Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Alarm

Raf7 - |27 Gru 2006|, 2006 22:11
Temat postu: Alarm
Witam wszystkich serdecznie.
Przymierzam się do zamontowaniu w moim wielorybku alarmu i nie bardzo wiem czym się kierować przy zakupie. Jest tego tyle, że ciężko coś wybrać. I w związku z tym mam pytanko - czy ktoś już może montował jakiś i czy może coś polecić ?

Z góry dziękuję

Rafał (Raf7)

Michal2110 - |27 Gru 2006|, 2006 22:40

Alarm to okolo 250zl wydatku jak sam montujesz. Jak chcesz podstawowe funkcje (otwieranie/zamykanie + alarm) na Wiele lat to wez SILOCONA. Firma pozadna, centralki sa trwale na nascie lat. Sa drogie, dlatego za 200 zl kupisz podstawowy model bez bajerow. Jak chcesz bajery, jak klapa, car-finder i inne sraty-taty to wez MAGICAR. Chinszczyzna jak sie patrzy. Jeden chodzi 5 lat inny 3 miechy... Za 200 zeta kupisz model Full opcja z wibratorem i miotaczem photonow... ;)
Koniecznie dokup czujniki ultradzwiekowe (ok 40 zl) i syrenke z wlaznym zasilaniem (doplaza ok 5zl) Ja mam MAGICAR z powiadomieniem i dziala juz rok ale podobno mam farta wiec wybor jest Twoj ;)

Raf7 - |28 Gru 2006|, 2006 09:15

To już jest coś - dziękuję bardzo.
grzechu913 - |28 Gru 2006|, 2006 09:43

a ja mialem magicara w maluchu 3.5 roku nastepnie w MK1 chodzi juz ponad 2 lata i teraz zalozylem do MK3 tez magica i ogolnie montuje takie alarmy i nikt sie nie skarzyl oczywiscie jak kogos bylo stac to silicony tez szly ale wcale nie sa takie bezawaryjne jak kolega Michal2110 pisze bo bylo paru gosci u mnie co im padly i mowili Panie cos w miare dobrego a taniego potrzeba ale to wszystko zalezy jak trafisz
Raf7 - |28 Gru 2006|, 2006 11:18

No i bądź tu mądry ;)
Struna - |28 Gru 2006|, 2006 11:22

Raf7 napisał/a:
No i bądź tu mądry ;)
Ja miałem w 2.9 Senao czy jakoś tak ( Oli taki zamontował i teraz w cosim też taki ma ) bardzo przyzwoity alarm i wielofunkcyjny, fajne piloty.
mmmk - |28 Gru 2006|, 2006 15:54

a ja mam taki jaki byl w sklepie jak go montujacy kupowal bo to ma tylko centralny zamek otwierac z pilota i powodowac swiecenie diody przy szybie :one: wazne,zeby mial jakies tam mozliwosci rozbudowy jezeli samochod ma takie potrzeby (bo wieloryb chyba ma troche wieksze potrzeby niz mk2) a jezeli chodzi o kradziez czy wandalizm?? zaden alarm i tak przeciez nie pomoze
pozdrawiam
maciek

Raf7 - |28 Gru 2006|, 2006 16:11

mmmk napisał/a:
a jezeli chodzi o kradziez czy wandalizm?? zaden alarm i tak przeciez nie pomoze

Niby racja, ale jak tak stoi koło domu (a okolica nieciekawa - mieszkań niektórzy również) to może chociaż niech czasami coś zawyje - jakby coś. A różnica w cenie niewielka.

Michal2110 - |28 Gru 2006|, 2006 22:20

Jak chcecie cos wiecej od alarmu to polecam te z Powiadomieniem... Piloty sa wieksze, a sam alarm ze 2 razy drozszy ale jak sobie spisz w lozku i nagle zaczyna Ci pilot wyc i wibrowac, to stajesz na rowne nogi i do okna.... Znajomi swego czasu tak sie nauczyli, zeby mnie w nocy na browara wyciagac.... Lup w maske....5 sek. i krzyk do okna ;) Polecam....
pablo19 - |28 Gru 2006|, 2006 22:40

Raf7 napisał/a:
.......
Niby racja, ale jak tak stoi koło domu (a okolica nieciekawa - mieszkań niektórzy również) to może chociaż niech czasami coś zawyje - jakby coś. A różnica w cenie niewielka.

Jeżeli tylko o to chodzi to nie wydawaj kosmicznych kwot typu 200 zł tylko kup sobie zestaw np na wolumenie za 135 zł -> alarm z wbudowanym sterowaniem centralnego+syrenka. Alarm ma carfinder, jakiś dodatkowy przekaźnik na którym można sobie zrobić jakiś bajer, bardzo ładne piloty jak chcesz to moge Ci podać jego nazwę bo ostatnio taki montowałem koleszce i zostawiłem mu pudełko i opis więc musiałbym go zapytać jak toto się zwie. 8)

Rafał A.(antek) - |29 Gru 2006|, 2006 01:11

Raf7, napisz mi czego oczekujesz od tego alarmu. jesli zabezpiecazenia i funkcjonalnosci, to alarm 3 kanałowy z powiadamianiem do domu baz z modulem GSM jak tylko cz ma obslugiwac to najtenszego
Raf7 - |29 Gru 2006|, 2006 09:27

Rafał A.(antek) napisał/a:
Raf7, napisz mi czego oczekujesz od tego alarmu. jesli zabezpiecazenia i funkcjonalnosci, to alarm 3 kanałowy z powiadamianiem do domu baz z modulem GSM jak tylko cz ma obslugiwac to najtenszego

Raczej bez wodotrysków - cz + czujnik wstrząsowy + syrena z zasilaniem i chyba już coś wybrałem:
http://moto.allegro.pl/it...zasilaniem.html
Ma ktoś jakieś sugestie na jego temat??
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

grzechu913 - |29 Gru 2006|, 2006 09:34

mam taka wersje tylko z innymi pilotami takimi dosc fajnymi wygladaj jakby chromowane z zasowka na przyciski aby ich nie nacisnac przypadkiem a zamiast wstrzasowki lepiej zalozyc ultradzwieki albo jedno i drugie a u siebie bede dokladal jeszcze jedne ultradzwieki i bo jeden to za malo i montaz ich na slupku srodkowym
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2006|, 2006 12:41

no mozna taki
pablo19 - |29 Gru 2006|, 2006 18:24

ładny
mattii76 - |4 Sty 2007|, 2007 19:28

witam . nie wiedialem gdzie sie przykleic ...i przykleilem sie tutaj. mam pytanie, czy mozna zamienic alarm oryginalny z wieloryba 2 na inny??? ma ktos z was moze plany...ktory kabel od oryginalnego alarmu jakiemu urzadeniu jest przypozadkowany
(centralny.. szyby..tylna klapa itd.) dziekuje za podpowiedzi :))

grzechu913 - |4 Sty 2007|, 2007 22:39

wiesz nie dlugo bede koczyl z alarmem u siebie to Ci spisze co i jak bo musze podlaczyc jescze funkcje komfort czyli domykanie szyb i ryglowanie abym mial osobno bo teraz nie pamietam jakie tam sa kolory i nr
Rafał A.(antek) - |5 Sty 2007|, 2007 01:13

mozna ale po co?