Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - pompa paliwa

olo - |5 Paź 2006|, 2006 17:42
Temat postu: pompa paliwa
witam.
dzisiaj odpalalem normalnie jak co dzien, nic sie nie dzialo. w drodze gasilem samochod kilka razy i wszystko bylo ok. nigdy nie mialem problemow z popma, zadnych przerw w

pracy silnika , slabszych wysokich obrotow itp., paliwa mam zawsze okolo polowy zbiornika. w drodze do katowic chcialem przelaczyc na benzyne i nic auto przestalo

jechac, przelaczylem na gaz i dalej zaskoczyl. z tego co zauwazylem to po przekreceniu kluczyka kiedys slyszalem jak na chwile sie zalacza, teraz nic. w bagazniku wciskalem

wylacznik ( po przekreceniu kluczyka nie mam napiecia na tym wylaczniku) co moglo sie zepsuc bo mam nadzieje ze nie pompa. stalo sie to nagle i przypuszczam ze gdzies sie

rozlaczylo tylko gdzie mam szukac??? w malej skrzynce bezpiecznikow ( od pasazera ) jest bezpiecznik 15A oznaczony dystrybutorem i na nim tez nie mam napiecia. pomocy

Mipedz - |10 Paź 2006|, 2006 15:54

Jeżeli nie słyszysz jak pompa pracuje to po sprawdzeniu bezpieczników trzeba się za nią zabrać. Ja ostatnio wyciągałem pompę bo myślałem, że popsuta - jak się jednak okazało tylko połaczenia się rozszczelniły i to wystarczyło by sprawę zamknąć.
Wyciągnięcie pompy wymaga zdemontowania baku paliwa. Gdyby pompka poszła to napewno znajdziesz na allegro - pompka to naprawdę nie jest wielki problem.

Rafał A.(antek) - |10 Paź 2006|, 2006 16:14

po tym co piszesz szukal bym czegos w sterowaniu, odcieciui przez gazownikow itp raczj niz w pompie
robert sadowski - |10 Paź 2006|, 2006 16:50

witam rafale ja mam ten sam problem kilka dnia temu wymieniłem pompę ia utko latało jak należy aż do wieczora iedy to wyjołem akumulator i go naładowałem od tego monentu pompa działa ale nie złączają sie wtryski i odpalam i jeżdzę na gazie
w poniedziałek stawiam do elektryka bo nie wiem co może być

Struna - |10 Paź 2006|, 2006 16:54

ale to nie znaczy że u każdego będzie tak jak u Ciebie - ten sam objaw może być powodowany kilkoma różnymi przyczynami przecież.
robert sadowski - |10 Paź 2006|, 2006 18:03

mój problem miał tylko przytoczyć jak wiele jest możliwości usterki tego układu i na co można zwrócic uwagę gdy to nas dopadnie.
olo - |10 Paź 2006|, 2006 23:12

w prawym przednim slupku drzwiowym mam przekaznik pompy z jakims sterowaniem do niej i tam cos zdechlo. elektryk powiedzial mi ze mam dodatkowe reczne odciecie pompy paliwa -moze wlasnie zadzialalo. :-d tylko szkoda ze zadzialalo na wlascicielu. ehhh te rzezby.
Struna - |11 Paź 2006|, 2006 09:38

olo napisał/a:
w prawym przednim slupku drzwiowym mam przekaznik pompy z jakims sterowaniem do niej
?? jak to w słupku ?
olo - |11 Paź 2006|, 2006 12:50

no w slupku.

dokladnie w tym miejscu( zdjecie nie jest z mojego auta, chodzi mi o wskazanie dokladnie miejsca) . tam jest taka plastykowa oslonka i pod nia mam przekaznik.

Struna - |11 Paź 2006|, 2006 13:06

to ewidentnie rzeźba jakaś - no chyba, że w oczatych to tak fabrycznie spierdzielili :)
Rafał A.(antek) - |11 Paź 2006|, 2006 13:09

1 ona ma przejściówke, 2 ewidentna rzeźba :) pewniejakieś odciecie wtrysku do gazu czy pomy do gazu ew jakies zabezpieczenie antykradzizowe
olo - |11 Paź 2006|, 2006 13:28

w schowku mam taki pstryczek co jak go pstrykne to prestaje chodzic pompa. takze zabezpieczenie zrobione.
Struna - |11 Paź 2006|, 2006 13:30

no to takie ręczne odcięcie pompy. a co do Twojego problemu to podaj na pomę "na krótko" zasilania i posłuchaj czy ruszy - będziesz wiedział, czy problem jest w sterowaniu czy też pompa umarła. Oczywiście zakładam, że wyłącznik wstrząsowy sprawdziłeś ?
Łukasz - |11 Paź 2006|, 2006 13:57

