Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Wieloryb 2.0 16V BLOS ktoś ma??

Czen - |26 Gru 2006|, 2006 16:06
Temat postu: Wieloryb 2.0 16V BLOS ktoś ma??
Czy ktoś ma blosa w tym motorku ja się przymierzam do założenia rezonator od 2.3 z 1 rura i trójnik do przepustnicy z kwasówki i do trójnika blosik.Poruszyłem temat w BLOSIE ale bez odpowiedzi doczytałem się o 2.9 najczęściej zblosowanych. Na mixerach tragedia. Reduktor OMVL zakładam. Ktoś ma blosika??
Struna - |27 Gru 2006|, 2006 09:14

Czen napisał/a:
Czy ktoś ma blosa w tym motorku ja się przymierzam do założenia rezonator od 2.3 z 1 rura i trójnik do przepustnicy z kwasówki i do trójnika blosik
pomysł niezły.
Czen - |4 Sty 2007|, 2007 17:35

tak sie zastanawiam niebawem mam zamiar nabyć blosa podobno są 2 rodzaje jaki nabyć ??
I mam pytanko blosik ma być zamontowany zaraz na trójnik przy przepustnicy będzie blisko(jak najbliżej sie da) i w momęcie jak bedzie blisko czy każda z przepustnic weźmie tyle co potrzeba czy wystąpią jakieś wariacje choć logicznie myśląc każda (komora) zaciągnie ile bedzie chciała tak myśle :) no i zastanawia mnie rezonator od 2.3 może ktoś zerknąć czy jest większy niż w 2.0 16V myślałem też nad średnicą rury wychodzącą z rezonatora ale jak 2.3 daje rade to 2.0 też da rade?? 1 przepustnica a 2?

MOżE JAKIEś PORADY PRZED MONTAżEM żEBYM GUPOT NIE POROBIł

Pozdrawiam wszystkich już ZBLOSOWANYCH i nie tylko :) :P :P :P ;)

Kevin Xy - |4 Sty 2007|, 2007 17:38

Czen napisał/a:
podobno są 2 rodzaje jaki nabyć

pokaz mi te 2 rodzaje, bo i ja slyszalem ale nie widzialem

Czen - |4 Sty 2007|, 2007 17:52

widziałem dzisiaj na allegro nawet chciałem wkleić linki ale już nie ma
1 kosztował 319zł
2 kosztował 370zł
nawet dzwoniłem do gościa mówiło coś o podtrzymaniu przepustnicy w blosiku w tym droższym modelu i że jest łatwiejszy rozruch (ile w tym prawdy może lepiej na nim zarobi hehe )

Pytałem też czy ktoś ma BLOSIKA w 2.0 16v widze że kolega Sebastian_UK ma ale i nie działa to mu zbyt dobrze ale mysle że też tak sie dzieje :
-brak rezonatora
-niestarannie wykonany trójnik (inny kształt powinien być)
-no i żmudna regulacja (bez analizatora to kiszka troszke) no i nowy reduktorek sie ułożył :)

Struna - |5 Sty 2007|, 2007 10:13

Czen napisał/a:
nawet dzwoniłem do gościa mówiło coś o podtrzymaniu przepustnicy w blosiku
pierdolenie o szopenie.
Stefan - |5 Sty 2007|, 2007 11:17

Witam! To pewnie ten"nowozytny" jest z czyms w rodzaju silnika krokowego. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |5 Sty 2007|, 2007 11:21

Stefan napisał/a:
To pewnie ten"nowozytny"
nie - to zwykły blos i jest w nim skośna śruba regulacyjna do podparcia przepustnicy ( zresztą każdy taką ma ) a koleś z allegro poprostu wali ściemę dla zareklamowania swojego towaru :)
maup - |5 Sty 2007|, 2007 11:40

widziałem już taki wynalazek, że zamiast śruby podtrzymującej przegrodę był siłowniczek i podnosił ją do góry. Po co - nie wiem, pewnie ktoś miał zapas takich :)
Chociaż może przy gaźnikowym wychechłanym silniku taki patent może się okazać pomocny przy odpalaniu :)

