Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ABS hamulce

nightwolf - |8 Wrz 2006|, 2006 16:48
Temat postu: ABS hamulce
Witam .W moim scorpio 2.5D z 86r od dawna nie działa ABS cały czas pali się lampka.Nie przeszkadzało mi to i nie robiłem.

Teraz jednak coś się pogorszyło. Jak odpale silnik po momencie pedał hamulca twardnieje i praktycznie nie mam hamulców.Jeśli auto pochodzi około 10 minut wszystko wraca do normy.Hamulec jest miękki i działa tak jak powinien.
Wydaje mi się jednak że wczesniej pomimo swiecacej lampki po przekręceniu zapłonu słychać było jakis silniczek tak jakby cos dobijał. Czasami nawet jak wróciłem i wyłączyłem zapłon to po jakims czasie sam znowu sie włączył na kilka sekund.
Obecnie przy włączeniu zapłonu nie słychać tego , czy jest to moze własnie wina tego że pedał hamulca jest twardy?
Gdzie jest ten silniczek i jak go sprawdzic.Prosze o sugestje.

Struna - |9 Wrz 2006|, 2006 20:41

wygląda, że masz albo uwaloną pompę albo czujnik ciśnienia który ją uruchamia - pompa jest poniżej zbiorniczka na płyn hamulcowy
nightwolf - |10 Wrz 2006|, 2006 08:58

Sprawa jest taka że stojąc przodem do pompy jest do niej dokrecony silniczek elektryczny z prawej strony.Mocowany jest na jednej srubie .Jest on luzny toznaczy nie przylega sztywno do reszty tylko jest okolo 1 cm luzu.Czy tak ma być?

http://img120.imageshack....09060908ud1.jpg

grzechu913 - |10 Wrz 2006|, 2006 09:49

wiesz silnik z pompa i ta grucha czarna jest na sztywno a z reszta na gumie wiec troche sie moze ruszac cos kolo tego jak piszesz najlepiej to sprawdz czy silnik dziala wyciagnij wtyczke i podlacz osobno zasilanie jesl;i dziala to mozezs go wykluczyc i szukac przyczyny gdzie indziej np w czujniku cisnienia jak Struna pisal albo przekaznik bespiecznik mozesz nawet wczesniej sprawdzic otwierasz schowek i tam u gory jak oswietlenie schowka jest taka pokrywa otwierasz w dol i sa tam 4 bespieczniki o ile sie nie myle i ktorys z tych po lewo jest od niej ale nie jestem pewien ktory napewno z 30A ma najlepiej sprawdz wszystkie czy nie spalone potem silnik jak dobre to tylko czujnik lub przekaznik ewentualnie komputer ale malo prawdopodobne mi np silnik padl dokladnie szczotkotrzumacz ulecial ale zrobilem nowy i gada do tej pory :-D
nightwolf - |10 Wrz 2006|, 2006 10:43

Własnie ta czarna grucha i to pod nia jest oddalona około 1 cm od reszty.Sprawdziłem podane bezpieczniki (o ktorych nie miałem pojecia ze tam sa) i okazały sie dobre ,ale jest ich dwa nie cztery.

Odciagnąłem troche ta czarna gruche w kierunku lewego nadkola i pompka sie włączyła.Popracowała chwilke i słychac było prztykniecie jakiegos stycznika lub cos podobnego.
W ktorym miejscu jest przekaznik lub stycznik odpowiedzialny za ta własnie pompe?
Nie moge go zlokalizowac.
Wygląda na to że pompa jest dobra skoro sie włączyła.
Gdzie jest czujnik ciśnienia ? W ktorym miejscu??

Zamieszczam drugie foto gdzie lepiej widać przerwe o której pisze.Czy tak ma być?

http://img219.imageshack....09061036bu1.jpg

Mattai - |10 Wrz 2006|, 2006 11:55

U mnie tez sie wlacza juz po kilku minutowym wylaczeniu zasilania...
Sugestie ktore padaly to wskazuja na pompe kiedys ktos mi nawet wspominal o zaworku zwrotnym ze tak czest doladowuje..lub po sugestiach STRUNY ze to akumulator cisnienia lezy i kwiczy.
Z tego co piszesz wynika cos z elektryka... dokladnie osobiscie nie wiem..dopiero bede sie zabieral do tego tematu jak bede mial czas. Planuje wymiane pompki bo podejrzewam ze wyrobiona juz jest.

grzechu913 - |10 Wrz 2006|, 2006 13:05

wiec jak dziala to znaczy ze gdzies prad ci sie gubi sprawdz mase na tej pompie bo jest osobno dolaczona i te kabelki zasilajace silnik pompy i co do czujnika idzie przekaznik jest nad schowkiem dobrze widaqc jak sciagniesz deske rozdzielcza ta gorna tam jest tez komputerek do otwartych drzwi i temperatury na zewn. ale to raczej dziala sprawdz te polaczenia co pisalem
nightwolf - |10 Wrz 2006|, 2006 15:17

grzechu913 napisał/a:
do czujnika idzie przekaznik jest nad schowkiem dobrze widaqc jak sciagniesz deske rozdzielcza ta gorna

Czy chodzi o deske nad licznikami?

