Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Czkawka i wypadanie zapłonów na PB

KOREK - |29 Sie 2006|, 2006 21:36
Temat postu: Czkawka i wypadanie zapłonów na PB
Panowie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu.

Silnik 2.0 DOHC. Kable i świece w porządku

Na gazie chodzi elegancko. Spalanie i dynamika - b dobre

Ostatnio zagapiłęm się i skończył mi się gaz. Pojeżdziłęm trochę na benzynie. Istna tragedia. Silnik jakby nie palił na 1 może nawet na 2 garki. Falują wolne obroty. Przy podciąganiu obrotów fura cała się trzęsie. Rozpędzanie to istny koszmar. W sumie nic dziwnego skoro jedzie na 3 lub 2 garkach.
Moje podejrzenie padło na listwe wtryskową. Tak mi się wydaje. Ale jeśli się mylę to sprostujcie.

Zajechałem do jednego magika tak z zaskoczenia i zadałem mu pytanie co to może być. Powiedział że to zaniczyszczenia od gazu w układzie podciśnienia powodują tak złą pracę na benzynie, i że trzeba się zabawić i wszystko poczyścić, przedmuchać i powinno się to dopowadzić do ładu. Nie bardzo to do mnie przemówiło.

Jeśli macie jakieś sugesti do pomóżcie. Może to jest coś co będe w stanie sam naprawić i nie będzie trzeba jeżdzić po "autoznachorach" i szmanach.

Stefan - |29 Sie 2006|, 2006 21:46

Witam! Sprawdzic cisnienie paliwa na listwie,o ile jest prawidlowe wlac do zbiornika"swinstwa" Schell-a do czyszczenia wkladow wtryskowych-ciut "gesciej" jak przewiduje zalaczona instrukcja.Panowi od "podcisnien zamulonych" wykonac NADCISNIENIE! :704: Po tej operacji powinno byc dobrze.Pozdrawiam.Stefan.
Stefan - |29 Sie 2006|, 2006 22:04

Witam! Moje jest drugim wyjatkiem.Bylo "komputerowane" po zalozeniu instalacji.Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |29 Sie 2006|, 2006 22:47

Stefan napisał/a:
Sprawdzic cisnienie paliwa na listwie,o ile jest prawidlowe wlac do zbiornika"swinstwa" Schell-a do czyszczenia wkladow wtryskowych-ciut "gesciej" jak przewiduje zalaczona instrukcja
Tak czy inaczej propozycja Stefana, jest nie głupia i nie jest droga. i jeżeli "nie jest za późno" może coś jeszcze uratujesz. :) Jeżeli nie to:
Speedo napisał/a:
musisz sie z tym pogodzic, cos kosztem czegos,

COSSY - |29 Sie 2006|, 2006 22:49

Wtryskiwacze dostają notorycznie na LPG po dupie jak nie jeździ się tych 10% zalecanych na beni
Struna - |30 Sie 2006|, 2006 09:55

KOREK, ja proponuję najpierw reset kompa i adaptację - jak nie pomoże to jak Stefan napisał - ciśnienie paliwa, filtr paliwa i jakiś szuwaks do czyszczenia wtrysków do paliwa zalać - wypad na obwodnicę i dać mu konkretnie w pizdę na benie - powinno pomóc - a jak nie to niestety ale wtryski do wymiany.
Srebrny - |30 Sie 2006|, 2006 12:17

Dokładnie takie same objawy były (będą) w moim , ale w trasie na urlop na autostradzie "powymiatałem pająki z tłumików" i jest miodzio.
Opór materii był duży i można było sie zniechęcic (wystraszyć) , auto jechało 30 sekund by następne 30 nie reagować na nic wogóle nastepne 60 sek max na lpg , 60 max na beni i tak wielokrotnie aż się "przełamał".
Zastanawiającym objawem było że jak szedł 4000 obrotów na LPG po przejściu na benzynę szedł idealnie 4000 i więcej ale do czasu odjęcia nogi z gazu , po dodaniu gazu silnik nie podejmował pracy w ogóle lub zapłony tak wypadały że jazda była nie możliwa na benzynie.Może brak emulatorów wtrysku powoduje że komp tak szybko pracując na LPG łapie błedy.

