Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Problem z wstecznym w ASB

PiotrSz6 - |25 Paź 2006|, 2006 16:19
Temat postu: Problem z wstecznym w ASB
Witam wszystkich na forum,mój problem polega na tym ze po całkowitym rozgrzaniu silnika niekiedy wystepuje brak biegu wstecznego(na zimnym silniku jest wszystko ok),olej wraz z filtrem zostały wymienione,skrzynia A4LD,90r 2.0DOHC,czy ktos mógłby mi powiedzieć co moze byc tego przyczyną,ewentualnie koszt naprawy,z góry dziekuje,pozdrawiam.
Boni - |25 Paź 2006|, 2006 17:21

Przyczyną jest nieco zjeżdżona skrzynia :? jak ci nie będzie ciągnął wsteczny, to od razu spróbuj czy pociągnie na "2" do przodu. Jak to sprawdzisz to da się ocenić ile do naprawy. Koszta napraw (porządnych i nie "własnymi rencami") są takie, że może od razu poszukaj innej skrzyni, a tę starą sobie naprawisz albo wyrzucisz albo zostawisz na części.
Stefan - |25 Paź 2006|, 2006 18:05

Witam! Tak jak kolega pisze za cene paru uszczelek+filtra+oleju kupisz bezproblemowa skrzynie.No ale kto bogatemu naprawiac zabroni.......... :P :one: Pozdrawiam.Stefan. :-d :-d :-d :-d
PiotrSz6 - |25 Paź 2006|, 2006 19:26

Dziekuje za szybką odpowiedz,ktora niestety mnie troche zmartwiła,co do naprawy to macie racje panowie ze jest nieopłacalna(dzwoniłem do serwisu ASB w krakowie i zostałem poinformowany ze sam koszt robocizny to okolo 1600zł,uzywana ok. 1400zł),czy moge dalej eksplatowac scorupke,co ewentualnie moze mnie spotkać(poza wstecznym wszystko jest ok).Pozdrawiam.
Adam_2000 - |25 Paź 2006|, 2006 19:59

Bardzo trudno cokolwiek wyrokować tak na odległość. Trzeba sprawdzić jak dokałdnie zachowuje się skrzynia na innych przełożeniach.
Ładnych parę lat temu miałem podobny problem w Sierrce, wsteczny lekko załapywał dopiero przy 6000 rpm :))
Przyczyną były tłoki taśm, które przepuszczły 90% oleju bokiem. U Ciebie może być podobnie, tym bardziej, że na zimnym jakoś działa.

A tak nawiasem mówiąć, to używana, sprawna skrzynka do Twojego autka to kosztje nie 1400, tylko 300-500 zł. :)

Boni - |25 Paź 2006|, 2006 20:58

Dokładnie, tu u mnie w okolicy na szrotach było pół roku temu 800 z włożeniem.
Najprawdopodobniej masz rację, u Piotra jest coś na oleju, przeważnie wychodzi na ciepło, tyle że tłoki taśm czy wyluzowane zaworki to jest jeszcze optymistyczny i "tani" wariant, bo jak płyta jest nie teges, albo stricte mechanika planetarki czy planetarek się wali, to już w ogóle kanał i naprawa dla jakiegoś fanatyka, żeby miał co robić przez zimę, np remont kapitalny A4LD ;)

megalith - |25 Paź 2006|, 2006 21:18

Najpierw wsteczny, potem dwójka, a potem wszystko powyżej dwójki... Ja od tego czasu jak zaczęły się cyrki ze wstecznym zrobiłem 40.000 km, i w sumie dalej jedzie, ale co to za jazda... :(
1Bodzio - |25 Paź 2006|, 2006 22:35

Jakbyś kiedyś wymieniał olej w skrzyni no i miałbyś chęci to możesz wymienić tłok taśmy hamulcowej biegu wstecznego. Dostęp do niego jest po zdjęciu miski olejowej. Schowany on jest pod dekielkiem z blachy, przykręconym do płyty sterowania czterema śrubkami. Wymiana tego tłoka napewno nie zaszkodzi, a może bardzo wiele pomóc.
fiebik - |26 Paź 2006|, 2006 00:35

PiotrSz6 napisał/a:
zostałem poinformowany ze sam koszt robocizny to okolo 1600zł,
o rany, tylko nie mówcie o tym mojemu mechanikowi od asb :)
za taką kasę to spokojnie mój mech od asb zrobiłby wymianę wszystkich taśm z tłokami, wszystkich tarczek, uszczelniaczy, filra, oleju z płukaniem, generalny przegląd - robota łącznie z matariałami i jeszcze by kasy zostało na paliwo :)

