| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Problem z Scorupką w trakcie deszczu i coś jeszcze
Mariusz2 - |6 Lis 2006|, 2006 16:29 Temat postu: Problem z Scorupką w trakcie deszczu i coś jeszcze Witam! Już troszkę wyremontowałem bryczkę, prysnąłem tu i tam lakierem, zabiłem ogniska rdzy a tu się pojawia kolejne zjawisko, tudzież ciekawe. Jadę sobie w ulewę (a lało, że wycieraczki na maksa nie nadążały). Wjeżdżam w kałuże i nagle czuję, że silniczek słabnie, zaczyna chodzić na 3 gary chyba (albo na 2) zero mocy - do 40 km/h się rozpędza i....w końcu zgasł - na największym skrzyżowaniu. Wytrąbili mnie, że aż miło A teraz pytanko - gdzie tkwi problem? Elektryka? Po 15 min odpalił z benzyny i pojechałem, potem LPG i już normalnie mknął. Ale rano jak chciałem odpalić przez dobre 10 min nie pobudzało rozrusznika. I pytanie na dokładkę - czy z korka wlewu oleju powinien wydobywać się opar, czy powinien być szczelny, bo nieciekawie wygląda dym z pod maski HELP
maup - |6 Lis 2006|, 2006 16:35
zamulenie, szarpanie etc. po namoczeniu przy silniku 2,0 DOHC powoduje bezsensowne umieszczenie modułu zapłonowego - on sobie siedzi pod puszką filtra powietrza i czeka aż wjedziesz w większą kałużę. Jak się już doczeka to robi sobie jaja i wtedy najlepszym wyjściem jest wytarcie gada i przeczekanie kilku minut.
Mój poprzedni skorupiak miał moduł przykręcony na kielichu amora (z radiatorem, żeby się nie spocił biedaczek) i niestraszne mi były kałuże.
mmmk - |6 Lis 2006|, 2006 16:35
dym pod maska na deszczu normalne. a gasniecie w wodzie to zapewne przewody WN. sprzawdz wieczorekm jak jest ciemno na odpalonym silniku jak je popryskasz woda z takiego do spryskiwania kwiatow czy po plynie do mycia szyb jak swieca to mozesz szukac nowych a z opisanych objawow pewnie bedzie tam w nocy jasno. ja tak mialem apo wymiane przewodow WN duzo lepiej
pozdrawiam
maciek
Tritan - |6 Lis 2006|, 2006 19:31
| maup napisał/a: | | Mój poprzedni skorupiak miał moduł przykręcony na kielichu amora (z radiatorem, żeby się nie spocił biedaczek) i niestraszne mi były kałuże |
Sam to zrobiłeś?? masz jakieś zdjecia?? może naszkicuj coś i zapodaj na forum
Łukasz - |6 Lis 2006|, 2006 19:43
na 99% to kable WN, ja tez tak mialem wymienilem kable i jest ok, tylko nie kupuj kabli firmy Janmor.
Adam73 - |6 Lis 2006|, 2006 20:36
| Łukasz napisał/a: | | na 99% to kable WN |
Na 99% to napewno elektryka ,a niekoniecznie kable WN (i nie odradzaj Janmorów bo kilku na forum jeżdziło na nich i nic sie nie działo).
PS. A na wode pod maską to najlepiej założyć sobie osłone silnika od spodu .
W największe ulewy wjeżdżałem w kałuże a pod machą zawsze było sucho.
Struna - |6 Lis 2006|, 2006 21:38
ja mam osłonę w kosie a i tak czasem jak się w konkretną kałużę wpieprzę to dostaje czkawki - i żeby nie było to mam świeże kable motorcrafta.
Adam73 - |6 Lis 2006|, 2006 21:41
No jak pisałem , ogólnie elektryka (stare kable,styki i takie tam).
irek - |6 Lis 2006|, 2006 21:41
oj oj Jurek a nie powinien sie dławić, cosik nie tak
Struna - |6 Lis 2006|, 2006 21:43
ale to różnie występuje, czasem po kałuży a czasem cholera wie kiedy - jeszcze go nie poznałem dobrze.
mmmk - |6 Lis 2006|, 2006 21:44
moj na swiezych motorcraftach tez se czkal czasami zaczkal sie az do smierci naszczescie tylko klinicznej
pozdrawiam
maciek
Adam_2000 - |6 Lis 2006|, 2006 21:45
| irek napisał/a: | | oj oj Jurek a nie powinien sie dławić, cosik nie tak |
Irek, ale w naszych kosiarkach cewki i świece są głęboko schowane i zakryte deklem, więc im raczej nic nie grozi
Struna - |6 Lis 2006|, 2006 21:48
u mnie w sumie też - tylko EDIS jest jakoś na błotniku, więc to może on wilgotnieje.
Mariusz2 - |7 Lis 2006|, 2006 16:06
Dzięki za info -też o kablach myślałem, ale silniczek mam OHC 2,0 tylko nie szukałem cewki jeszcze - zobaczę może moknie. Ale najpierw kable i świece. Tak na marginesie - co z tym korkiem wlewu oleju - jest dwuczęściowy i powinno się z niego tak dymić, czy powinien być szczelny ?
Struna - |7 Lis 2006|, 2006 16:12
| Mariusz2 napisał/a: | co z tym korkiem wlewu oleju - jest dwuczęściowy i powinno się z niego tak dymić, czy powinien być szczelny ? | ależ skąd - jest jecnoczęściowy i nic nie ma dymić - troche niefajnie jak Ci dymi, pewnie uszczelniacze masz już na wykończeniu.
|
|