Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - ubytek wody w zbiorniczku:))

windykatorek - |30 Gru 2006|, 2006 21:55
Temat postu: ubytek wody w zbiorniczku:))
a wiec taka sprawa ginie woda albo mi sie wydaje ze ginie:))) normalne ze jak jest ciep³y to jest max a jak stygnie to poziom opada ,ale cos mi sie tu niepodoba wydaje sie ze jej pomalutku bardzo pomalutku ubywa:))), teraz pytanie :auto dymi nia³ym dymem na gazie zarowno podczas postoju jak i w czasie jazdy jak temp. spadnie ponizej 5 stopni wydaje sie to normalny obiaw , na bezynce lekki dymek bia³y po jakims czasie ginie , olej ma normalny kolor wyglada jak swiezynka , p³yn w zbiorniczku normalny kolor zielony nie smierdzi spalinami , jedyne co zauwaz³eym ze jak by³ latem goracy i odkreci³em korek to woda spierdala³a jak dzika ca³e ³apy sobie popazy³em , temperatura ca³y czas w normie w po³owie skali , wentylatory chodza normalnie:))) , natomiast jezeli zrobi sie jak napisali w instrukcji odczekac kilka minut i dopiero odkreic to nic z³ego sie nie dzieje nic nie leci wszystko jest ok:)))i tak w sumie mam mieszane uczucia co do tego p³ynu , p³yn mysle ze pomalutku, ubywa nigdzie nic nie kapie , auto normalnie odpala na bezynie czy odrazu na gazie z tym nie ma problemu
krzyhoo - |30 Gru 2006|, 2006 21:58

no to w koncu ubywa czy nie, po co panikujesz...
windykatorek - |30 Gru 2006|, 2006 21:59

taa mysle ze pomalutku tak zaczyna dawac noge woda :)))
krzyhoo - |30 Gru 2006|, 2006 22:06

wszystko co opisales jest poprawne, jesli faktycznie zauwazasz ubywanie rozgrzej go porzadnie podnies mache i ogladaj wszystkie laczenia, ale skoro piszesz ze ubywanie jest malutkie to moze byc tego nawet nie widac bo plyn bedzie momentalnie odparowywac
windykatorek - |30 Gru 2006|, 2006 22:12

oglada³em z latareczka i wogole cudowa³em tez tak mysle ze jesli sie rosi cos to temperatura w komorze to wysuszy zobaczymy co bedzie dalej ale ja mam przeczucia on wie ze ja che go sprzedac.........albo zamienic:)))i zaczyna sie buntowac:)))
Damian_Lisu - |30 Gru 2006|, 2006 22:14

windykatorek, ja u siebie mia³em podobne odczucia, zreszt± nie bezpodstawne bo po pewnym czasie zapali³a siê kontrolka niskiego poziomu p³ynu na zegarach.
Wszêdzie mia³em sucho, ¿adnych widocznych plam po p³ynie, popêkanych wê¿y, korek wymieniony na nowy a p³yn ubywa³.
Uszczelka pod g³owic± odpada³a bo dzia³o siê to w przeci±gu kilku/kilkunastu miesiêcy.
Przedwczoraj wytropi³em dwa miejsca z którego zapierdziela ta woda. Wytropi³em je dziêki temu ¿e mam wlany p³yn, normalnie po wodzie nie by³oby znaku. Mianowicie tam gdzie ucieka³ p³yn zosta³a taka jakby naro¶l, ciêzko opisaæ jak to wygl±da.
Doci±gn±³em opaski na tych wê¿ach i czekam na rezultaty, a p³ynu ubywa³o mi gdy przegoni³em na d³u¿szej trasie samochód.

krzyhoo - |30 Gru 2006|, 2006 22:16

windykatorek napisa³/a:
on wie ze ja che go sprzedac.........albo zamienic:)))

moja stara Betty tez tak miala :one:

Adam_2000 - |30 Gru 2006|, 2006 22:16

Spoko windykatorek, u mnie te¿ siê poci ch³odnica z prawej strony i muszê co 2-3 miesi±ce dolaæ z literka... wiek robi swoje i tyle :)
Damian_Lisu - |30 Gru 2006|, 2006 22:19

Adam_2000, tylko ¿e kto¶ kto jest pedantyczny i nie lubi wycieków to ma problem.
Generalnie zabra³em siê za wymiane zegarów z wersji L do H ze wzglêdu na czujnik poziomu p³ynu w ch³odnicy bo tak jak wspomnia³e¶, wiek robi swoje, ale nie oznacza to ¿e to tak ma byæ (czyt. spieprzaæ p³yn).

windykatorek - |30 Gru 2006|, 2006 22:21

eee a moze dolac mu czego do p³ynu czy wsypac jakis p³atków co tam reklamuja , podobno to kibel i zapycha nagrzewnice , ale moze istnieja jakies magiczne srodki co sobie kr±z± wewnatrz naszych uk³adów i zapychaja nasze ma³e dziurki :)) ???