Jeśli ci pompa padła i masz hak to powodzenia z wymianą.
Belka haku zasłania śrube obejmy zbiornika, więc zwalić hak albo przeciąć obejme, a potem ja skręć(ja tak mam już 1,5 roku i nic się nie dzieje). :) :)

Struna - |11 Paź 2006|, 2006 14:08

Łukasz, Tritan zdaje się też tak zrobił.
Łukasz - |11 Paź 2006|, 2006 15:10

Nie chciałem ściągac haka po 12 latach troche zardzewiały. I mugłby wyniknąć jakiś problem z przykrąceniem go zpowrotem na miejsce. :)
robert sadowski - |11 Paź 2006|, 2006 15:41

nie dawno opisyałem moje perypetie w wyjmowaniu pompy paliwa i cały szkopół nie był w wyjęciu a powiadam że hak mam i to jeszcze innej konstrukcji niż stosowane w scorpio więć i zachodu dwa razy więcej .nie w tym problem: wyjąć i założyć pompę to pikuś w porównaniu z ponownym montażem całości przykręcenie i spasowanie wszystkiego to koszmar
a druga sprawa to elektryka i podłączenie wszystkich przewodów łącznie z paliwowymi wkładając zbiornik sami sobie w końcu wszystko zasłaniamy i bóg raczy wiedzieć czy w trakcie montażu nic nam się nie rozszczelniło ani rozłączyło jeśli tak to miłej zabawy !

pozdrowienia robert sadowski

olo - |11 Paź 2006|, 2006 22:52

Struna napisał/a:
Oczywiście zakładam, że wyłącznik wstrząsowy sprawdziłeś ?

to ja do Ciebie dzwonilem kilka dni temu. autko zrobilem tego samego dnia. po prostu te reczne wylaczenie pompy sie popsula ale je odcialem i jest jak w fabryce. dzieki za pomoc.

robert sadowski - |17 Paź 2006|, 2006 12:17

witam wczoraj oddałem autko do elektryka aby stwierdził i usuną awarię która objawia sie nie możliwością pracy silnika na beni albo nie odpala wcale albo gaśnie po ok 2km i już nie zapala wcale
pompa jest nowa a więc brak ciśnienia w listwie odpada co najwyżej mogą być jeszcze przypchane wtryski
ale zobaczymy co mi powiedzą w warsztacie
jak się dowiem to podzielę sie spostrzeżeniami
pozdrowienia

[ Dodano: 2006-10-17, 22:27 ]
wrócił marnotrawny na beni lata jak należy ale elektryk nie podał mi przyczyny według jego opinni mogło być wszystko a zarazem nic podczas sprawdzania złaczek mógł wcisnąć którą kolwiek załaczając reakcję łańcuchową która uruchomiła wtryski
jedno jest pewne że po sprawdzeniu określił stan eletryki jako BDB
wszystko ok

a co najważniejsze nie wzioł ani grosza mimo diagnostyki kompa i podniesienia maski bo w naszym kraju to padstawa ganiać z kasy ile się da :twisted:
więc skorzystam z okazji i choć raz w ramach wyjątku złoże podziękowania wielką literą za co mam nadzieję administratorzy forum mnie nie skarcą
PODZIĘKOWANIA DLA PANA MARCINA PRZEKOPA !!!!!!!!!!

gorąco polecam w białymstoku tego pana
dodatkowe info na dziale serwisy
pozdrowienia robert sadowski]
:one:

Kevin Xy - |18 Paź 2006|, 2006 17:34

robert sadowski napisał/a:
stan eletryki jako BDB

hehe, rok 93 i stan bdb ??

olo - |18 Paź 2006|, 2006 18:59

Kevin Xy napisał/a:
rok 93 i stan bdb ??

(moze tak) bdb jak na 93 rok :-d :-d

robert sadowski - |18 Paź 2006|, 2006 20:20

podejrzewam że BDB jak na ten rok bo sam nie spotkałem się z scorpio doskonałym ale fak faktem elektryka trzyma się jak tylko potrafi
pozdrowienia robert