Mase mam podpiętą do pompy , natomiast do tego z ta gruszka nic nie ma zadnej masy.Jest tylko ten odstep o ktorym pisałem i nie stylaja sie.Moze tu nie ma masy?
Dziasiaj jak udalo sie ze pompka sie wlaczyła to teraz juz sie nie dobija i pedal hamulca jest ok.Zobacze po nocy bo nie mam jak sprawdzic zreszta jest niedziela :-D
Napisze rano co udalo mi sie sprawdzic.

grzechu913 - |10 Wrz 2006|, 2006 15:28

tak to jest ta gorna deska nad licznikiem dokladnie pod szyba z tymi nawiewami i pod nia a nad schowkiem z prawej jest ten przekaznik ale tam raczej nie musisz zagladac skoro dziala tylko przy pompie posprawdzac jak nie laczy jak dobije cisnienie to czerwona lampka ma zgasnac i od ABS-u zolta tez
nightwolf - |11 Wrz 2006|, 2006 10:13

Sprawa wyglada nastepijąco.
Na pewno nie dochodzi prąd tak jak powinien. Po odpieciu przewodow zasilajacych z pompki i podpieciu na ostro papka chodzi tak jak powinna.
Wszystkie bezpieczniki o jakich wiem sprawdziłem i są ok. Czasami jednak sie włączy ale sporadycznie.

Kolejne moje pytanie to co steruje włączaniem i wyłaczaniem tej pompki? Gdzie to sie znajduje?

marcys - |11 Wrz 2006|, 2006 11:21

zrob test, na wylaczonej stacyjce wydeptaj hamulce do zera (az pedal zejdzie nizej i zero miekkosci charatkerystycznej dla dzialajacych hamulcow) potem wlacz stacyjke i zmiez czas ile pompa bedzie nabijac ta czarna gruche. do 60 sek jest ok.
nightwolf - |11 Wrz 2006|, 2006 12:29

marcys napisał/a:
zrob test, . do 60 sek jest ok.

Jeśli uda sie ze pompka zaskoczy to nie bije dłużej jak 30 sek.
Nadal jednak nie znalazłem gdzie gubi prąd.

Ma ktoś może schemat instalacji elektr do ABS ?

Adam_2000 - |11 Wrz 2006|, 2006 12:37

nightwolf napisał/a:
Ma ktoś może schemat instalacji elektr do ABS ?

Poszło na maila.

Struna - |13 Wrz 2006|, 2006 15:26

może masz czujnik ciśnienia zwalony albo coś nie kontaktuje we wtyczce.
devils - |15 Wrz 2006|, 2006 19:10

Nie będe zakładał nowego tematu więc bezszczelnie wbije się tu. Ostatnio mechanik mi powiedział że musze wymienić przewody hamulcowe bo są przetarte i tu moje pytanko gdzie można je kupić i ile mniej więcej kosztują ? i jeszcze jedno pytanko gdzie szukać filtra oleju ? da się go oblukać bez kanału ?.
Marcin - |15 Wrz 2006|, 2006 19:15

devils napisał/a:
jeszcze jedno pytanko gdzie szukać filtra oleju

da się. jest po stronie pasażera u dołu silnka za i nieco ponieżej kolektora ssącego

[ Dodano: 2006-09-15, 19:15 ]
i nad rozrusznikiem

adamussco - |18 Wrz 2006|, 2006 12:40

tu masz stronke http://sklep.intercars.com.pl/ ale zobacz u siebie w katowicach może w motoryzacyjnych forda mają filtr oleju też
Mattai - |19 Wrz 2006|, 2006 14:59

a przewody hamulcowe?
adamussco - |20 Wrz 2006|, 2006 08:08

Mattai napisał/a:
a przewody hamulcowe?

przewody też tam znajdziesz na 100%

berton - |30 Paź 2006|, 2006 18:36

filtr oleju pasuje od poloneza na 12 zeta.
mmmk - |31 Paź 2006|, 2006 11:13

a orginal motorcrafta czy jak to sie teraz pisze FoMoCo kosztuje od 17 do 18 wiec normalnie sie jest "piataka" do przodu :D
pozdrawiam
maciek