Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Kontrolki... co powinno swiecic?

swobi - |2 Gru 2004|, 2004 20:46
Temat postu: Kontrolki... co powinno swiecic?
Mam pytanie...Jakie kontrolki powinny swiecic po przekręceniu stacyjki..? obecnie świeca mi : ładowanie , cisnienie oleju , poduszki , ABS (ten świeci ciagle :-) ) ( grzanie świec żarowych ( ta gasnie tak jak powinna po chwili...) kontrolka recznego..oczywiscie jesli jest "zaciągnięty" po właczeniu awaryjnych ..taka mała "lawetka" ze strzałkami..po "zapłonie wszystkie gasną ( z wyjatkiem opisanego ABS)....czy jeszcze jakies kontrolki powinny sie palic po przekręceniu kluczyka ? A moze ma ktoś opis kontrolek na desce rozdzielczej?
Pytanie drugie...Czy FS z 95 r posiada funkcie kontroli przepalonych zarówek? Co z kontrola płynu w układzie chłodzenia? Czy tez jest kontrolka..?
pozdrawiam i z góry dziekuje za informacje...

Rafał A.(antek) - |2 Gru 2004|, 2004 22:54

powinny sie zaświecic wszystkie jakie masz :)

od lewej są:
ABS, czujki klocków, ham ręczny/niski stan płynu, cisnienie oleju, alternator/ładowanie.

z drugiej od lewej.

żebraczka (rezerwa) czujnik płynu spryskiwaczy, czujnik płynu chłodzacego, tempomat, dlugie,

kurde ty masz wieloryba :) tam jest chyba cos inaczje :P
niech ktos podpowie.

Co do kontrolli zarowek, jak masz schemacik autka na zegarach i sygnalizacje otwartych dzwi, to przepalonych zarowek tez. Wyjkrec jedna i zobacz (np tylniąpozycje)

Co do czujki płynu chłodzacego, zajzyj do zbiorniczka, albo obejzyj gop dookola, czy ma czujke. ale chyba w wielorybie to byl juz standard.

Jimbo - |3 Gru 2004|, 2004 00:20

Cześć,
nie wiem jak w innych ale w moim wielorybie po załączeniu stacyjki zapalają się kontrolki:
1. po lewej stronie: układ TCS (kontrolka układu antypoślizgowego przy ruszaniu), niski stan płynu spryskiwaczy, niski stan płynu chłodzenia, ABS, poduszki, kontrolka ciśnienia oleju
2. po prawej: rezerwa, ładowanie akumulatora, kontrolki otwartych drzwi i bagażnika, kontrolki temp. zewnętrznej (pomarańczowa i czerwona śnieżynka)

Wiem, że w zależności od modelu ilość kontrolek może różnić się od siebie, np. w dieslu kontrolka świec żarowych, w kombi - układ poziomowania auta (chyba o to chodzi z tą lawetką).

Dokładniejsze opisy możesz znaleźć na http://www.fordscorpio.co.uk/handbook.htm - gdzie zamieszczone są skany angielskiej instrukcji użytkownika.

Co do kontrolek niskiego stanu płynu spryskiwaczy lub stanu płynu chłodzenia to wiem, że nie wszystkie modele były w nie wyposażone. Jeżeli masz kontrolki i zapalają się to sprawdź czy masz jeszcze odpowiednie czujniki w zbiornikach. Od płynu spryskiwaczy najłatwiej zobaczyć na kanale (czujnik znajduje od strony zderzak w dolnej części zbiornika), natomiast od płynu chłodzącego sprawdź czy pod zbiornik nie wchodzą kable do czujnika.
Jeżeli ABS ciągle Ci świeci to prawdopodobnie jest uszkodzenie w jego obwodzie i został on odłączony. Hamulce działają w "zwykłym" trybie tj. bez układu ABS.

Co do kontroli przepalonych żarówek to niestety ale jeszcze nie wiem. Wieloryba posiadam dopiero od miesiąca i ciągle jeszcze poznaję nowe rzeczy.

Jurand - |10 Gru 2004|, 2004 13:59

Ta lawetka o której piszecie, to moim zdaniem jest kontrolka od kierunków przyczepy. W VW miałem tak, że po założeniu fabrycznego haka zaczeła mrugać razem z kierunkami, nawet jak nic się za furą nie ciągnęło.[/fade]
kuba - |10 Gru 2004|, 2004 14:39

Wieloryby nie maja kontroli przepalonych żarówek.