| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - do 2.0 16V jakie założyć miksery ?
pawelzap - |26 Paź 2006|, 2006 08:26 Temat postu: do 2.0 16V jakie założyć miksery ? Witam pytanie skierowane do kolegów obeznanych w instalacjach gaz;) . Naszła mnie mocna chęć założenia instalacji gaz..... i mam już bebechy do niej ale zastanawiam się nad mikserami . czy takie jak oryginał miksery BRC na 56mm zewnętrzan średnica do przepustnicy , a wew 27 mm wg katalogu , ale czy napewno ? Bo jak widziałem płomienice wpakowane w wąż to ręce mi opadły jak można sobie pozwolić na taki montaż.;) ale spoko to nie moje
Więc pytanie jakie miksery ? a jeśli komuś leżą w nadmiarze to chętnie zakupie w rozsądnej cenie (warto potestować ).
podpowiedż - instalka 2 generacji steronwnik BRC JUST i reszta nieistotna bo jedzie za kierowcą w bagażniku
Struna - |26 Paź 2006|, 2006 11:17
opisane było na forum dokładnie jak poprawnie zrobić gaz w tym silniku - chyba kolega WTOM opisywał.
pawelzap - |26 Paź 2006|, 2006 14:55
| Struna napisał/a: | | opisane było na forum dokładnie jak poprawnie zrobić gaz w tym silniku - chyba kolega WTOM opisywał. |
zgadzam się że Wtom opisywał ale o mikserze niebyło mowy jaki dokłądnie , a mam z BRC i troszkę dyskusji niezaszkodzi,a zawsze czegoś się można dowiedzieć Pozdrawiam Pawelzap
p.s. to już drugi wielorybek w domu i ekonomia zaczyna działać (paliwo które spalają , więc drugi też gazuję )
Boni - |26 Paź 2006|, 2006 16:02
Rzecz jest prosta jak budowa cepa - im mniejszy przelot miksera, tym łatwiej ustawić instalkę, ale bardziej muli (braki powietrza) za to raczej mniej pali; im przelot miksera bardziej zbliżony to oryginalnego przepustu, tym bardziej moc i charakterystyki silnika zbliżone do oryginału, ale instalka tym bardziej czuła na wszelkie parametry, od jakości pracy parownika, kręcenia śrubą czy krokówką, długość węży itd itd po jakość gazu, a czuła instalka to możliwość wybuchów czy trudności z ustaleniem spalania na rozsądnym poziomie, itp. Moim zdaniem 27mm do 2.0 to mało, ale wybór należy do instalatora
Struna - |26 Paź 2006|, 2006 16:14
| Boni napisał/a: | | Moim zdaniem 27mm do 2.0 to mało | do 2.9 daje się chyba 32mm więc do 2.0 27mm wydaje się być OK.
Boni - |26 Paź 2006|, 2006 20:41
Tyle to "się daje" żeby było łatwiej gaziarzom, potem się tłumaczy że "na gazie musi mulić" Ja mam w 2.9 38mm, i myślę że 32mm byłoby w sam raz do 2.0 16v. Ale czy przeciętny fahofy gaziarz to ustawi, to nie mnie pytać.
bolszoj - |26 Paź 2006|, 2006 22:26
ja założyłem po przerubkach fi 60 na 30 mm fakt troszke roboty było
ale teraz nie strzela i nie rwie rur od dolotu
poza tym u mnie nie było puszki rezonansowej
wiec to tez mogła byc przyczyna ze strzelało
a wczesnie jakiś pajac zamontował mixery w gumie w dolotach ,waliło zawsze jak sie duzo dodało gazu .Moja instalacja to lowato +bingo S4+mixery firmy chyba morfus
.po tym zabiegu samochód jest nie do poznania zbiera sie jak nigdy i chyba mniej pali
nadmienie że jeszcze nie robiłem testu na spalanie ale na oko około 12-15 l lpg/100
po miescie silnik jak w opisie 2.0 16 v 136 km 95 r sedan
pawelzap - |8 Lis 2006|, 2006 08:57
Witam ponownie zainteresowanych
czyli troszkę nowości z dziedziny miksery do 2.0 16V
opowiem całą historię o scorpio i gaz w mym wykonaniu
mam 2 wieloryby (ja i żonka - ciągle zamienia jak trzeba zatankować )
2.0.16V -bordo 167 tys przebiegu rok 95
2.0 16V srebrny 55tys przebiegu rok 95
w bordo mam już rok gazownie i zakładana unas w BRC czyli oryginalne bebechy
miksery też oryginał i fotki poniżej
www.wpk.p.lodz.pl/~pawelzap/foto/mikser/stary1.jpg
www.wpk.p.lodz.pl/~pawelzap/foto/mikser/stary2.jpg
mają wymiary 57mm i wewnętrzna 27mm
-----------------------------------------------------------------------------
w srebnym zakładam właśnie gazownie i sam sobie kompletuje
i tu właśnie zamówiłem z www.ekoalma.pl 2miksery z przesyłą 100zł
a mają wymiary 57mm i wewnętrzna 32mm
(producent polski już )
www.wpk.p.lodz.pl/~pawelzap/foto/mikser/nowy1.jpg
www.wpk.p.lodz.pl/~pawelzap/foto/mikser/nowy2.jpg
RÓŻŃICE
więc różnica duża. sam jestem ciekaw rezultatów i różnic
różnica wizualana to że posiada inną budowę co idzie zobaczyć na fotkach
cały dolot w oryginale jest jak tuba lejkowate ,
a tu jest szybka różnica średnic ale nadal po stożku.
