem (no jeszcze 6 mm miedz zostala w tym roku znika) i zrobieniu od nowa - pali tyle samo a zwija asfalt.

grzechu913 napisa³/a:
no nie wiem czy taka masakra zapalac moge z gazu kopyto ma niezle ok 1-1.5s wolniej do setki wiec czego mozna chciec a spalanie na poziomie 13-15l

no... japonskie auta tez mozna naprawiac m³otkiem - mo¿e przezyj± :027:
Zycze jak najlepiej- ale kupowanie nowszego auta z wrazliwszym silnikiem i jazda na srubce ech... jakos marnie to widze.

grzechu913 - |12 Sty 2007|, 2007 15:02

marcys napisa³/a:
Zycze jak najlepiej- ale kupowanie nowszego auta z wrazliwszym silnikiem i jazda na srubce ech... jakos marnie to widze.

Czemu marnie widzisz auto jezdzi od nowosci na takiej isntalce czyli 11lat ok 250tys i jakos zyje wiec w moim przypadku to bylaby glupota dokladac 2500 na wtrysk gazu bo nie ma sensu a moze byc jeszcze gozej niz jest i wtedy dopiero jest przewalone ,efektow specjalnych nie ma a kasa utopiona :P

Stefan - |12 Sty 2007|, 2007 16:40

Witam! Wielokrotnie poruszalem ten temat:Jezeli DOBRZE zrobiona instalacja to i I generacja(srobkowa) bedzie dzialala poprawnie! W okresie produkcji tych aut o sekwencji nikt nie myslal a na gazie jezdzily.Tylko ze byle partacze do zakladania instalacji sie nie brali. :one: Pozdrawiam.Stefan.
grzechu913 - |12 Sty 2007|, 2007 16:57

Stefan napisa³/a:
W okresie produkcji tych aut o sekwencji nikt nie myslal a na gazie jezdzily.Tylko ze byle partacze do zakladania instalacji sie nie brali
dokladnie sie z Toba Stefan zgadzam ze jak fachowiec zrobi to i na I gen pojezdzi u mnie akurat makarony zakladaly bo z Itali auto :)
Szuler - |12 Sty 2007|, 2007 17:34

marcys napisa³/a:
szuler, ja cie prosze ty lepiej nic nie mow ile razy cie przeklalem ruszajac ze skrzyzowania, scigajac sie z maluchami ktore mialy spore szanse wygrac;) po wywaleniu wszystkiego poza zbiornikiem (no jeszcze 6 mm miedz zostala w tym roku znika) i zrobieniu od nowa - pali tyle samo a zwija asfalt.

marcy¶ - to Ty nic nie mów, bo ja ten samochód kupi³em ju¿ z tak± instalacj± i NIC w niej nie zmienia³em wiêc pretensje tylko do tych pajaców co to zak³adali :) a jak ju¿ tak wszystko ³adnie pozamienia³e¶ to ja go teraz od Ciebie odkupie ;) , sprzeda¿ Ci wieloryba - te¿ go poprawisz, potem go odkupie itp... ;)
I mi tu nie gadaj o jaki¶ maluchach, sam pamiêtam jak pisa³e¶, ¿e wydawa³ Ci siê strasznie zrywny jak wraca³e¶ ode mnie, a przecie¿ jecha³e¶ na zjebanej instalacji gazowej i jak sie okaza³o nie na wszystkich zaworach... :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |12 Sty 2007|, 2007 20:30

Szuler napisa³/a:
sam pamiêtam jak pisa³e¶, ¿e wydawa³ Ci siê strasznie zrywny jak wraca³e¶ ode mnie,
po przesiadce z dogorewj±cego OHC nawet w fazie rozpadu 2.9 V6 jest zrywne :D
marcys - |15 Sty 2007|, 2007 08:40

Szuler napisa³/a:
sprzeda¿ Ci wieloryba - te¿ go poprawisz, potem go odkupie itp...

e nie mam zdrowia do kolejnego;)

Szuler napisa³/a:
a jak ju¿ tak wszystko ³adnie pozamienia³e¶ to ja go teraz od Ciebie odkupie

to brzmi ciekawie:D
Szuler napisa³/a:
wydawa³ Ci siê strasznie zrywny jak wraca³e¶ ode mnie

na benzynie:) kable plus swiece i odkrecenie sruby o dwa obroty dalo zwiekszenie przyspieszenia i spalania - wiec calosc jako nie "rokujaca" poszla do piwnicy:)
Struna napisa³/a:
po przesiadce z dogorewj±cego OHC nawet w fazie rozpadu 2.9 V6 jest zrywne

ten jak cos powie:) po przesiadce z kazdego 2,0 V6 jest zrywne. Akurat OHaCa mialem z dobrym silnikiem. (temu rozbilem bo chodzil za dobrze;)

Struna - |15 Sty 2007|, 2007 10:06

marcys napisa³/a:
po przesiadce z kazdego 2,0 V6 jest zrywne
no o to mnie w³a¶nie chodzi³o :) na pocz±tku V6 siê wydaje niesamowicie zrywne a potem ( nie wiem czy wszyscy ale chyba spore grono osób ) do¶wiadczamy narastaj±cego zapotrzebowania na moc bo to chyba uzale¿nia :D
marcys - |15 Sty 2007|, 2007 11:01

Struna napisa³/a:
do¶wiadczamy narastaj±cego zapotrzebowania na moc bo to chyba uzale¿nia

ja juz lukam za kosiark±;)

Struna - |15 Sty 2007|, 2007 11:05

marcys napisa³/a:
ja juz lukam za kosiark±;)
skrzyniê ju¿ kupi³e¶ to masz ju¿ co za³o¿yæ w razie jakby co - ja nadal poszukujê w dobrej cenie.
marcys - |15 Sty 2007|, 2007 11:29

Struna napisa³/a:
skrzyniê ju¿ kupi³e¶ to masz ju¿ co za³o¿yæ w razie jakby co - ja nadal poszukujê w dobrej cenie.

nie- ta co obaj chcielismy niestety ktos dogadal sie wczesniej tylko nie bylo to ogloszone na forum

Struna - |15 Sty 2007|, 2007 11:31

marcys napisa³/a:
nie- ta co obaj chcielismy niestety ktos dogadal sie wczesniej
no to lipa
marcys - |15 Sty 2007|, 2007 12:02

dokladnie - w tej chwili mam juz totalna agonie skrzyni - zastanawiam sie kiedy ja szlag trafi. lagodna zima tylko troche opoznia ten moment.
Struna - |15 Sty 2007|, 2007 12:48

jak by¶ potrzebowa³ to mam N9 - troszkê szumia³a na 1 ale dzia³a³a bez problemu.