Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Problem z wciskaniem pedału gazu

tantal - |4 Gru 2006|, 2006 15:00
Temat postu: Problem z wciskaniem pedału gazu
Mam mały problem z wciskaniem pedału gazu w moim wielorybie. Problem można opisać jako "blokowanie" się pedału w pozycji spoczynku. Prawie po każdorazowym przypadku puszczenia gazu najpierw trzeba "złamać: opór a dopiero potem całość pracuje jak należy. Problem jest o tyle nie miły, że za każdym razem obroty wzrazstaja na chwilę powyżej 2500 obr. Może koś zna jak usunąć takowy problem.
I jeszcze jedno pewnego razu miałem następujuący problem - podczas wciskania pedłau gazu stanął on tak, że za żadne skarby nie dało się go wcisnąć - samochyód przejechał skrzyżowanie na obrotach poniżej tysiąca. Po bardzo mocnym nacisku na pedał silik :poszedł" na obroty powyżej 5000 i przez dłuższą chwilę nie chciał zejść poniżej - pomogło wyłączenie zapłonu.
Zamochód jest wyposażony w tempomat (działa podczas kazdy prawidłowo) i z tego co wiem nie ma kontroli trakcji (przynajmniej nie ma jego wyłącznika).

Kevin Xy - |4 Gru 2006|, 2006 15:01

obejrzyj przede wszystkim linke i prace przepustnicy
Łukasz - |4 Gru 2006|, 2006 16:48

na 99% to linka ja tez tak mialem,gdzies sie zacina. :)
tantal - |4 Gru 2006|, 2006 20:39

Dzięki za radę. Może rzeczywiście to tylko linka.
mmmk - |4 Gru 2006|, 2006 20:46

albo "wylatana" przepustnica (to kiedys tez mialem) albo np przy przepustnicy niektorym asom ( czytac kiedys mi...) przepustnica blokowala sie o metalowa opaske zwana czasami tez cybantem no i nie chcial zejsc z obrotow. tylko czy przepustnica i opaska na tym wezu gumowym w 16V moga sie "styknac" to nie wiem...
pozdrawiam
maciek

marcys - |6 Gru 2006|, 2006 10:33

mmmk napisał/a:
przepustnica blokowala sie o metalowa opaske zwana czasami

OHC :one:

mmmk - |6 Gru 2006|, 2006 15:01

dohc wlasnie :) ale sam ja przykrecalem :oops:
pozdrawiam
maciek

Robert Nawrocki - |9 Gru 2006|, 2006 10:34

linka albo przepustnica zawadza o wyrobiony próg(luzy na osi przepustnicy)