Struna - |5 Sty 2007|, 2007 12:28

maup napisał/a:
widziałem już taki wynalazek,
ale od BRC ? bo sa też inne tego typu urządzenia jak blos ale innych producentów.
Czen - |5 Sty 2007|, 2007 13:53

PRZEPRASZAM żE TO SKOPIOWAłEM ALE BARDZO MI ZALEżY NA WASZEJ WYPOWIEDI CO DO TEGO :

mam pytanko blosik ma być zamontowany zaraz na trójnik przy przepustnicy będzie blisko(jak najbliżej sie da) i w momęcie jak bedzie blisko czy każda z przepustnic weźmie tyle co potrzeba czy wystąpią jakieś wariacje choć logicznie myśląc każda (komora) zaciągnie ile bedzie chciała tak myśle :) no i zastanawia mnie rezonator od 2.3 może ktoś zerknąć czy jest większy niż w 2.0 16V myślałem też nad średnicą rury wychodzącą z rezonatora ale jak 2.3 daje rade to 2.0 też da rade?? 1 przepustnica a 2?

MOżE JAKIEś PORADY PRZED MONTAżEM żEBYM GUPOT NIE POROBIł

Pozdrawiam wszystkich już ZBLOSOWANYCH i nie tylko :) :P :P :P ;)

creeping - |5 Sty 2007|, 2007 15:55

Czen napisał/a:
PRZEPRASZAM żE TO SKOPIOWAłEM ALE BARDZO MI ZALEżY NA WASZEJ WYPOWIEDI CO DO TEGO :

nie krzycz bo zaraz sie ktos wkurzy :)

maup napisał/a:
widziałem już taki wynalazek, że zamiast śruby podtrzymującej przegrodę był siłowniczek i podnosił ją do góry

dokladnie takie byly na allegro(cena - jakies 370-380) - identycznie wygladaja tylko wlasnie zamiast sruby silowniczek po to zeby w momencie pracy na benzynie silownik utrzymywal caly czas calkowicie otwarta przepustnice blosa

WTOM - |5 Sty 2007|, 2007 16:05

z blosem w 2.0 16v może być problem ponieważ jest różna długość kanałów ssących i wystepują rózne podciśnienia w obu przepustnicach, mieszanka jest korygowana na wtrysku sekwencyjnym, dlatego przy zwykłej instalacji lpg koniecznie jest dławienie gazu przed miskerem pierwszej przepustnicy registerem, bo w zakresie dolnych obrotów się nie wkręca i gubi zapłon. lepszym rozwiązaniem może byłoby założenie kolektora od 2.3 (z jedna przepustnicą)
Czen - |5 Sty 2007|, 2007 16:51

no to teraz faza inni co myślą o tym ??? ZEBYM SIE NIE WKOPAł HEHE
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2007|, 2007 01:11

WTOM, a tuy masz sekwencji w swoim czy jak?
Struna - |6 Sty 2007|, 2007 02:30

Rafał A.(antek) napisał/a:
a tuy masz sekwencji w swoim czy jak?
właśnie miałem o to pytać od kiedy to w Scorpio mamy sekwencyjny wtrysk :)
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2007|, 2007 02:40

gazu słonko gazu
Struna - |6 Sty 2007|, 2007 02:59

co za różnica, nawet jak jest gaz sekwencyjny to i tak jest emulowany bo nie ma sterowania pełnego z silnika - więc taka sekwencja to żadna sekwencja :)
1Bodzio - |6 Sty 2007|, 2007 18:38

Sekwencyjny wtrysk paliwa jest w wielorybach ( komp EEC V). Benzyny oczywiście.
Czen - |6 Sty 2007|, 2007 21:21

wszystko fajnie ale odpowiedzi na poje pytania nie znalazłem
WTOM - |8 Sty 2007|, 2007 08:50

ja w swoim mam zwykłą podciśnieniową II generacji