zalety
-oryginał 27 mm żadnych cofek i rozwalania puchy spalanie 10/13L gazu
-32 mm niewiadomo na dzień dzisiejszy
57mm łatwość montażu żadnych przeróbek i kombinowania by jakoś to wlazło
a różnica na benynce jest bo bordo faktycznie jest zmulone w porównaniu do srebnego
dziś zawitam do garażu i zakończe dzieło i odpalam gazownie
i regulacja gazowni w srebnym
jak dojde do ładu z regulacją to opiszę jak się to ma różnicy do 27mm.
I czy warto na to sobie pozwolić.
Pozdrawiam Pawelzap
[ Dodano: 2006-11-09, 08:59 ]
tu piszę dalej
DRUGI DZIEŃ
no to zaczynam BLOG " gaz i ja"
terazna poważnie - opiska wrażeń:
wczoraj przemęczyłem próby zestrojenia gazu z silnikiem.
Wyszło z tego wiele ważnych stwierdzeń, - wszyscy gazownicy podwórkowi ściemniają.
Co najważniejsze !!!! to że mikserki 32mm są lepsze od 27 bez dwóch zdań - ale tak jak przedmówca napisał naprawdę ciężko trafić w płynne przejścia i odpowiedni skład dawki.
Ale za to mamy auto zrywniejsze i chce jechać od samego dołu do 6 tys .
W mikserach 27mm jest tak samo ale od 3,5 tys , ale już wtedy sam wiaterek robi się w kolektorze i samo przessie tak idzie a w dole normalne auto "jak na gazie";)
niezależnie czy gaz do dechy czy ekonomiczne rozpędza się o 1/3 wolniej od benzyny
Wybór dla właściciela jakie chce mieć auto
ale nie napisze że lepsze czy cos , bo nie w tym rzecz
napisze coś ważnego !!!!!!!!!!!
I zaczeła się zabawa
Ustawianie :
Odpalanie na benzynie sprawdznie czy jest ok , sonda przebiegi wskazania zachowania ,
i potem gaz ,i "regulacja statyczna "
tak jak wczoraj ustawiłem idelanie dawki dla wolnych obrotów, 3tys i 5 tys , sonda pięknie chodzi itd , jest niby git ( jak to mówią gazownicy "są zadowoleni z siebie że nic niezrobili jeszcze ) i tu czaczeło sie to że wskazania są ok to jest w tym zero prawdy bo to tylko na silniku który niema obciązenia, a trzeba zobaczyć jak jest gdy poruszamy się !!!!
Dla nich (gazownicy )analizator to wyrocznia i tego się trzymają (fakt bo pomiary robi się stojąc ale , autem niestoi się pod domem tylko jedzie , i tu moje kolejne 1,5 godziny w aucie by podczas jazdy !!!! auto miało ładne przebiegi dla sondy "statycznie", a po
ruszeniu załamka ręce opadły
wsępnie można dokonać regulacji na postoju tylko poco
Więc zaczeły się jazdy przyspieszania zejścia obortów i znów analizownie jak zachowuje się sonda , ciągłe powtórki . Zabawa we 2 osoby polecam bo można się dużo nauczyć (lub drzew zaliczyć )o aucie i przyspieszaniu zależne od dawki , fajne i pouczające ale wracamy do tematu
stwierdzenie !!!:
poprostu ten gazownik co posiada hamownię to może dobrze zrobić regulację,-FaKT
a zwykłu gaziarz- NIE. niech zabierze Cię gazownik na wycieczkę i będzie rejestrował jak auto ma się podczas jazdy bo wtedy wychodzi wsio , jeśli niechce się potrudzić - to nie warto się z takimi zadawać .
Szkoda czasu , a życie w niewiedzy nie wybacza do pierwszej awarii silnika lub go zajechaniu -mówiąc krótko ,
Może już powtarzam się ale wszystko wychodzi podczas jazdy!!.
