Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Dziwny hałas w okolicy ASB

topaw - |3 Paź 2006|, 2006 11:14
Temat postu: Dziwny hałas w okolicy ASB
Witam,
od pewnego czasu po rozgrzaniu silnika (po przejechaniu ok. 10 km) z okolicy skrzyni biegów słychac ciche popiskiwanie.
Efekt występuje tylko na wolnych obrotach (<1000), po dodaniu gazu znika.

Kiedy auto jest zimne to jest cisza. Aha, i przy zmianie programu skrzyni (np. z R na D) pisk na chwilkę ustaje, a potem znów go słychac.

Sprawdzałem poziom oleju w skrzyni (wg. wskazówek) - jest MAX, nie śmierdzi spalenizną - ma jasny kolor.

Wie ktoś co to może byc (przypuszczam, że to jakieś łożysko..., może konwerter...)?

Pozdrawiam,
Tomek P.

bigdaaddy - |3 Paź 2006|, 2006 12:57

Mysle ze to moze powodowac naderwana poduszka gumowa mocowania skrzynii lub silnika. Odpal silnik, wejdz do kanalu i sprobuj zlokalizowac skad dokladnie to dochodzi.
fiebik - |4 Paź 2006|, 2006 18:32

o ile pamiętam, rafałowi też tak z początku popiskiwało, skończyło się wyciekiem oleju z ASB i centralnym zatarciem czopu na wyjściu z konwertera.
Rafał A.(antek) - |4 Paź 2006|, 2006 19:24

no u mnie to nie popiskiwalo :) tylko troszke glosniej dawalo
topaw - |4 Paź 2006|, 2006 21:53

No właśnie u mnie to cicho popiskuje - chociaz jest to slyszalne bez specjalnego wysilku, to nie jest to jakis bardzo glosny dzwiek.

Jesli to jest to, to jak zapobiec zatarciu?

Rafał A.(antek) - |4 Paź 2006|, 2006 22:06

nie da rady :) popiskuje na P N czy D? na wolnych obrotach czy cały czas?
topaw - |4 Paź 2006|, 2006 22:56

Piszczy we wszystkich pozycjach, tylko na czas przełączania ustaje na chwilke (chyba na kazdej pozycji piszczy troszki inaczej :-d ). Piszczy tylko na wolnych obrotach (przy ok. 1000 przestaje).

Pozdrawiam
Tomek P.

fiebik - |8 Paź 2006|, 2006 09:12

topaw napisał/a:
Piszczy tylko na wolnych obrotach (przy ok. 1000 przestaje).
hmm... tak na odległośc będzie trudno coś ci pomóc, może jednak faktycznie jakaśpoducha puściła i od drgań silnika na wolnych popiskuje zupełnie cos innego...