| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - zimna skrzynia ASB - problem
Mirek O - |29 Paź 2006|, 2006 11:56 Temat postu: zimna skrzynia ASB - problem Witam wszystkich użytkowników Scorupek. Przeszukałem całe forum, ale takiego przypadku jak mój nie znalazłem. Otóż mój wielorybek na zimnej skrzyni nie chce załączyć wstecznego oraz trójki. Wsteczny załapuje dopiero po 30-40 sek. a trójka załącza się przeważnie po 2-3 km. (inne biegi wchodzą bezproblemowo). Po rozgrzaniu skrzynia pracuje niemal wzorcowo. Po wymianie oleju i filtra minimalna poprawa. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną , to będę bardzo wdzięczny.
Stefan - |29 Paź 2006|, 2006 13:16
Witam! A filtry oleju kolega kiedy zmienial? Pozdrawiam.Stefan.
bigdaaddy - |29 Paź 2006|, 2006 13:28
| Stefan napisał/a: | | Witam! A filtry oleju kolega kiedy zmienial? |
| Mirek O napisał/a: | | Po wymianie oleju i filtra minimalna poprawa |
!
Czy poziom oleju na rozgrzanym i pracujacym silniku jest według miarki MAX?
Stefan - |29 Paź 2006|, 2006 13:33
Witam! Kolega ma racje-nie doczytalem postu. Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |29 Paź 2006|, 2006 13:36
| bigdaaddy napisał/a: | | Czy poziom oleju na rozgrzanym i pracujacym silniku jest według miarki MAX? |
dokladnie tak- zmierz stan oleju i prawie 100% ze jet go za malo
Mirek O - |29 Paź 2006|, 2006 16:00
Sęk w tym że olej jest wg miarki na max, oczywiście sprawdzany ściśle według wszelkich instrukcji ( przy pracującym silniku i rozgrzanym samochodzie ).
fiebik - |30 Paź 2006|, 2006 11:16
| Mirek O napisał/a: | | Po rozgrzaniu skrzynia pracuje niemal wzorcowo. Po wymianie oleju i filtra minimalna poprawa. |
| Mirek O napisał/a: | | Sęk w tym że olej jest wg miarki na max, | w takim razie wszystko wskazuje, że od strony sterowania elektronika - elektryka jest wszystko ok, więc sprawdzanie kompa i wiązki elektrycznej raczej można sobie darować. trzeba niestety wstawić do dobrego mecha na przegląd, bo skoro stan oleju jest ok, to przyczyn może być bardzo wiele i gdybanie na odległość niestety nie ma sensu.
|
|