Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Jak podłączyć podgrzewane i elektrycznie regulowane fotele

DAREK_BIALY - |25 Gru 2006|, 2006 16:01
Temat postu: Jak podłączyć podgrzewane i elektrycznie regulowane fotele
Witam w swojej scorupce mam zwykłe fotele a chciałem zamontować elektryczne ale nigdzie nie znalazłem sposobu ich podłączenia.wiec zwracam sie z prośbą do użytkowników forum.chciałem się jeszcze spytać czy po numerze VIN można sprawdzić jakie są możliwości rozbudowy wyposażenia samochodu dodam że w dowodzie rej. mam napisane GAE.za wszelką pomoc z góry dziekuje.
Marcin - |25 Gru 2006|, 2006 16:09

w Twoim roczniku auta VIN nam i Tobie nic nie da. a co do możliwości rozbudowy, posprawdzaj pod fotelem i pod plastkiem wokół ręcznego czy masz kostki do podpięcia elektryki i przycisków grzania foteli, jak są to wymieniasz fotele i po herbacie
grzechu913 - |25 Gru 2006|, 2006 16:11

kable powinnes miec pod siedzeniami albo pod wykladzina wystarczy plus minus i ewentualnie jeszcze 1 plus np do grzania aby bylo osobne bo reszta jest przy fotelu ,w Mk1 mialem takie wtyczki i jak sie nie myle na 3 przewody chyba ze chcesz miec z pamiecia to pewni jest wiecej
Marcin - |25 Gru 2006|, 2006 16:12

w mk1 nie było pamięci foteli, dopiero wef oczatych wprowadzili
grzechu913 - |25 Gru 2006|, 2006 16:15

ale zrobic jak by mial fotele i centralke z oczatego to nie ma problemu zrobic tylko przyciski zalozyc i po herbacie

[ Dodano: 2006-12-25, 16:16 ]
oczywiscie zartuje bo ta pamiec to potrzebna jak ku...

DAREK_BIALY - |25 Gru 2006|, 2006 16:31

fotele mam jeszcze z dmuchanymi poduszeczkami pod lendzwie.czyli chyba te starsze modele.ma ktoś może schemat podłączenia.
Cossi86 - |25 Gru 2006|, 2006 16:43

No po co schemat jak panowie piszą że dwa + i jeden -
Kevin Xy - |25 Gru 2006|, 2006 18:46

i to bez kluczyka dziala
grzechu913 - |25 Gru 2006|, 2006 18:48

ogrzewanie akurat z kluczykiem :one:
Kevin Xy - |25 Gru 2006|, 2006 18:48

i juz w pierwszej pozycji

[ Dodano: 2006-12-25, 18:49 ]
ale ogrzewanie na innym zasilaniu niz sterowanie, wiec prawie mamy schemat

irek - |27 Gru 2006|, 2006 08:24

grzechu913 napisał/a:
ale zrobic jak by mial fotele i centralke z oczatego to nie ma problemu zrobic tylko przyciski zalozyc i po herbacie

hmmm Grzechu to napisz jak to zrobić :one: bo nawet do oczatego który tego nie ma to big problem. CHodzi oczywiście tylko o pamięć fotela bo reszta to pikuś

grzechu913 - |27 Gru 2006|, 2006 09:07

irek napisał/a:
hmmm Grzechu to napisz jak to zrobić
spokojnie narazie z tym walcze aby inny alalrm tym sterowal,moze sie uda bede zakaladal jeszcze dosowanie szyb nie orginalne to zobacze co i jak jest powiazane ale napewnowiem ze ma to wspolne dzialanie z centralka alarmu orginalnego bo bez niej nic nie diala ,a takie pytanie obok sterownika do silnika jest nad nim centrala alarmu a obok ,przy blotniku tez cos jest ,wie moze ktos co to jest?
DAREK_BIALY - |28 Gru 2006|, 2006 19:03

Oki forumowicze elektryczne regulowanie fotela podłączone ale co z podgrzewaniem jak podłączyć to przez włącznik jak w nim jest chyba ze 5 kabli i nie wiem które to które.
Boni - |29 Gru 2006|, 2006 10:11

Nie pamiętam już na bank a wyciągać mi się nie kce ;) , ale jeśli są tam dwa rozmiary końcówek na nich, to te większe są do grzania, a te małe do podświetlenia (razem z zegarami itp). Na tych dużych stykach znajdź przejście wyłącznika zwykłym miernikiem, to będzie główny obwód, a potem tak kombinuj z podłaczeniem plusa i minusa, żeby po włączeniu jeszcze zapaliła się ta mała LEDa sygnalizująca grzanie. Zakładam że wyłączniki masz na 110% sprawne...
flopciu - |29 Gru 2006|, 2006 11:32

grzechu913 napisał/a:
spokojnie narazie z tym walcze

Mam do Ciebie pytanie, mianowicie, co jest dokładnie potrzebne do tego, aby działała pamięć fotela? Mam wiązkę główną oraz wiązki drzwiowe z najbogatszej wersji (jak zapewniał sprzedawca), mam przycisk, niedługo będzie kieszeń do drzwi z miejscem na przycisk. Fotel całkowicie elektryczny z tą czarną skrzynką pod spodem. Prawdopodobnie potrzebny jest moduł, ale czy jeden i właściwie jaki? Sprzedawcy nie za bardzo się orientują, chcą mi wciskać jakieś moduły od szyb (według nich są jednocześnie do pamięci fotela i lusterek). Nie wiem dokładnie o co pytać, jak to wygląda, a chciałbym dokonać właściwego zakupu. Jeżeli już przeszedłeś ten etap lub ktokolwiek na forum widział jak to wygląda i mógłby mi pomóc, to bardzo proszę.

Rafał A.(antek) - |29 Gru 2006|, 2006 12:09

w sklad tego wchodszi w sumie kilka modułow i nikt ci nie odpowie czy dany masz wymieniac czy nie, moim zdaniem starczy ten pod fotelem, jelsi w drzwiach masz bogatsza wersje modułu
grzechu913 - |29 Gru 2006|, 2006 13:10

flopciu powiem Ci tak u mnie jest cos takiego ze ta centralka co jest do centralnego zamka to bez niej nie dziala nic jak ja odlacze wiec podejzewam ze od niej tez cos zalezy bo ta pamiec dziala rowniez z pilota ale tak jak lusterka sa akurat zasliane z tego modulu co jest w drzwiach kierowcy sluzy on tez do szyb wiec jak rozgryze w wolnym czasie jak to wszystko dziala i co jest od czego zalezne,to napisze bo puki co walcze z domykaniem szyb z mojego alarmu i uniwersalnego modulu domykanai, ale z braku czasu wszystko sie przeciaga i tyle co wiem to napisalem