Zabawa fajna ale czasu ubywa i ciągle coś jest do poprawienia
najlepiej jak ktoś chce sie sprawdzić to polecam zrobienie miernika lambdy 10 zeta lub komp do auta i podpiąc pod sterownik od gazu , można zobaczyć jak się auto na benzynce zachowuje się i potem gazik. wrażenia gwaratowane . Wynik może niejednego zaskoczyć. A gazownika tym bardziej
Ogólnie polecam miksery 32mm ale z tym przeświadczeniem jeśli cięki reduktor to sobie odpuść, bo więcej problemów i kasy wydasz niż pojeżdzisz.
ogólnie tak jak BONI pisze
"Rzecz jest prosta jak budowa cepa - im mniejszy przelot miksera, tym łatwiej ustawić instalkę, ale bardziej muli (braki powietrza) za to raczej mniej pali"
i masz zwykłe auto na gazie
ale tu forum co udoskonalamy i poprawiamy auta i fachowców;)
Więc końcowa przestroga jadąc do gazownika zarezerwuj sobie 2godziny czasu i odcinek drogi ok 5km by je tam stestować , (lub wersja lux hamownia )
inaczej niewarto bo i tak będziesz miał ubogą dawkę i szkoda aby silnika i zaworów, pomijająć resztę. Może samopoczycie że byłem u fachowca i jest dobre
Tak na koniec niech kolegdzy napiszą jak się ma moje "ble ble" do rzeczywistości warto poznać opinie i sposoby na "poprawną gazownie w ruchu " bo o to najbardziej chodzi.
Pozdrawiam Pawelzap
czekam na opinie
P.S
zawsze jest coś do zrobienia przy autku tylko kto to zrobi ? a kto zapłaci ?
Czen - |17 Lis 2006|, 2006 21:14
Mam pytanko ja dzwoniłem do firmy ekoalma i okazuje się ze 2miksery z pierdołkami kosztują 300 zł????
Boni - |17 Lis 2006|, 2006 21:48
Czen, to chyba pozłacane miksery, i jakie pierdułki do nich??? Może ja nie znam cen, bo rzadko coś nowego kupuję, dość tego po szrotach leży, ale 300 za dwa miksery to po mojemu raczej słono.
Paweł, do twojego opisu nic nie mam do dodania, właśnie tak to z 1 i 2 generacją wygląda. Drobniutka uwaga - do ustawiania trzeba mieć dobry gaz. Nie wiem skąd go brać ale trzeba uważać, np. wlałem w poniedziałek LPG na przygodej stacji, i wypaliłem jakoś szybko, samochodzik też jakiś taki nieteges, pomyślałem że może w weekend zbiorę się i po roku bez dotykania w końcu coś poreguluję a tu dupa, zatankowałem dziś tam gdzie zwykle, i bryka odzyskała kopyto i w ogóle, i nie ma żadnego pretekstu żeby dotykać instalkę
Czen - |18 Lis 2006|, 2006 20:21
Mixery + dwójniki+ dwa wloty do mixerów + śrubki montażowe= 300 zł brutto dzwoniłem w czwartek i się dowiadywałem dedykowane do Scorpio 2.0 16V(pochodzą z tej stronki http://www.ekoalma.pl/mod...&func=ford.htm)
P.S.
Na oryginalnym zdjęciu jest jeszcze silniczek podciśnieniowy, ale jest tylko na zdjęciu w ofercie niestety go nie ma
Adam73 - |18 Lis 2006|, 2006 20:28
A jak to wygląda??A może chodzi Ci o "trójniki"??
Czen - |18 Lis 2006|, 2006 20:29
Mixery przykręcane do przepustnic. Jakie trójniki?
Zerknij na stronke
Adam73 - |18 Lis 2006|, 2006 20:33
Ja tam mam mikser przykręcany bezpośrednio do przepustnicy bez żadnych dwójników.
Czen - |18 Lis 2006|, 2006 20:34
http://www.ekoalma.pl/mod...x&func=ford.htm
Adam73 - |18 Lis 2006|, 2006 20:37
Eeee to tobie chodzi o ten kawałek rurki ze śrubą regulacyjną ??
pawelzap - |19 Lis 2006|, 2006 09:47
Witam kolegów
Co do zakupów to ekoalma 2szt mikserów to koszt 100zł z przsyłką (co na fakturze "typ MX59 , mikser PL pierścieniowy D-56 "42,50 za sztukę i 15 za przesyłkę UPS ). to tylko dwa miksery i rurki- wyprowadzenia. Do tego trzeba dokupić kolanka90 stopni - 2szt wyprowadzenie z mikserów, jeden trójnik i jeden zaworek. Akcesoria można unich , ja wolałem u lokalnych bo sobie dobrałem co chciałęm czyli najlepiej kolanka 90 do mikserów uwaga na gwint , trójnik 12mm , można 10. i zaworek plastikowy bo lekki , reszta wiadomo węże;) i opaski. Podciśnienia wiadomo trzeba odciąć lub zrobić troszkę z elektryką , wybór dla posiadaczy możliwości manualnych jak kto woli. Ten kto pyta nie błądzi .
Ja poroszę też o sugestie co można robić .;)
A tak na koniec trójnik i register (zaworekręczny ) najlepiej jak najbliżęj mikserów za nim trójnik , i odrazu jeszcze attuator (silniczek krokowy od koma do gazu , i już na końcu parownik , czyli wszystko jak najbliżej mikserów, wg fachowców , nierobi się zwłoki na reakcji kompa od gazu;).
Struna - |20 Lis 2006|, 2006 09:33
im bliżej tym lepiej, plus bardzo ważne przy silnikach z podwójnym dolotem - rurki za trójnikiem w miarę możliwości żeby były tej samej długości.
|
|