| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Drganie kierownicy
Domel - |1 Gru 2004|, 2004 16:27 Temat postu: Drganie kierownicy Witam po dluzeszj nieobecnosci! Mam pytanie i prosze o pomoc.
Od jakiegos czasu przy hamowaniu (powiedzmy przy prędkościach >70km/h) drży mi kierownica. Niestety nie jest to słabe drżenie ale dosyc mocne "wyrywanie". Kto mi powie, co moze byc przyczyną?
Jak narazie sugerowano mi nastepujące rzeczy:
-Krzywa tarcza
-wyrobione gumy w wahaczu
Tarczy nie sprawdzałem-w sumie można ją przetoczyć ale jeśli juz to raczej bede montowal nowe
Gumy nie wydają się być wyrobione ale kto je tam wie...Sprawdzałem na postoju jak zachowuja się przednie koła (metodą "z kopa") no i może troche sie ruszają ale raczej w granicy rozsądku.
Co możecie mi poradzic? Co mam wymienic?
Z gory dziekuje i pozdrawiam!
Domel
fructon - |1 Gru 2004|, 2004 16:39
raczej tarcze do wymiany lub toczenia ale cena przetaczania to czasem polowa nowej wiec decyduj
TCQ - |1 Gru 2004|, 2004 16:45
Często tarcze się wypaczają, co do wahaczy to ja mam całkowicie wywalone gumy jeszcze jeżdze ( zamierzam zmienić w tygodniu ) i nie drga przy hamowaniu.
borey - |1 Gru 2004|, 2004 17:38
Na 95 % tarcze. Wymień, nie przetaczaj koszt nie jest wielki a przetaczanie nie zawsze daje pozytywne rezultaty.
Matth - |1 Gru 2004|, 2004 18:13
Witam
Juz u siebie przerabialem drzenie kiery i byly to tarcze. Wymienilem i drgania nie ma hamulce zyleta i jest gites za komplet na przod z klockami i robota dalem 450zl..(da sie taniej) sporo ale od tego zalezy czesto zycie wiec mysle ze warto:) a przetaczanie to chyba rozwiazanie przejsciowe bo skoro raz sie wykrzywily to znaczy ze juz sa cienkie i podatne na takie historie
pozdrawiam
MarcinK - |1 Gru 2004|, 2004 18:33
Tez sadze ze to tarcze, u mnie tak bylo. Po wymianie zero drgan przy chamowaniu, ale po ok. 2 miesiacach problem powrocil. Podobno to typowa usterka tarcz w Fordach. ( i nie tylko Fordach). Wysztarczy z rozgrzanymi hamulcami wjechac w kaluze i sie potrafia wykrzywic. Chyba trzeba sie do tego przyzwyczaic.
Domel - |1 Gru 2004|, 2004 18:46 Temat postu: :D No moi mili! Nie spodziewałem się, ze tak szybko bede mial tyle odpowiedzi-DZIEKUJE!
W takim razie w niedlugim czasie tarcze do wymiany. W zasadzie nie wiem czy wymieniac tylko przod czy rowniez tyl. Co o tym sądzicie? I jeszcze jedno- ile warto dac za tarcze wentylowane i jake firmy polecacie? Oczywiscie cena bardziej na studencka kieszen.
Dziekuje i pozdrawiam!
Domel
Struna - |1 Gru 2004|, 2004 18:49
Dyskusja na temat tarcz jak i drżącej kiery byłą już poruszana wiele razy - nie zawsze tarcze są przyczyną - ale mniejsza o to. Co do tarcz to brembo jest niezłe i w przystępnych cenach.
Domel - |1 Gru 2004|, 2004 18:54
| Struna napisał/a: | | Co do tarcz to brembo jest niezłe i w przystępnych cenach. |
Ja zanlazlem po 190zl/szt. troche za duzo dla mnie. 140 to max (znalazlem za 136 zl/szt ale nie pamietam firmy). Pozdrawiam!