Struna - |30 Sie 2006|, 2006 12:19

w sumie to w EEC4 raczej emulator wtryskiwaczy niewiele daje bo komp niespecjalnie to traktuje jako jakiś poważny błąd.
Boni - |30 Sie 2006|, 2006 14:18

Tak dokładnie rzecz biorąc, to EECIV ma w zwieraczu wtryskiwacze, nie mierzy ich, nie sprawdza, a błąd wywala pośrednio, wnioskując z lambdy i innych czujników, generalnie emulator przy EECIV potrzebny jest jak łysemu grzebień.
Srebrny - |30 Sie 2006|, 2006 18:41

W sumie wytłumaczenie Speedo jest wystarczające , oddalić problemy można tylko poprzez wmiare systematyczne uzywanie benzyny do jazdy jak pisał Cossy.
Boni - |30 Sie 2006|, 2006 20:27

Ja tylko tak, na przyszłość, i żeby naród nie dawał sobie kitu wciskac u gaziarzy. W temacie, to mi się już nie chce pisać, że warto zapalać i gasić na beni, mieć benię powyżej rezerwy w baku itd itd, na forum jest tylu expierdów gazowników, którzy ci stwierdzą, że to bezsensowne i że nie warto mieć sprawnej i żyjącej 2x dużej pompy, wtrysków, parownika, "bo oni zawsze zapalali na gazie", że już dawno mi ręce i macki opadły.
Stefan - |30 Sie 2006|, 2006 21:56

Witam! Silnik jak czlowiek-napic sie musi! A ktory z kolegow o to dba?Jak sie nie jezdzi na benzynie to zeby wtryskiwaczy szlag nie trafil TRZEBA KONIECZNIE do zbiornika palwa CWIARTKE DYKTY przynajmniej wlac!Jesli ktos postepowal w ten sposob i ma problemy z wtryskiwaczami to prosze o kontakt.O wylaczeniu pompy nie wspomne.Wtryskiwacze szlag trafia od WODY w paliwie a nie od "niechodzenia".Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |31 Sie 2006|, 2006 01:05

woda + rdza i inne syfy.
a wg podejscia "odpalam z gazu" to poprostu robimy auto jedno paliwowe. Skoro normalneauto odpala z benzyny i na niej jeździ to przerobione moze odpalac z gazu i na nim jeździc. Nie wymagajmy jednak by potem jeździło na benzynie. Poprostu zdemontujmy bak i reszte smieci i jeździmy tylko na gazie, czemu nie?

Stefan - |31 Sie 2006|, 2006 01:21

Witam! Tutaj do auta nawet po kilkuletnim postoju(!)przynosisz kable i odpala na "cyk".Dlaczego? Pozdrawiam.Stefan.
KOREK - |31 Sie 2006|, 2006 09:03

sęk w tym że auto jest nadal 2 paliwowe. Jest odpalane na benzynie. Jeżdzę na niej od czasu do czasu. Ostatnio trochę go przepędzałem w czasie urlopu również na benzynie. Praktycznie po tym urlopie zaczęło się cos pieprzyć
Srebrny - |31 Sie 2006|, 2006 10:38

Stefan napisał/a:
Wtryskiwacze szlag trafia od WODY w paliwie a nie od "niechodzenia

Upraszczasz, benzyna jest skomplikowanym związkiem różnych składników.Nagar na wtryskiwaczach powstaje w wyniku procesów fizyko-chemicznych związanych z innymi warunkami pracy silnika na LPG.Nie używanie układu paliwowego lub używanie w ograniczonym stopniu powoduje lawinowe wystąpienie skutków.Odcięcie pompy paliwa jeszcze przyśpiesza proces wytrącania osadu z paliwa (brak chłodzenia wtryskiwaczy, dłuższe zastoiny paliwa).

Stefan - |31 Sie 2006|, 2006 13:46

Witam! Wtryskiwacze nie sa w komorze spalania(silniki GDI) tylko w tym przypadku w kolektorze.W naszym paliwie jest WODA.Pozdrawiam.Stefan.
blasta - |31 Sie 2006|, 2006 14:22

Stefan napisał/a:
Witam! Wtryskiwacze nie sa w komorze spalania(silniki GDI) tylko w tym przypadku w kolektorze.W naszym paliwie jest WODA.Pozdrawiam.Stefan.

i jeszcze FSI ;)

Boni - |31 Sie 2006|, 2006 14:44

Stefan znowu przybredza.
Stefan - |31 Sie 2006|, 2006 14:56

Witam! W paliwie jest WODA i SIARKA z ktorych podobno robi sie H2SO4. I toto wlasnie najlepiej "konserwuje" wtryskiwacze.Jak doleje sie "dykturatu" nie ma korozji i kwasu.Jak ktos ma inne zdanie prosze napisac i uzasadnic.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |31 Sie 2006|, 2006 16:51

i moze wtryskiwacze nie sa w kolektorze?
Stefan - |31 Sie 2006|, 2006 17:26

Witam! W kolektorze w ktorym nagarow nie ma.Silniki GDI(posiadam taki) maja BEZPOSREDNI wtrysk paliwa i przez to jest tam "ciut" inaczej.Pozdrawiam.Stefan. :P :P :P :P
Srebrny - |31 Sie 2006|, 2006 18:52

Pas!
Boni - |31 Sie 2006|, 2006 21:19

Srebrny napisał/a:
Pas!

