| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Wieloryb 2.0 16V BLOS ktoś ma??
Czen - |26 Gru 2006|, 2006 16:06 Temat postu: Wieloryb 2.0 16V BLOS ktoś ma?? Czy ktoś ma blosa w tym motorku ja się przymierzam do założenia rezonator od 2.3 z 1 rura i trójnik do przepustnicy z kwasówki i do trójnika blosik.Poruszyłem temat w BLOSIE ale bez odpowiedzi doczytałem się o 2.9 najczęściej zblosowanych. Na mixerach tragedia. Reduktor OMVL zakładam. Ktoś ma blosika??
Struna - |27 Gru 2006|, 2006 09:14
| Czen napisał/a: | | Czy ktoś ma blosa w tym motorku ja się przymierzam do założenia rezonator od 2.3 z 1 rura i trójnik do przepustnicy z kwasówki i do trójnika blosik | pomysł niezły.
Czen - |4 Sty 2007|, 2007 17:35
tak sie zastanawiam niebawem mam zamiar nabyć blosa podobno są 2 rodzaje jaki nabyć ??
I mam pytanko blosik ma być zamontowany zaraz na trójnik przy przepustnicy będzie blisko(jak najbliżej sie da) i w momęcie jak bedzie blisko czy każda z przepustnic weźmie tyle co potrzeba czy wystąpią jakieś wariacje choć logicznie myśląc każda (komora) zaciągnie ile bedzie chciała tak myśle no i zastanawia mnie rezonator od 2.3 może ktoś zerknąć czy jest większy niż w 2.0 16V myślałem też nad średnicą rury wychodzącą z rezonatora ale jak 2.3 daje rade to 2.0 też da rade?? 1 przepustnica a 2?
MOżE JAKIEś PORADY PRZED MONTAżEM żEBYM GUPOT NIE POROBIł
Pozdrawiam wszystkich już ZBLOSOWANYCH i nie tylko
Kevin Xy - |4 Sty 2007|, 2007 17:38
| Czen napisał/a: | | podobno są 2 rodzaje jaki nabyć |
pokaz mi te 2 rodzaje, bo i ja slyszalem ale nie widzialem
Czen - |4 Sty 2007|, 2007 17:52
widziałem dzisiaj na allegro nawet chciałem wkleić linki ale już nie ma
1 kosztował 319zł
2 kosztował 370zł
nawet dzwoniłem do gościa mówiło coś o podtrzymaniu przepustnicy w blosiku w tym droższym modelu i że jest łatwiejszy rozruch (ile w tym prawdy może lepiej na nim zarobi hehe )
Pytałem też czy ktoś ma BLOSIKA w 2.0 16v widze że kolega Sebastian_UK ma ale i nie działa to mu zbyt dobrze ale mysle że też tak sie dzieje :
-brak rezonatora
-niestarannie wykonany trójnik (inny kształt powinien być)
-no i żmudna regulacja (bez analizatora to kiszka troszke) no i nowy reduktorek sie ułożył
Struna - |5 Sty 2007|, 2007 10:13
| Czen napisał/a: | | nawet dzwoniłem do gościa mówiło coś o podtrzymaniu przepustnicy w blosiku | pierdolenie o szopenie.
Stefan - |5 Sty 2007|, 2007 11:17
Witam! To pewnie ten"nowozytny" jest z czyms w rodzaju silnika krokowego. Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |5 Sty 2007|, 2007 11:21
| Stefan napisał/a: | | To pewnie ten"nowozytny" | nie - to zwykły blos i jest w nim skośna śruba regulacyjna do podparcia przepustnicy ( zresztą każdy taką ma ) a koleś z allegro poprostu wali ściemę dla zareklamowania swojego towaru
maup - |5 Sty 2007|, 2007 11:40
widziałem już taki wynalazek, że zamiast śruby podtrzymującej przegrodę był siłowniczek i podnosił ją do góry. Po co - nie wiem, pewnie ktoś miał zapas takich
Chociaż może przy gaźnikowym wychechłanym silniku taki patent może się okazać pomocny przy odpalaniu
Struna - |5 Sty 2007|, 2007 12:28
| maup napisał/a: | | widziałem już taki wynalazek, | ale od BRC ? bo sa też inne tego typu urządzenia jak blos ale innych producentów.
