Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Chwilowe spalanie odczyt z kompa

Filemon - |25 Paź 2006|, 2006 10:57
Temat postu: Chwilowe spalanie odczyt z kompa
nie wiem czy dobrze umiescilem ten temat no ale trudno problem nie jest uciazliwy ale to co zauwazylem przyciagnelo moja uwage mianowicie w funkcjach kompa wybieram sobie chwilowe spalanie jest oki ale te wskazania mianowicie od dwoch dni strasznie sie roznia w jezdzie na gazie i na pb przyklad auto stoi chodzi na pb wskazanie pokazuje 1.2-1.3 l w momencie przelaczenia na gaz wskaznik pokazuje juz prawie 3 l na postoju i to samo jest podczas jazdy po prostu na gazie pokazuje mi o wiele wieksze spalanie niz na pb i to o duzo wieksze podczas jazdy miejskiej wskaznik nie pokazuje mi mniej jak 25-30l non top na beni jest elegancko czy to mozliwe zeby sobie komp zaczytywal i z gazu i z beni no raczej nie
Struna - |25 Paź 2006|, 2006 10:58

a wcześniej było ok ?
Filemon - |25 Paź 2006|, 2006 11:03

wczesniej nie bylo roznicy od dwoch dni to jest tak jakby czytal odczyt z beni i z gazu osobno nie wiem zrobic reset w sumie zaczelo sie od peknietego wezyka na tym czyjniku co polaczony jest z regulatorem cisnienia paliwa i kolektorem
Struna - |25 Paź 2006|, 2006 11:05

zrób reset i zobacz czy się poprawi
IBOL - |25 Paź 2006|, 2006 11:08

Jesli chodzi o wskazanie komputera pokladowego przy jezdzie na gazie, to nie mozesz liczyc na to, ze beda prawidlowe. Jesli jednak wczesniej byly lepsze a teraz nie sa, to wnioskuje, ze z jakichs powodow zmienil sie sklad mieszanki gaz/powietrze.

Zauwazylem po swoim aucie na bazie ponad miesiecznych doswiadczen, ze wskazania komputera zawyzaja, jesli auto jest za slabe (trzeba wtedy wciskac glebiej pedal gazu a on analizuje przeciez zuzycie dla benzyny) i zanizaja, jesli jest za bogata mieszanka.

Robilem doswiadczenia tego typu, ze przy jezdzie ze stala predkoscia na autostradzie, na tempomacie (np 130km/h) przelaczajac z gazu na benzyne i odwrotnie, patrzac jak zmieniaja sie wskazania spalania chwilowego. Oczywiscie uwzglednilem uksztaltowanie terenu i pilnowalem zeby bylo stale. Za kazdym razem spalanie chwilowe bylo mniej lub wiecej mniejsze dla benzyny i w zaleznosci od tego jak bardzo przykrecilem gaz moglem zauwazyc odpowienio glebokie wcisniecie sie pedalu gazu w podloge (tempomat).

Filemon - |25 Paź 2006|, 2006 11:16

wlasnie przy skladzie mieszanki nic nie bylo grzebane stalo sie to z minuty na minute nigdy przedtem tego nie bylo zrobie dzis reset i zobacze bo rzeczywiscie jak on tyle pali co pokazuje na gazie to juz jestem bankrut
Struna - |25 Paź 2006|, 2006 11:16

filtr gazu się mógł zasyfić, gaz gorszy może zalałeś.
MireQs - |25 Paź 2006|, 2006 13:28

Gdzies od miesiaca mam podobnie ze na gazie komp pokazje chilowe prawie o 100% wieksze od podobnej jazdy na beni, a zaczelo sie to po tym jak rozlaczylem wtyczke czujnika kickdown i zlacze zasilania zaworow ASB. Robilem reset kompa, bez rezultatu.
Ktos mial podobnie i wie dlaczego tak jest?

