Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - kolejny post o stukaniu w tylnym zawieszeniu

zajcev - |12 Gru 2006|, 2006 21:02
Temat postu: kolejny post o stukaniu w tylnym zawieszeniu
poczytalem posty o stukach w tylnych kolkach i chyba i u mnie sie przeguby kwalifikuja do wymiany. prosze jedynie o potwierdzenie czy tak czy tez nie.
a mianowicie - stuka jak zdejmuje noge z gazu ale jest na biegu, takze jak w miare sporo gazu wdusze na 1szym czy tez 2gim biegu, tez stuka. i jeszcze pytanie - czy polosie powinny tak prawo/lewo chodzic jak sie je chwyci dłonią i rusza prawo/lewo? jest tam jakies z 1.5 cm luzu
Czytalem, ze pomóc powionno wtloczenie jakiejs ilosci smaru pod gume oslaniajaca przegub, ale mam tutaj klopot - guma ta jest peknieta i rozerwana, takze najpierw musialbym wymienic ta gume a dopiero pozniej cos pod nia jakiegos smaru wcisnac.
Tylko zeby wymienic gume musze rozkrecac poloske i "obnazyc" przegub. Czy jak tak czy inaczej musze to robic to nie lepiej juz przeguby powymieniac??
Domniemam ze taka wymiana nie jest jakas wielce trudniasta robota majac do dyspozycji kanal, nieco narzedzi i ochoty do roboty?
potwierdźcie prosze czy dobrze chce robic lub podpowiedzcie jakies inne rozwiazanie.
dzieki i pozdrawiam

artek027 - |12 Gru 2006|, 2006 21:32

zdecydowanie dobrze chcesz robić - mnie to też czeka - mam poprostu identyczny stan przegubów
Cygan - |12 Gru 2006|, 2006 21:59

Przy sporadycznych stukach przegub można przełożyć tzn.wyjmujesz,myjesz,zaznaczasz wzajemne położenie i przesuwasz o- powiedzmy 180 stopni.Kule trafiają w nowe panewki i zanim je wyrobią minie sporo czasu.Dwukrotnie u mnie zdało to egzamin,jeden 100tys. i zero stuków.
Michal2110 - |12 Gru 2006|, 2006 22:00

Wymien ta manszete jak najszybciej... Taka pogoda moze dostarczyc w kilka dni wystarczajaca ilosc breji zeby zmielilo przegub.... Wtedy bedzie na pewno do wymiany juz..........
zztop2 - |12 Gru 2006|, 2006 22:02

jak guma popekana to pewnie syfu co niemiara sie tam napchało wiec smarowanie nic juz nie pomoze, trzeba szukać przegubów na podmianke, jakby co to mam pare komplecików :-D
Kevin Xy - |12 Gru 2006|, 2006 22:59

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=5677
Struna - |13 Gru 2006|, 2006 09:29

wymyj, wymień manszet, nasmaruj - jest szansa, że będzie OK - jeśli nie to szukaj przegubów.

co do tego ruszania się w prawo i w lewo to tak ma być.

Kevin Xy - |13 Gru 2006|, 2006 09:34

Struna napisał/a:
o do tego ruszania się w prawo i w lewo to tak ma być.

bo dyfer stoi w miejscu a kolo pracuje gora-dol co zarazem niesie zmienna odleglosc ww punktow

Struna - |13 Gru 2006|, 2006 09:35

w rzeczy samej Kevin Xy
Gruber - |13 Gru 2006|, 2006 09:39

Sprawdz tez czy sa podokrecane wszystkie sruby prze przegubach. Ja wymieniłem dwa przegubu poczym sie okazało, ze mialem poluzowane sruby. Troche glejta i cichutko mam.
marcys - |13 Gru 2006|, 2006 13:35

Gruber napisał/a:
Sprawdz tez czy sa podokrecane wszystkie sruby prze przegubach. Ja wymieniłem dwa przegubu poczym sie okazało, ze mialem poluzowane sruby. Troche

no..ja dwa razy pourywalem te sruby:) w odstepie dwoch tygodni:D

Kevin Xy - |13 Gru 2006|, 2006 13:40

ja raz urwalem jedna srube- ponad rok juz jezdze na pieciu
zajcev - |14 Gru 2006|, 2006 08:51

tak wiec lewa strone zrobilem, bezproblemowo. 110 PLN-ów nowy przegub (jakos Axon czy siakoś tak, caly komplet, tzn przegub, uszczelka gumowa, smar, srubki i oslona gumowa)) wymiana tej jednej strony zajela mi niecala godzinke. Drugiej nie zrobilem (wczoraj) bo urwalem 2 torx'y (45 są) i trzeba mi nabyc nowe. WD40 nawet nie pomoglo przy jednej srubce.
ale cale szczescie zrobilem ta strone, ktora sie rozsypala, jest juz cisza znowu w aucie :)
dzieki za wszystkie podpowiedzi i pomoc
narazie

Struna - |15 Gru 2006|, 2006 10:13

zajcev napisał/a:
bo urwalem 2 torx'y (45 są) i trzeba mi nabyc nowe.
najlepiej to odkręcać pneumatykiem, jak śrubki udaru dostaną to od razu chętniej puszczają.