Czen - |5 Sty 2007|, 2007 13:53
PRZEPRASZAM żE TO SKOPIOWAłEM ALE BARDZO MI ZALEżY NA WASZEJ WYPOWIEDI CO DO TEGO :
mam pytanko blosik ma być zamontowany zaraz na trójnik przy przepustnicy będzie blisko(jak najbliżej sie da) i w momęcie jak bedzie blisko czy każda z przepustnic weźmie tyle co potrzeba czy wystąpią jakieś wariacje choć logicznie myśląc każda (komora) zaciągnie ile bedzie chciała tak myśle no i zastanawia mnie rezonator od 2.3 może ktoś zerknąć czy jest większy niż w 2.0 16V myślałem też nad średnicą rury wychodzącą z rezonatora ale jak 2.3 daje rade to 2.0 też da rade?? 1 przepustnica a 2?
MOżE JAKIEś PORADY PRZED MONTAżEM żEBYM GUPOT NIE POROBIł
Pozdrawiam wszystkich już ZBLOSOWANYCH i nie tylko
creeping - |5 Sty 2007|, 2007 15:55
| Czen napisał/a: | PRZEPRASZAM żE TO SKOPIOWAłEM ALE BARDZO MI ZALEżY NA WASZEJ WYPOWIEDI CO DO TEGO :
|
nie krzycz bo zaraz sie ktos wkurzy
| maup napisał/a: | | widziałem już taki wynalazek, że zamiast śruby podtrzymującej przegrodę był siłowniczek i podnosił ją do góry |
dokladnie takie byly na allegro(cena - jakies 370-380) - identycznie wygladaja tylko wlasnie zamiast sruby silowniczek po to zeby w momencie pracy na benzynie silownik utrzymywal caly czas calkowicie otwarta przepustnice blosa
WTOM - |5 Sty 2007|, 2007 16:05
z blosem w 2.0 16v może być problem ponieważ jest różna długość kanałów ssących i wystepują rózne podciśnienia w obu przepustnicach, mieszanka jest korygowana na wtrysku sekwencyjnym, dlatego przy zwykłej instalacji lpg koniecznie jest dławienie gazu przed miskerem pierwszej przepustnicy registerem, bo w zakresie dolnych obrotów się nie wkręca i gubi zapłon. lepszym rozwiązaniem może byłoby założenie kolektora od 2.3 (z jedna przepustnicą)
Czen - |5 Sty 2007|, 2007 16:51
no to teraz faza inni co myślą o tym ??? ZEBYM SIE NIE WKOPAł HEHE
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2007|, 2007 01:11
WTOM, a tuy masz sekwencji w swoim czy jak?
Struna - |6 Sty 2007|, 2007 02:30
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a tuy masz sekwencji w swoim czy jak? | właśnie miałem o to pytać od kiedy to w Scorpio mamy sekwencyjny wtrysk
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2007|, 2007 02:40
gazu słonko gazu
Struna - |6 Sty 2007|, 2007 02:59
co za różnica, nawet jak jest gaz sekwencyjny to i tak jest emulowany bo nie ma sterowania pełnego z silnika - więc taka sekwencja to żadna sekwencja
1Bodzio - |6 Sty 2007|, 2007 18:38
Sekwencyjny wtrysk paliwa jest w wielorybach ( komp EEC V). Benzyny oczywiście.
Czen - |6 Sty 2007|, 2007 21:21
wszystko fajnie ale odpowiedzi na poje pytania nie znalazłem
WTOM - |8 Sty 2007|, 2007 08:50
ja w swoim mam zwykłą podciśnieniową II generacji
|
|