| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - szpilka tylnego koła w wielorybie
Księgowy - |12 Lis 2004|, 2004 19:08 Temat postu: szpilka tylnego koła w wielorybie Muszę wymienić jedną szpilkę do mocowania felgi w tylnym kole (tak to nazwijmy) i mam pytanie czy ktoś to robił, co trzeba rozkręcić i ile jest z tym roboty
mmmk - |12 Lis 2004|, 2004 19:50
szpilki wybija sie mlotkiem. jezeli chcesz ja uzyc ponownie to ja stosuje drewniane klocki a jak nie to twardo mlotem na zywca. tylko niestety nie wiem jak sie do niej dostac czy da sie ja wyjac? ale jak zdejmiesz kolo to powinienes wyczuc czy masz dostep do szpilki z tylu piasty.
pozdrawiam
maciek
P.S a jak wstawisz nowa to przy przykrecaniu kola powinna sie sama odpowiednio dociagnac.
Rafał A.(antek) - |13 Lis 2004|, 2004 03:02
mnie wymieniano w przejściówce szpilki, wiec wiem ze sie da. O ile pamietam, szpilka jest poprostu wbijana w piaste, na taki wieloklin (na obwodzie taka jak by gwiazdka) jak kupisz nową szpilke to bedziesz widział. Jak sie dokładnie robi to nie wiem bo nie widzialem wiem ze ciezko wychodza bo zapieczone, i jak sie wali to trzeba uwazac na łozycko, bo dostaje po dupie, warto zablokowac czyms piaste zeby nie przenosic obciazenia przez łozycko, z tyłu moze byc lepiej bo połoska moze blokuje, a le moze lepiej podłozyc pomiedzy piaste i jakis sztywny element awieszenia / podwozia jakis kloc drewniany. Wybija sie normalnie, od zewnatrz samochodu do wewnątrz, mozna uzyc wd 40, zeby było łatwiej mozesz nakrecic nakretke i tak bić, ale polecam wyminic i szpilke i nakretke na nową, koszt zaden a sie nie przekreci nakretka i bedzie sie łatwo odkręcać. A wkładajac, mozna dociagnac dokercajac koło, albo dobic z tyłu, bo one są z głowka taka płaską.
czachus77 - |3 Lis 2006|, 2006 16:18
Panowie - ma ktoś do sprzedania szpilkę z nakrętką, bo wczoraj uczeń u "oponiarza" mi spierd....gwint na szpilce. Obdzwoniłem po radomskich sklepach i nie mają
Jeżdżę zatem na 4 srubkach na tylnym kole od pasażera......Mam nadzieję, że nie odpadnie
irek - |3 Lis 2006|, 2006 17:31
wiecie co z tymi szpilkami nie tak chop siup one są kurewsko zapieczone, lepiej kupić za 50 zł całą piastę i ją wymienić. Odkręca się nakrętkę ośki - oczywiście kureswko cieżko, ja odkrecałem ją bijąc przecinakiem aż zaczęła się odkrecać, po odkręceniu cała piasta schodzi bardzo ładnie z wieloklina. Przerabiałem to doslownie w sobotę w moim 2,9 jak tatowi urwało jakimś cudem 4 szpilki
Rafał A.(antek) - |3 Lis 2006|, 2006 19:11
| irek napisał/a: | | wiecie co z tymi szpilkami nie tak chop siup one są kurewsko zapieczone, lepiej kupić za 50 zł całą piastę i ją wymienić |
nie przesadzaj spokojnie sie maslanie wybijaja nawet nie zawielkim młotem.
dosteopne w ASO sa po 3złchyba czy 5 szkoda ruszac łozyskow kole
irek - |3 Lis 2006|, 2006 19:21
Ale RAfał łozyska nie tykasz, jak odkrecisz tą dużą nakrętkę to sama piasta ładnie wychodzi reszta zostaje ładnie w środku, nawet można przesmarować, ale w moim 2,9 wątpięaby te szpileczki chciały se tak wyjśc bez problemowo, więc wymieniłem całą piastę
Struna - |3 Lis 2006|, 2006 23:10
ja niedawno zdejmowałem koła z Maupem ze swojego starego 2.9 - felgi zapieczone na amen więc zbierały młotkiem dla odwagi - i jednym niechybnym uderzeniem trafiłem w szpilkę - bez problemu wyskoczyła.
|
|