Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - w glosnikach slychac silnik

mattii76 - |8 Gru 2006|, 2006 18:27
Temat postu: w glosnikach slychac silnik
witam . mam problemik. wzmacniacz samochodowy przenosi :brudy: z silnika . glosniki niskotonowy i sredniotonowy gwizdza. cale te syfy przenoszone sa przez mase(-) w aucie. znacie jakis sposob , jakis filtr aby sie tego pozbyc. na allegro sa kondensatory przeciwzakloceniowe 40A ale maja podlaczenie + do akumulatora - do akumulatora i wyjscie sfiltrowanego napiecia tez + (nie ma masy). nie wiem moze sie myle.... moze taki by cos pomogl... nie wiem ...sa jakies inne sposoby aby uniknac tych gwizdow ???? z gory dziekuje .
TCQ - |8 Gru 2006|, 2006 19:10

Z tego o wiem to właśnie na kablu zasilającym musisz sobie filterek zamontować.
Czaro - |8 Gru 2006|, 2006 19:18

a jak masę podłączyłeś we zwzmacniaczu? spróbuj ją poprawic bo to jest przez to
jak masz masę do karoserii to przeczysc to miejsce gołej blachy i dobrze to przykręc

olo - |8 Gru 2006|, 2006 19:23

gdzie masz wzmacniacz i jak do niego poprowadziles zasilanie i rca(sygnal)??
megalith - |8 Gru 2006|, 2006 19:41

Kondensator nie jest do niwelacji pisków, tylko do oddawania mocy jak masz suba dużego.

Rozwiązania - podepnij porządnie masę do karoserii w kilku miejscach, a jak nie pomoże: kup na allegro filtr przeciwzakłóceniowy, montuje się na plusie przed wejściem do radia.

No i oczywiście zakładam że masz już podpięte radio wprost do aku..?

Czaro - |8 Gru 2006|, 2006 19:50

megalith napisał/a:
No i oczywiście zakładam że masz już podpięte radio wprost do aku..?

nie wiem czy podpięcie radia wprost do akuto to dobry pomysł bo czasem moze się pogorszyc w seryjnej istalaci to już jest chyba taki filtr ale to trzeba sprawdzic naljlepiej w praktyce

megalith - |8 Gru 2006|, 2006 19:54

W filtrze masz kondensatory. Zgadnij jak wyglądają po xx latach..?
mattii76 - |8 Gru 2006|, 2006 20:21

a wiec panowie . radio mam pod instalacje podlaczone . przed radiem mam filtr przeciwzakloceniowy. radio nie robi zaklocen ( podpiolem glosniki bezposrednio pod radio -omijajac wzmachol-i nie bylo zadnych niepozadanych dzwiekow. mam podpiety pod wzmacniacze kondensator 1F. on niweluje skoki napiecia . mase mam podpieta do karoserii. srobuje to jutro poprawic i zobaczymy czy cos da.

do kolegi OLO - wzmachol w bagazniku- kabel zasilania + poprowadzony od akumulatora. masa w karoserii.

olo - |8 Gru 2006|, 2006 21:09

najczesciej problemy wynikaja z polozenia przewodow zasilania + kolo sygnalu ( radio - wzmak) np. jednym progiem. i te zaklucenia z (+) "przechodza" na rca. nalezy rozdzielic te dwa przewody np. + prawym progiem a rca lewym. jezeli to nie pomoze no to tzw "petla masy" robi zamieszanie , wiec filterek na rca jak najblizej wzmaka i powinno pomoc
a kondensator nic w tym temacie nie ma do gadania. pozdr

Gwelezemba - |8 Gru 2006|, 2006 21:46

Ja silnik słysze w CB radiu
szczególnie jak dodaje gazu to słysze takie odgłosy jan w ścigałkach na Commodore :P

może dlatego że prąd wziąłem z zapłonu a mase nie pamiętam albo z kierownicy albo z jakiejś śruby

Struna - |9 Gru 2006|, 2006 21:11

Gwelezemba napisał/a:
szczególnie jak dodaje gazu to słysze takie odgłosy jan w ścigałkach na Commodore :P
no to słyszysz jak rozdzielacz WN pracuje.
mattii76 - |9 Gru 2006|, 2006 21:18

wyczyscilem dzisiaj miejsce gdzie przylaczylem kabel masy do karoserii i nic. chcialem dodac ze sygnal idacy z radia do wzmachola jest czysty. czy jest jakis filtr co mase filtruje ???(jak walnolem jakas gafe to z niewiedzy:))
megalith - |9 Gru 2006|, 2006 22:06

Gwelezemba napisał/a:
zczególnie jak dodaje gazu to słysze takie odgłosy jan w ścigałkach na Commodore :P

A "pierdolniki" masz założone między kablami a rozdzielaczem??

fiebik - |10 Gru 2006|, 2006 01:19

megalith napisał/a:
A "pierdolniki" masz założone między kablami a rozdzielaczem??
:rofl: hehe oryginalnie to nazwałeś :one:
mmmk - |10 Gru 2006|, 2006 12:44

megalith a dlaczego pytasz?? bo u mnie samochod zle chodzil na gazie dopuki tego nie wyjeli a to podobno mialo pomoc...
pozdrawiam
maciek

Struna - |10 Gru 2006|, 2006 23:32

mmmk napisał/a:
u mnie samochod zle chodzil na gazie dopuki tego nie wyjeli a to podobno mialo pomoc...
jeśli są dobre to nie powinno mieć wpływu na gaz a na prace urządzeń audio w aucie ma.