Domel
Struna - |1 Gru 2004|, 2004 19:01
DObrze to przemyśl - ludziska się wypowiadały, że lipne tarcze mają tendencję do wykrzywiania się i masz w plecy kasiorę.
mar1975 - |1 Gru 2004|, 2004 21:02
Proponowałbym przy okazji wymiany tarcz przeczyścić tłoczki i wymienić komplety naprawcze hamulców- chodzi o gumki. Miałem właśnie problem z blokujacym się tłoczkiem, co też objawiało się drżeniem kierownicy co pewien czas przy jeździe i przy hamowaniu, dodatkowo nagrzewała się felga, po przeczyszczeniu wszystko ok!
mmmk - |1 Gru 2004|, 2004 22:55
a swoja droga to jak sa wyrobione gumy to mniej drzy kierownica. jak mialem nowe to nie chcialem nawet dotykac hamulca. teraz jest lepiej ale sie nie zbyt prowadzi z powodu gum. To chyba wlasnie jest bledne kolo. a wyrobione gumy to kola lataja w przod i tyl(nie wiem czy to jest ta metoda z kopa.) te tanie gumy przez tarcze wytrzymaly mi tylko 2000km.
pozdrawiam
maciek
Piof - |2 Gru 2004|, 2004 16:16
Co do tarcz to całkiem przyzwoicie zachowywały mi się firmy Ate natomiast Jurida nie polecam - bardzo szybko dostały bicia.
Przy zakładaniu tarcz proponuję sprawdzić bicie zamontowanej tarczy czujnikiem zegarowym bo zależnie od położenia względem piasty może byc 0,02 a może być 0,40 mm i więcej na tej samaj tarczy.
Nawet przy nowej tarczy w zależności od tego jak ją się założy bicie jest inne.
maup - |2 Gru 2004|, 2004 22:06
Gumy stabilizatora i zapieczony tłoczek w zacisku. Efekt: w pewnym momencie miałem problemy z utrzymaniem kierownicy w rękach a jadąc 40 km/h widziałem jak maską telepie na boki
Tarcze akurat kupowałem po niespełna 100 zł/szt, zdaje się, że z Częstochowy, zrobiłem na nich 60 kkm i nie narzekam
qantan - |2 Gru 2004|, 2004 22:24
mam taki sam problem drgania w czasie hamowania ok 80-ki.wymieniłem całe wahacze z gumami(gumy wstawiłem od cosworta),tarcze(brandi),końcówki drążków kierowniczych i dalej telepie tą kierownicą.pozostała jedynie przekładnia kierownicza i łożyska chociaż luzu nie mają.wymienię jeszcze to .jak nie da efektu to se odpuszczam,widocznie tak ma być
Guliver1978 - |2 Gru 2004|, 2004 23:18
Jeśli przy hamowaniu dochodzi do drżenia kierownicy no to muszą to być tarcze. Jeśli pojedziesz wolno po nierównościach i też będziesz czuł wibracje to jakiś element zawieszenia... końcówki drążka... jeśli póścisz kierownice i ci ściąga to często winą tego jest zapieczony cylinderek no albo geometria. Wymień tarcze i koniecznie klocki. Polecam tarcze brembo a klocki ferro. Powinno przejść. Dla większej pewności wjedź na kanał i złap za końcówki drążka a w aucie niech ktoś kręci kierownicą. Na pewno wyczujesz jakąś wadę jeśli takowa będzie. Pozdrawiam!
Rafał A.(antek) - |3 Gru 2004|, 2004 00:09
a ma luzy w układzie kierowniczym?
Bicie i telepanie, to nie tylko tarcze. Bardzo czesto to są luzy. I to nie na gumach.
Guma stabilizatora pracuje głownie przód - tył. Bicie jest spowodowane luzem na swożniu wachacza i luzami na koncówkach drązków (tez tam są swożnie) oraz pozniej na samych drązkach kierowniczych, i na samej maglownicy. Najlepiej pocniesc przod auta i poruszac kołem. luzy wyczuwalne. Ale na sytojacym jak sie porusa to tez poczuc nieco.
quantan, masz jeszcze magiel isame drazki kiedrownicze do sprawdzania. Gwarantuje zenie moze telepac ja jak zrobilem wszystko, był spokoj!! i jezldziło sie super!!!
qantan - |3 Gru 2004|, 2004 05:37
maglownicę można regenerować ?
VIK - |3 Gru 2004|, 2004 16:14
Możliwosci są takie:
tarcze hamulcowe,
luz na przekładni kierowniczej,
gumy na połączeniach stabilizator-wahacze,
amortyzatory
Domel - |3 Gru 2004|, 2004 19:52
No dobra. Dzis kupilem tarcze Brembo. Na wiecej nie mam kasy (i mam nadzieje, ze to bedzie to). Teraz moje pytanie-na jakie trudnośc mogę napotkać przy zdejmowaniu tarczy z przodu? Potrzebuję jaiegos specjalnego narzędzia? Jutro z rana chce sie za to wziac wiec prosze o szybkie odpowiedzi.
Z gory dziekuje i pozdrawiam!
