Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Akumulator, kilka pytań.

K@mil - |7 Gru 2006|, 2006 23:40
Temat postu: Akumulator, kilka pytań.
Witam serdecznie!

Szukałem po archiwum,ale nie znalazłem czego szukam.

Mianowicie chodzi mi o parametry akumulatora, mój ma 55Ah, 420 A rozruchu (En), i mam wrażenie że coś słabo odpala, tzn, ledwo zakręca zimnym silnikiem, i po chwili już nie ma nic siły jakby sie rozładował, patrzyłem na aku w innych tematach to optimum ok 62Ah, ale jaki prąd rozruchowy? Ten mój wydaje mi się za mały co by rozkręcił wał.

Generalnie zaczynam kręcić zimnego, i rozrusznik jakby zwalnia po czym przyśpiesza. Po dodaniu kabli rozruchowych zapala jak szalony. Więc widzę tu wine prądu rozruchowego( za mały).

Pozdrawiam i przepraszam, że może troche nie składnie to "brzmi".

Kamil.

Rafał A.(antek) - |7 Gru 2006|, 2006 23:53

to moze wina spadkow napiec, i starego akumulatora
K@mil - |7 Gru 2006|, 2006 23:57

Rafał A.(antek) napisał/a:
to moze wina spadkow napiec, i starego akumulatora

Dziś już go włączyłem małym prądem co by się i uzupełnił z deczko, ale wciąż mnie martwi, że nie które auta z mniejszymi silnikami mają większy prąd rozruchowy. Co do aku to "wygląda" na góra 2 lata, nie ma pogiętych płyt i po całej dzisiejszej ceremoni odpalania zakończonej rozruchem od Tico to miał 12,67 V przed pójściem na prostownik.

Pozdr. Kamil.

adwes - |8 Gru 2006|, 2006 00:09

mialem kiedys podobny przypadek w omsi,ale tam klemy orginalne ,byly zalane na przewody ( nawet nie wiem jak jest w scorupkach ) , wymienialem akumulatory ,kombinowalem ,a okazalo sie ,ze mimo orginalnie zalanych przewodöw w klemach,tak zasniedzialy przewody ,ze po prostu prad nie przechodzil :-d
obciecie starych klem i zalozenie nowych wyeliminowalo problem :)
moze u Ciebie jest tak samo ?

K@mil - |8 Gru 2006|, 2006 00:18

adwes napisał/a:
mialem kiedys podobny przypadek w omsi,ale tam klemy orginalne ,byly zalane na przewody ( nawet nie wiem jak jest w scorupkach ) , wymienialem akumulatory ,kombinowalem ,a okazalo sie ,ze mimo orginalnie zalanych przewodöw w klemach,tak zasniedzialy przewody ,ze po prostu prad nie przechodzil :-d
obciecie starych klem i zalozenie nowych wyeliminowalo problem :)
moze u Ciebie jest tak samo ?

Ale to wtedy i podłączenie przewodów rozruchowych by nie pomogło, a łapałem je na klemach. jutro może "pożyczę" sobie aku od ojca z Nubiry, on tam ma 62Ah i chyba 550A, ale nie jestem przekonany czy na pewno. Zobacze jak wtedy zagada.

Pozdr. Kamil.

adwes - |8 Gru 2006|, 2006 00:30

wtedy wali prad z 2 akumulatoröw ,ma wiekszy amperaz ,albo cos tam innego :-d ( nie mam o tym pojecia :-D ) i moze przebija sie przez ta sniedz ?
ale ,zeby to sprawdzic ,to najprosciej ,wez od kogos znajomego dobry akumulator i zobacz ,czy jest poprawa
pozdrawiam :)
adwes

[ Dodano: 2006-12-08, 00:32 ]
tak ,jak sam piszez

marcys - |8 Gru 2006|, 2006 08:52

moj ohac na aku 44 Ah krecil jak poj....ny. akumulator mial 4ry lata. w 2,9 mam mniejszy akumulator a przy minus 25 zimą tak krecil ze auto palilo na gazie.

jednym slowem moze i mila te 12,6 V ale ty mu zmiez ile on ma W TRAKCIE rozruchu i zaraz po. 55Ah to on mial w fabryce. Aha ladne aku tez siadają :one:

Kevin Xy - |8 Gru 2006|, 2006 09:33

mialem podobnie ale na aku 40- wymienilem na 72 i nie ma juz moznolnego porannego krecenia
K@mil - |8 Gru 2006|, 2006 12:22

adwes napisał/a:
wtedy wali prad z 2 akumulatoröw ,ma wiekszy amperaz ,albo cos tam innego :-d ( nie mam o tym pojecia :-D ) i moze przebija sie przez ta sniedz ?
ale ,zeby to sprawdzic ,to najprosciej ,wez od kogos znajomego dobry akumulator i zobacz ,czy jest poprawa
pozdrawiam :)
adwes

[ Dodano: 2006-12-08, 00:32 ]
tak ,jak sam piszez

Eh masa jest nie po tej stronie :sad:

Zrobie najwyżej testerem test :-d

_pitt - |8 Gru 2006|, 2006 12:40

tulejki na rozruszniku ?
K@mil - |8 Gru 2006|, 2006 12:52

_pitt napisał/a:
tulejki na rozruszniku ?

Raczej nie, no po dodaniu paru amperów to odrazu jak dzik kręci.

Tak z ciekawości, jakie są u Was akumulatory?

Pozdr. Kamil.

marcys - |8 Gru 2006|, 2006 14:17

posiadz jakiego zioma za kierownica niech ci kreci rozrusznikiem a ty pomierz napiecie w trakcie i po.
mattii76 - |8 Gru 2006|, 2006 18:35

ja tak tez mialem kiedys .problem byl 1 -zasniedziale klemy 2-przewod od masy (ktory idzie od akumulatora do karoserii) na koncu mial zardzewiala srube. jak walilem z dwoch akumulatorow to tez szlo krecil. poniewaz szlo wieksze natezenie pradu ( tak jakby przebijalö sie przez rdze ). ciezkoto wytlumaczyc ale tak bylo . tylko ze u mnie nie przyspieszal ani nie zwalnial tylko slabl ... moze wina rozrusznika....