Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Wibracja przy skręcaniu - ale krótkotrwała

Magnus Nox - |29 Wrz 2006|, 2006 11:08
Temat postu: Wibracja przy skręcaniu - ale krótkotrwała
Zastanawiam się, co to może być.
Czasami przy mocnym skręcaniu (przy małej prędkości) czuję drgania, wibracje w układzie kierowniczym. Ale po kilku skręceniach przechodzi :|
Teraz najciekawsze - kiedy to się zdarza:
- 3 razy po wymianie płynu chłodniczego (raz mi cały wyleciał i zalałem tymczasowo wodą a potem zmieniałem wodę na płyn), trzeci raz gaziarze spuszczali i zalewali przy montażu,
- po ściągnięciu jednego koła (badałem czujnik ABS) - tylko je zdjąłem i założyłem,
- po wymianie tulei na przednich wahaczach (w porządnym warsztacie) + zbieżność oczywiście.

Znów jakieś dziwne zbiegi okoliczności? bo ja nie mogę się doszukać żadnych logicznych związków pomiędzy tymi zdarzeniami :(

Płyn we wspomaganiu jest (trochę powyżej maksimum), kręci się normalnie (w miarę lekko i nic się nie blokuje, nie słychać nic nawet na maksymalnym skręcie - w sierce na maks. skręcie wyje jak głupie a tu nic).

No i przechodzi po kilku skręceniach :|
Jutro będę spuszczał płyn znowu, bo muszę wymienić termostat to jeszcze to obadam jak się zachowuje.
Jakieś pomysły?

Struna - |29 Wrz 2006|, 2006 11:09

a nie występuje tylko przy max skręcie ?
Kevin Xy - |29 Wrz 2006|, 2006 11:30

u mnie jet podobnie- np. jak skrece i jade na wprost to przy 80 telepie fajera, pozniej jak skrece na jakims luku to juz nic nie telepie- jak dla mnie te wibracje wynikaja z faktu iz kola po luku robic inna odleglosc i zaleznosc prawego wobec lewego sie zmnienia
IBOL - |29 Wrz 2006|, 2006 20:40

Ja mam cos podobnego ale wystepuje tylko przy wiekszych predkosciach i w pewnej fazie skretu w prawo. Jest to powtarzalne. Podejrzewam nie rowna opone ... bynajmniej u siebie - innej koncepcji nie mam.
Magnus Nox - |30 Wrz 2006|, 2006 18:34

No więc po kolei:
- występuje przy dowolnym a nie tylko przy max skręcie,
- czuć to przy kręceniu a nie skręcaniu (tzn. wibracja jest od układu kierowniczego a nie od kół, bo przy kręceniu na postoju też ten efekt występuje),
- jest to takie lekkie przeskakiwanie kierownicy, jakby była przekładnia zbyt mocno skręcona - taki sam efekt jest np. w piaście roweru jak się trochę za mocno skręci śrubki,
- przechodzi po jakimś czasie,
- przy większych prędkościach nieodczuwalne bo się kierownicą mocno nie kręci wtedy :P

Dzisiaj po wymianie płynu opisywany efekt nie pojawił się.

Adam_2000 - |30 Wrz 2006|, 2006 18:44

Miałem to samo w tamtym roku, po wymianie końcówki drążka kierowniczego.
Po dolaniu ok. 50ml Xeramica do oleju przeszło... i jak na razie ponad rok chodzi super.

WTOM - |30 Wrz 2006|, 2006 19:41

występowała wada przewodu doprowadzającego płyn do listwy (opisali to na fordscorpio.co.uk) ktora powodowała drgania kiery nawet na postoju przy kręceniu, u mnie też to wystepowało po wymianie łacznika stabilizatora, ale przeszło samo.