Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Problem z dmuchawą (help) piszczy i mnie ........

mario2307 - |17 Gru 2006|, 2006 07:32
Temat postu: Problem z dmuchawą (help) piszczy i mnie ........
Witam -mam scorpio 97, climatronic, od kilku dni mam problem z nawiewem tzn. przy niskim stopniu nawiewu piszczy i zacina się tzn. np. przez chwileę nie dmucha, tak jakby coś się przycierało. przy wysokich jest nawet ok. tzn nie piszczy ale libi sobie zwolnić i po chwili momentalnie przyspieszyć. Wkurzające jest to piszczenie. Poczytałem i myslę że to silnik od dmuchawy się zaciera lub na łożyskach przyciera. Wyczytałem ze można to naprawić psikają WD40 - tylko gdzie dokładnie bo tegu już nie znalazłem. Jak to mogę naprawić ????? W miarę szybko i niedrogo :) [/b]
grzechu913 - |17 Gru 2006|, 2006 07:43

wiesz to zalezy jak sa tam lazyska slizgowe czy toczne ale jedyna rada to zdemontowac rozebrac i sprawdzic jakie i wtedy mona wymienic na nowe i po sprawie tez mnie podobny problem dopadl ale z wentylatorami chlodnicy a dokladnie z jedenym popiskuje ze az milo :-d
Bauer1000 - |17 Gru 2006|, 2006 11:30

u mnie tez dmuchawa nawala, nie piszczy tylko cos tlucze, taki charakterystyczny dzwiek wydaje
creeping - |17 Gru 2006|, 2006 11:39

Bauer1000 napisał/a:
nie piszczy tylko cos tlucze

posluchaj czy to samo dzieje sie w roznych ustawieniach (na nogi, na szybe itp) - bo nie musi miec to zwiazku z silnikiem nawiewu tylko ped powietrza w ktoryms kanale moze powodowac wibracje czegostam :)

mario2307 - |17 Gru 2006|, 2006 13:58
Temat postu: odnośnie dmuchawy
Niestety nie ma różnicy na jak jest ustawiony nawiew (czy na nogi czy na szyby) czy klima włączona czy nie, lub obieg wewnętrzny - nie ma zasady piszczy tak samo wku....... .
pablo19 - |17 Gru 2006|, 2006 20:52

To zwalnianie to może być wina wyjechanych szczotek w silniku. :027:
Kuzyn - |28 Sty 2007|, 2007 21:34

W ile czasu trzeba się uzbroić żeby zdemontować dmuchawę? Pierwszy raz i bez garażu. Coś też mi zaczyna popiskiwać i drażnić
mmmk - |28 Sty 2007|, 2007 21:36

mi piszczy na polowce i na 1 biegu na 2 jest cicho to tak jezdze
badtiger - |28 Sty 2007|, 2007 23:00

Temat juz byl poruszany bo sam czytalem co trzeba zrobic w tym wypadku.
U mnie byl taki rupot na 2 biegu ze nic nie bylo slychac.
Z tego co ludzi radzili trzeba wykrecic ten wiatraczek od nagrzewnicy wyczyscic i naoliwic dobrze. Zrobilem tak i przez miesiac bylo OK i znow wszystko wrocilo do normy... Piszczy i rupoce dalej. Nie chce znow mi sie rozbierac tego wszystkiego zeby na miesiac mialo wystarczyc. Mysle ze jedyna rada to wymienic wiatrak na nowy.

Michal2110 - |29 Sty 2007|, 2007 00:27

Chryste Panie. Dobrze, ze mam MK-1 ;)
Jak cos jest z dmuchawa to Na Pewno WD-40 nie pomoze. WD-40 sluzy do psikania na odbytnice, jak nie chce przez nia gowno leciec. :)
Jak jest problem z dmuchawa to wziac torxy (tudziez srubokrety) w dlon i wywalic caly silnik z wiatrakami. Potem zabrac do cieplego domku i rozebrac na kawalki... 1h roboty i bedzie spokoj na 10 kolejnych lat.
Powodzenia :one:

Struna - |30 Sty 2007|, 2007 12:46

Kuzyn napisał/a:
W ile czasu trzeba się uzbroić żeby zdemontować dmuchawę?
jeśli masz klimę to masz duży problem bo bez cięcia obudowy się nie obejdzie - chyba, że rozszczelnisz klimę.