Filemon - |25 Paź 2006|, 2006 13:34

a jeszcze mam pytanko skierowane do uzttkownikow 2.9 12v jakie macie chwilowe spalanie na beni na postoju na rozgrzanym silniku
dzis po robocie gruntowny przeglad instalacji lpg u mnie na gazie to samo 100 procent wieksze spalanie tak jakby komp odczytywal dane z podwojnego spalania

Kevin Xy - |25 Paź 2006|, 2006 14:48

Filemon napisał/a:
pytanko skierowane do uzttkownikow 2.9 12v jakie macie chwilowe spalanie na beni na postoju na rozgrzanym silniku

99l/100 km

Struna - |25 Paź 2006|, 2006 14:53

Kevin Xy napisał/a:
99l/100 km
to w MK1 - a Filemon ma MK3 więc tam będzie pokazywać podobnie jak w MK2 czyli jakieś 1,4 - 1,7 l/h
Kevin Xy - |25 Paź 2006|, 2006 14:56

wiem o tym- napisalem aby sie nie martwil :p
Filemon - |25 Paź 2006|, 2006 18:50

dobra byl reset troszke pomoglo chwilowe spalanie na beni i lpg na postoju tak jak struna napisal 1.4-1.7 tylko znalazlem cos dziwnego pod sondy podczepione sa dwa przekazniki ktore rowniez podlaczone sa pod lpg i sprawa wyglada tak jeden kabel z jednej jak i zarowno z drugiej sondy jest przeciety wpiete sa kable z tych przekaznikow ktore dzialaja jak mostek mianowicie chodzi na beni jest przejscie i sztrum elegancko plynie w momencie przelaczenia na gaz robi sie przerwa i na moje sondy sa odciete czyzby to by byl emulator ale dwa na kazda z osobna
Struna - |26 Paź 2006|, 2006 11:39

Filemon napisał/a:
czyzby to by byl emulator ale dwa na kazda z osobna
emulator ?? to jest rzeźba gazowników - odcinają Ci poprostu na chamca sondy na gazie.
cosin - |26 Paź 2006|, 2006 14:21

u mnie spalanie pokazane przez kompa jest bardzo zanizone... na trasie pokazuje np. 8l/100 a faktycznie spali LPG 10, w miescie pokazuje 13-15 spali 17-20 LPG/100km
mmmk - |26 Paź 2006|, 2006 14:35

a kasujesz je na postoju?? bo ja kasowalem w czasie jazdy i wtedy sie nie zgadzalo a gazu wiadomo kolo 10 % trzeba dodac i jak tak robie to mi sie zgadza prawie idealnie
pozdrawiam
maciek

cosin - |26 Paź 2006|, 2006 14:42

u mnie spalanie pokazane przez kompa jest bardzo zanizone... na trasie pokazuje np. 8l/100 a faktycznie spali LPG 10, w miescie pokazuje 13-15 spali 17-20 LPG/100km
Struna - |26 Paź 2006|, 2006 16:19

cosin napisał/a:
u mnie spalanie pokazane przez kompa jest bardzo zanizone.
u mnie w 2.9 12V6 było bardzo podobnie.
Filemon - |29 Paź 2006|, 2006 19:17

wiecie co jak miałem problem ze zmiana funkcji w kompie tzn. przyciskiem MODE nic nie chodzilo tylko klawiszem R to po wymianie zarówek w desce wszystko wrócilo do normy teraz jest elegancko tak jak powinno byc jednak zarówki maja duze znaczenie
fiebik - |29 Paź 2006|, 2006 22:32

Filemon napisał/a:
wiecie co jak miałem problem ze zmiana funkcji w kompie tzn. przyciskiem MODE nic nie chodzilo tylko klawiszem R to po wymianie zarówek w desce wszystko wrócilo do normy teraz jest elegancko tak jak powinno byc jednak zarówki maja duze znaczenie
hmmm... nie moge sie cos dopatrzec związku jednego z drugim, pewnie poprostu poruszyłeś coś i zaczeło lepiej kontaktowć :)
Filemon - |29 Paź 2006|, 2006 22:50

no byc moze niekontaktował mi wyswietlacz od przegiegu mialem niby jakies gumki przeczyscic zadnych gumek nie buło tylko taśma ale z jednej strony mam wyswietlacz wykruszony takze sprawa jest wiadoma ale po słozeniu jak narazie chodzi oki i co do zmian w kompie od tej pory sie poprawilo jak zarówkin zmieniłem w sumie 3 w desce jedna tylko paliła a wogle teraz doznałem wizerunku liczników sa wspaniałe i jeszce jak podpaliłem zegarek to jest wogle finezja zamykamy temat bo chodzi teraz wszycho tak jak chciałem