| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Wibracja przy skręcaniu - ale krótkotrwała
Magnus Nox - |29 Wrz 2006|, 2006 11:08 Temat postu: Wibracja przy skręcaniu - ale krótkotrwała Zastanawiam się, co to może być.
Czasami przy mocnym skręcaniu (przy małej prędkości) czuję drgania, wibracje w układzie kierowniczym. Ale po kilku skręceniach przechodzi
Teraz najciekawsze - kiedy to się zdarza:
- 3 razy po wymianie płynu chłodniczego (raz mi cały wyleciał i zalałem tymczasowo wodą a potem zmieniałem wodę na płyn), trzeci raz gaziarze spuszczali i zalewali przy montażu,
- po ściągnięciu jednego koła (badałem czujnik ABS) - tylko je zdjąłem i założyłem,
- po wymianie tulei na przednich wahaczach (w porządnym warsztacie) + zbieżność oczywiście.
Znów jakieś dziwne zbiegi okoliczności? bo ja nie mogę się doszukać żadnych logicznych związków pomiędzy tymi zdarzeniami
Płyn we wspomaganiu jest (trochę powyżej maksimum), kręci się normalnie (w miarę lekko i nic się nie blokuje, nie słychać nic nawet na maksymalnym skręcie - w sierce na maks. skręcie wyje jak głupie a tu nic).
No i przechodzi po kilku skręceniach
Jutro będę spuszczał płyn znowu, bo muszę wymienić termostat to jeszcze to obadam jak się zachowuje.
Jakieś pomysły?
Struna - |29 Wrz 2006|, 2006 11:09
a nie występuje tylko przy max skręcie ?
Kevin Xy - |29 Wrz 2006|, 2006 11:30
u mnie jet podobnie- np. jak skrece i jade na wprost to przy 80 telepie fajera, pozniej jak skrece na jakims luku to juz nic nie telepie- jak dla mnie te wibracje wynikaja z faktu iz kola po luku robic inna odleglosc i zaleznosc prawego wobec lewego sie zmnienia
IBOL - |29 Wrz 2006|, 2006 20:40
Ja mam cos podobnego ale wystepuje tylko przy wiekszych predkosciach i w pewnej fazie skretu w prawo. Jest to powtarzalne. Podejrzewam nie rowna opone ... bynajmniej u siebie - innej koncepcji nie mam.
Magnus Nox - |30 Wrz 2006|, 2006 18:34
No więc po kolei:
- występuje przy dowolnym a nie tylko przy max skręcie,
- czuć to przy kręceniu a nie skręcaniu (tzn. wibracja jest od układu kierowniczego a nie od kół, bo przy kręceniu na postoju też ten efekt występuje),
- jest to takie lekkie przeskakiwanie kierownicy, jakby była przekładnia zbyt mocno skręcona - taki sam efekt jest np. w piaście roweru jak się trochę za mocno skręci śrubki,
- przechodzi po jakimś czasie,
- przy większych prędkościach nieodczuwalne bo się kierownicą mocno nie kręci wtedy
Dzisiaj po wymianie płynu opisywany efekt nie pojawił się.
Adam_2000 - |30 Wrz 2006|, 2006 18:44
Miałem to samo w tamtym roku, po wymianie końcówki drążka kierowniczego.
Po dolaniu ok. 50ml Xeramica do oleju przeszło... i jak na razie ponad rok chodzi super.
WTOM - |30 Wrz 2006|, 2006 19:41
występowała wada przewodu doprowadzającego płyn do listwy (opisali to na fordscorpio.co.uk) ktora powodowała drgania kiery nawet na postoju przy kręceniu, u mnie też to wystepowało po wymianie łacznika stabilizatora, ale przeszło samo.
|
|