| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - fryta :)
megalith - |13 Wrz 2006|, 2006 20:40 Temat postu: fryta :) Witam,
Idzie zima, i sama fryta z baku disla już nie zaslili. Więc trzeba wymyślić patent na
a) ogrzewanie,
b) przełączanie ON/OJ*
* Olej Jadalny
Motor to wolnssący klekot, chcę zamontować drugi bak na frytę i teraz punkt pierwszy programu:
Z czego zrobić podgrzewacz do oleju? Czy stary reduktor do gazu po zabawie kątówką i wiertłem i elektrodą da radę podgrzać to dostatecznie?
W drugi bak chcę wsadzić grzałkę elektryczną, żeby OJ już w baku był rozgrzewany, potem czymś dogotować go do jakichś min 40-50 stopni i heja w cylindry, a rozruch byłby na ON, dopóki silnik temperatury nie złapie.
No i druga, trudniejsza chyba sprawa. Selektor wyboru paliwa. Na razie widzę to jako trójniczek, który wpuszczałby albo kanał z ON, albo z OJ do przewodu do pompy. Całość sterowana elektrycznie rzecz jasna.
Albo drugi pomysł jaki mam to dwa elektrozawory, jeden na przewodzie ON, drugi na OJ, i przełączanie wyglądało by tak, że najpierw otwieram przewód z OJ, a po chwili zamykam ON.
Co Wy na to?
I jeszcze jedno, budżet to max 200 zł na całość, reduktor mam, bak się znajdzie, a kasę przeznaczamy na węże, zaworki, itp, itd.
Jak ktoś ma jakieś pomysły, albo sprzęt który może mi pomóc - proszę do wypowiedzi w tym temacie...
fiebik - |13 Wrz 2006|, 2006 20:43
Gdzieś widziałem ofertę na "przeróbke" dizla na podgrzewany OJ.
[ Dodano: 2006-09-13, 20:44 ]
To własnie dwieście parę złotych miało kosztować
Rafał A.(antek) - |13 Wrz 2006|, 2006 23:58
napisz jaki dizel, akonkretnie gdzie ma i jaka pompe paliwa. to bedziemmyslec. co do grzania, to mozna elektycznie, albo weze z woda ale ciagnac na tył? wode?
marcys - |14 Wrz 2006|, 2006 07:40
Daniel wlasciwie okreslenie paliwa to OR czyli olej roslinny. Przy troche wiekszym budzecie moze warto pomysleć nad gotowym urzadzeniem nazywa sie to DAVCO i jednoczenie filtruje i podgrzewa poczatkowo elektrycznie a potem z ukladu chlodzenia.
a parownik moze to nie glupi pomysl jakas spirale miedziana w srodku zrobic...mozna by sie pobawic tylko czy to bedzie dostatecznie wydajne?
Struna - |14 Wrz 2006|, 2006 09:21
| marcys napisał/a: | | tylko czy to bedzie dostatecznie wydajne? | chyba nie bardzo - ale może mi się zdaje.
MireQs - |14 Wrz 2006|, 2006 10:40
Na ktorejs stronie biodiesel , czy biopaliwa, spotkalem grzalke do baku elektryczna nalozona na rurke pobierajaca paliwo.
Polecam sprawdzic:
Koszt czesci to ok 150 zl
Trójrura - pogrzewacz do wnętrza zbiornika
fiebik - |14 Wrz 2006|, 2006 10:48
| MireQs napisał/a: | | spotkalem grzalke do baku elektryczna nalozona na rurke pobierajaca paliwo | Podobno często stare mesie 300D miały standardowe grzałki do paliwa w zbiorniku.
marcys - |14 Wrz 2006|, 2006 11:10
to jest to DAVCO opisywane przeze mnie wczesniej:
http://biopaliwa.com/prod...products_id=341
ucieklo mi ostatnio sprzed nosa Audi 100 2.0 z 80 w dobrym stanie za 1000... a juz bym teraz frycił
|
|