[ Dodano: 2006-12-30, 22:22 ]
a tak swoja droga to pedantyvzny do przesady nie jestem, ale lubie jak to w miare sie kula i nic z niego nie cieknie

[ Dodano: 2006-12-30, 22:23 ]
tymbardziej ze on na siebie zarabia i mc 4000 tys km daja mu napewno po dupie

kuba - |30 Gru 2006|, 2006 22:28

Musztarda??? :-d
windykatorek - |30 Gru 2006|, 2006 22:29

z gorczyc± czy bez??? :rofl: a moze rosyjska:))))
kuba - |30 Gru 2006|, 2006 22:36

sarepska :)
mmmk - |30 Gru 2006|, 2006 22:39

tylko nie za ostra bo uklad potnie i wtedy dopiero beda wycieki
pozdrawiam
maciek

Marcin - |30 Gru 2006|, 2006 22:39

eee rosyjska kamisa to jednak wymiata
Rafa³ A.(antek) - |31 Gru 2006|, 2006 01:59

windykatorek, mozna dolac UV do p³ynu i po¶wiecic , przy takim ubytku szukaj gdzie cieknie pozatym masz gaz :) i niepe³ny profol masz 8V czy 16V jak 8V to ci powiem gdzie cieknie :) i sprzedawaj go szybciej :)
Stefan - |31 Gru 2006|, 2006 07:14

Witam! moim zdaniem nalezy sprawdzic czy w plynie nie ma dwutlenku.Jezeli nie to w ciemno wymienilbym pompe wody.Metoda ktora opisuje Antek powinna byc skuteczna tylko skad takie"cus" do plynu dostac. :one: Pozdrawiam.Stefan.
windykatorek - |31 Gru 2006|, 2006 08:30

16v
Damian_Lisu - |31 Gru 2006|, 2006 08:33

windykatorek napisa³/a:
a tak swoja droga to pedantyvzny do przesady nie jestem, ale lubie jak to w miare sie kula i nic z niego nie cieknie

Nie powiedzia³em tego o tobie, tylko ogólnie. Nie chcia³em tym tekstem waliæ w twoj± stronê.
Co do jazdy, jestem podobnego zdania.

windykatorek napisa³/a:
tymbardziej ze on na siebie zarabia i mc 4000 tys km daja mu napewno po dupie

Robie ca³kiem podobny przebieg, samochód musi byæ sprawny. Tym bardziej musi je¶li nie masz kontrolki poziomu p³ynu na zegarach a kiedy¶ tej wody mo¿e brakn±æ lub szybciej wypierdzieliæ to mo¿e byæ niez³y bigos.

krzyhoo - |31 Gru 2006|, 2006 09:51

Damian_Lisu napisa³/a:
Tym bardziej musi je¶li nie masz kontrolki poziomu p³ynu na zegarach
no i czego sie czlowiek moze dowiedziec... zegary bez kontrolki wychodzily w jakis konkretnych modelach czy latach?
Damian_Lisu - |31 Gru 2006|, 2006 10:12

krzyhoo napisa³/a:
w jakis konkretnych modelach czy latach

no tak wersje biedne (moja :P ) nie mia³y komputra pok³adowego, samochodziku i innych dupereli.
S± dwie wersje, L czyli bez drugiego wy¶wietlacza i ca³ych dodatków oraz H czyli z wszystkimi bajerami.

windykatorek - |31 Gru 2006|, 2006 10:17

ja mam ten komputer pok³adowy i dwa wyswietlacze wiec nie jest zle :))) i kontrolke p³ynu tez mam , ale co z tego ze ja mam jak i tak wiem ze ubywa:))) zak³adam ze to wersja h:)))
Damian_Lisu - |31 Gru 2006|, 2006 10:29

przynajmiej wiesz kiedy poziom p³ynu masz na minimum lub ju¿ poni¿ej :one:
zztop2 - |31 Gru 2006|, 2006 15:31

trzeba samemu sprawdzaæ zawsze ma sie pewno¶c :-d