Domel
Matth - |3 Gru 2004|, 2004 20:04
Witam
Z wymiana nie ma raczej problemow generalnie trzeba zciagnac zaciski przy okazji skontrolowac stan gumek na tloczkach. Tarcza moze a raczej na pewno bedzie przyrdzewiala i moze trzeb abedzie ja opukac zanim odpanie pozniej trzeba ladnie oczyscic piaste z rdzy np papierem sciernym i najlepiej zrobic to dokladnie zeby nowa tarcza przylegala do rownej powierzchni no pozniej zalozyc nowa i najlepeij nowe klocki chociaz stare tez od biedy mozna zalozyc ale musza sie dotrzec do nowej tarczy a pozniej smigac na nowych ostrych jak brzytwa hamulcach:) molego smigania
pozdrawiam
Struna - |3 Gru 2004|, 2004 20:43
A jak te gumki na tłoczkach zmienić ??
Rafał A.(antek) - |4 Gru 2004|, 2004 02:02
nie wiem jak wy zmieniacei tarcze i klocki , ja chyab robilem niepotrzebny manewr zdejmowania zacisku - s prowadnic , do tego potrzebny jest klucz imbusowy o nietypowym wymiarze - 7mm
Uszczelka tłoczka dosc ciezko samemu zmnienic, ale sie daje.
Tzreba wypchnac tłoczek do konca, zalozyc nowa gumke
wyhrecic zacisk z samochodu
i w jakims imadle rowno wcismac tloczek w zacisk. Bez umiejtnosic mechanicznych nie polecam tej roboty, lepiej dac do jakiegos zakladu.
Matth - |4 Gru 2004|, 2004 11:18
Witam
Ja rowniez nie polecam robic tego samemu ale jak u mnie zmieniali tracze to sciagali zaciski bo inaczej nie zejda tarcze, a z tymi gumkami to mialem maniane z tylu bo mi jeden zacisk padl i go rozbieralem a pozniej skladalem i nie polecam trzeb awiedziec co i jak bo inaczej to tylko nerwy sie strzempi bez sensu:)
pozdrawiam
maup - |4 Gru 2004|, 2004 11:24
Wymiana gumki na zacisku bez wyciągnięcia całkiem tłoczka jest chyba niemożliwa.
U mnie próbowaliśmy przez parę godzin ućkać wyjdzioną gumkę - bez efektu
Struna - |4 Gru 2004|, 2004 14:45
No właśnie tak myślałem że bez wyjęcia tłoczka się nie obejdzie - z przodu to jeszcze spoko ale z tyłu kurcze przecież on wkręcany jest a jak wielu wiadomo to cholerstwo bardzo często się wkręcić nie chce.
Domel - |4 Gru 2004|, 2004 16:43
Witam ponownie! Zainwestowalem w Brembo (o dziwo zaplacilem 140 za szt-znajomy mi sciagnal z jakiejs firmy), zalozylem, przejchalem 200km i co...? I jest bosko, kierownica juz nie drga i zauwazylem, ze auto lepiej sie prowadzi-choc wczesniej nie zauwazalem zeby prowadzilo sie zle .
Dziekuje wszystkim za rady. Gumki tez kupilem ale niestety zbraklo mi czasu na wymiane.
Pozdrawiam!
Domel
Matth - |5 Gru 2004|, 2004 22:27
Witam
no z tymi gumkami to nie lada problem z przodu to jeszcze idze bo wystarczy wciasnac hamulec tloczek wywala na amxa i da sie to badziewie zalozyc ale z tylu ten gwint to masakra jest bo wyjac sie da natomiast wcisnac spowrotem juz nie bardzo tzreb amiec narzedzie oznaczone kryptonimem FORD ilestam albo zrobic samemu ja cos takiego sklecilem z przewierconego klucza dlugiej grubej sruby, podkladek duzycz i kilku nakretek i jakos sie udalo go wepchnac na miejsce ale ile roboty masakra nie polecam
pozdro
Struna - |6 Gru 2004|, 2004 11:06
To walnij jakąś fotkę temu wynalazkowi co zrobiłeś - może innym sie kiedyś przyda.
_Mu. - |8 Gru 2004|, 2004 01:57
O, o, o - popieram. I to nie tylko fotkę, ale wręcz instrukcję.
Jak będzie porządna wrzuci się ja do faka, nie?
maup - |8 Gru 2004|, 2004 22:40
A faktycznie - Hryniaczą myśl techniczną też możnaby uwiecznić dla potomności...
|
|