Struna - |26 Paź 2006|, 2006 11:41

Boni napisał/a:
bo jak płyta jest nie teges, albo stricte mechanika planetarki czy planetarek się wali, to już w ogóle kanał
a co sie może w samej płycie zwalić ? albo w planetarce ?
PiotrSz6 - |26 Paź 2006|, 2006 19:20

dziękuje za rozjasnienie tematu,co do wymiany oleju to zrobiłem to jakieś 1000km temu,zastanawiam sie tylko gdzie mogłbym kupić uzywaną SPRAWNĄ skrzynie do mojego autka za 300-500zl,bo po moich poszukiwaniach znalazłem najtańszą za 800zł w stanie ponoc DOBRYM???
Kevin Xy - |26 Paź 2006|, 2006 20:06

szukaj szukaj- ja do swojego wlasnie 300 plnow dalem
Boni - |26 Paź 2006|, 2006 20:36

Struna napisał/a:
Boni napisał/a:
bo jak płyta jest nie teges, albo stricte mechanika planetarki czy planetarek się wali, to już w ogóle kanał
a co sie może w samej płycie zwalić ? albo w planetarce ?

Płyta może być wygięta, pęknięta, mieć porysowane i wyrobione gniazda zaworów. Planetarka może się po prostu rozlecieć (zęby, jarzmo, pęknięto koła), od udaru albo zużycia (te pół kilo pyłu stalowego co się wygarnia z magnesu co 100kkm, to nie z zaworów ani nie z oleju ;) )

fiebik - |26 Paź 2006|, 2006 22:40

PiotrSz6 napisał/a:
co do wymiany oleju to zrobiłem to jakieś 1000km temu,
tak jak już Adam_2000, wspomniał, na odległość, to tyle co sobie pogdybamy.
mam jednak pytanie - od kiedy pojawiły ci się problemy ze wstecznym? i kto i jak ci zmieniał olej? (jeżeli sam zmieniałeś to jak to zrobiłeś? ).

Rafał A.(antek) - |27 Paź 2006|, 2006 00:29

do DOHC skrzunke moge miec za jakies 350zł max
PiotrSz6 - |27 Paź 2006|, 2006 09:15

Problem z wstecznym pojawił sie jakis miesiąc temu(ale przypominam nie jest to zjawisko nagminne,wystepuje jak na razie tylko po zrobieniu dłuzszej trasy,ewentualnie gdy silnik ma wysoką temperature),olej wymieniałem w krakowskiej firmie SYNTERZ(ktora specjalizuje sie w ASB)wymieniane zostały:filtr,uszczelka,4 litry oleju bodajze DEXTOR,takze nie była to wymiana dynamiczna,ale jestem juz o wiele spokojniejszy skoro mozna nabyc skrzynke za 350zł max,byc moze przebieg zrobił swoje(302200km,dwóch włascicieli w niemczech,ale po za tym wszystko jest ok silnik,elektryka,zawieszenie,blacharka.Pozatym z tego co czytałem to awaryjnosc skrzyni A4LD w porównaniu z innymi jest dosyć wysoka :neutral:
fiebik - |27 Paź 2006|, 2006 09:48

PiotrSz6, weź jeszcze raz, tak dla pewności, sprawdź stan oleju w skrzyni na rozgrzanym silniku, ustaw się na równej powierzchni samochodem, poprzekładaj parę razy dźwignię biegów w różnych pozycjach potem pozostaw na "p" i sprawdź miarką stan oleju. mam nadzieję, że nie muszę dodawać że cała impreza musi być wykonana na pracującym silniku. jeżeli nie ma stanu do dolej do poziomu z milimetr pod stanem max.
megalith - |27 Paź 2006|, 2006 22:04

fiebik napisał/a:
jeżeli nie ma stanu do dolej do poziomu z milimetr pod stanem max

Nu nu, nie więcej jak pół stanu. Jak się rozgrzeje potem do jakichś 90 stopni to się go robi więcej - on jednak jakąś tam rozszerzalność ma, i między innymi dlatego mu się robią cyrki.

Za mało oleju -> problemy na zimnym
Za dużo -> na ciepłym.

fiebik - |28 Paź 2006|, 2006 10:27

megalith napisał/a:
Nu nu, nie więcej jak pół stanu. Jak się rozgrzeje potem do jakichś 90 stopni to się go robi więcej
a przeczytałeś dokładnie mój post? :P
fiebik napisał/a:
sprawdź stan oleju w skrzyni na rozgrzanym silniku,

megalith napisał/a:
Za mało oleju problemy na zimnym
Za dużo na ciepłym.

a tu masz rację, więc gdyby było za dużo oleju ponad stan na rozgrzanym - wtedy należałoby ująć go do poziomu w górnych granicach normy na miarce. :one:
oczywiście problemy ze wstecznym mogą być też z zupełnie innych powodów, ale od dokładnego sprawdzenia poziomu oleju na gorącym bym zaczął. ;)