Amen, Stefan jak już weźmie dobry rozpęd, to z każdym postem wchodzi na kolejne niezdobyte szczyty absurdu :?

Stefan - |31 Sie 2006|, 2006 22:25

Witam! Ja wycieczek personalnych do wypowiedzi kolegow nie robie.Jesli ktos ma inne zdanie lub doswiadczenia prosze to opisac.To jest istota FORUM.Pozdrawiam.Stefan. :) :) :)
Kevin Xy - |31 Sie 2006|, 2006 22:26

mysle ze Stefan wszystko ladnie nam opisze 8)
Rafał A.(antek) - |31 Sie 2006|, 2006 23:36

koledzy ale weźcie mi powiedzcie gdzie tu jest ten absurd kurde bo zaczyna mnie to wkur... ac i albo jestem glupi i czegos nie rozumiem albo jestem slepy. Moze mi ktos łapotologicznie wyłozyc co jest nie tak?
Boni - |1 Wrz 2006|, 2006 09:28

Wyjaśnienie skrócone - Stefan ma manierę wymyślania i dogłębnego teoretyzowania bzdur, i po paru doświadczeniach nie mam zamiaru z nim _dyskutować_. Słyszysz Stefan? Nie musisz odpowiadać, bo ja i tak nie podejmę dyskusji.

Wyjaśnienie łopatologiczne dla RA:
1) siarka w paliwie nie jest aż tak korozyjna
2) woda i syf w paliwie nie degraduje aż tak wtryskiwaczy - ilu znasz ludzi z 18 czy 16 letnimi Scorpio EFI jeżdżących na beni mających problemy z wtryskiwaczami, a ilu jeżdżących na LPG z samochodami w dowolnym wieku, mających takie problemy po paru latach na LPG?
3) woda i kwas powstaje po SPALANIU paliwa, tlenków siarki NIE MA przed spalaniem paliwa, i co najśmieszniejsze, wcale nie wiadomo czy z LPG nie ma więcej kwasu, bo a) jest więcej wody b) niektóre dodatki i nawaniacze bazują na siarce, i mam wrażenie, że mogą zasiarczać spaliny co najmniej tak samo jak ten syf w benzynach i olejach.
4) bardzo ciekawy jestem jak denaturat miałby neutralizować kwas w paliwie, gdyby załóżmy, ten kwas był
5) rozkonserwowane nieruchome wtryski, nawet leżące w garażu, trafi szlag - od wilgoci i braku smarowania. W kolektorze silnika mają to samo tylko w większej dawce - wilgoć z setek tysięcy litrów przelatującego powietrza, dodatki z gazu, zmiany temperatury, brak smarowania i chłodzenia (bo benia wyłączona). I wystarczy. Jeśli mają smarowanie i chłodzenie, i ruszają się, pochodzą kilka razy dłużej.
6) a najbardziej zabił mnie brak nagaru w kolektorach, napisać mógł to chyba tylko ktoś, kto kolektora na oczy nie widział.

Ogólnie, Srebrny napisał już wszystko bardzo rozsądnie (może oprócz chłodzenia - samo wyłączenie wtryskiwaczy już wykańcza ich chłodzenie, wyłączenie pompy paliwa raczej nie ma już większego znaczenia dla ich chłodzenia)

EOT

irek - |1 Wrz 2006|, 2006 10:14

BONI ma rację wtryski musza pracować, to tak jak z mięsniami jak nie ćwiczone to zanika ;) a powaznie nawet samo przechowywanie wtrysków w garazu to powinne leżeć np: w nafcie
fiebik - |1 Wrz 2006|, 2006 15:36

Reasumując zalecacie to samo tylko inaczej to argumentujecie. :one:
Stefan - |1 Wrz 2006|, 2006 17:27

Witam!
Boni napisał/a:
siarka w paliwie nie jest aż tak korozyjna
Boni napisał/a:
woda i syf w paliwie nie degraduje aż tak wtryskiwaczy
Boni napisał/a:
woda i kwas powstaje po SPALANIU paliwa
Boni napisał/a:
wcale nie wiadomo czy z LPG nie ma więcej kwasu, bo a) jest więcej wody
Boni napisał/a:
a najbardziej zabił mnie brak nagaru w kolektorach,
(dotyczy kolektora ssacego)-Prosze AUTORA o zgode na szersza publikacje.Pozdrawiam.Stefan. :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d
KOREK - |27 Paź 2006|, 2006 20:59

Auto już naprawione

Zgodnie z przypuszczeniami listwa wtryskowa do wymiany bo 3 z 4 wtrysków się zje...psuły.
Wymieniona i chodzi jak złotko na benzynie.