Ford Scorpio Team
Forum miło¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Co to jest? i czy to moj podejzany...

Michal2110 - |23 Sie 2006|, 2006 23:11
Temat postu: Co to jest? i czy to moj podejzany...
Witam!

Troche sie rozpisze...

Od kilkunastu dni mam taki problem, ze nie za bardzo mi dziala auto na beznynie....
Benzyny uzywam wiec to dla mnie POWAZNA usterka...

Wyglada to tak: Odpala jak zawsze z 1 strzalu po 1 obrocie wiec bez problemu.
Wolne obroty itp. Wszystko OK!. Jedyny objaw na jalowych to drgawki i jakby silnik dostawal 30% beznyny akurat mu potrzebnej....
Jezeli dodam gazu powoli na luzie to:
Zaczyna drgac mocniej i bardzo kiepawo sie wkreca... Jezeli probuje na benzynie pojechac to konczy sie na przyspieszeniu porownywalnym z Trakiem, super Drganiem calego auta i tyle....
Dodam jeszcze, ze AFR pokazuje mi na jalowych bardzo ubga miesznke, jak dodam gazu, to pokazuje jeszcze ubozsza mieszanke, a dawniej komputer ja wzbogacal.... Czyli efekt jest taki, jakby auto nie dostawalo paliwa... Mimo to pracuje wiec odpada martwa pompa.

Zauwazylem jeszcze, ze to cos na foto, gdy dodaje gazu zaczyna wydawac dziwne trzaski...
Za kazdym pociagnieciem przepustnicy najperw slysze trzask jakby przesypywanie metalowych kulek pod cisnieniem powietrza......w tym urzadzeniu...

Ostatnie: zrobilem test na diode i nie wymrygala pompy ale:
"zbyt uboga mieszanka. i tyle..." jest kod na pompe wiec jakby zdychala to by wymrygalo ja....chyba....

Dodam, ze na gazie wszystko jest OK! wiec problem polega na niedoborze benzyny.
W baku jest....

To na foto to jakis zawor od wtryskow zwiazany z podawaniem benzyny. Tyle mi Kev objasnil. Potrzebuje scislego info od Was, szanowni, czy moze to miec jakis zwiazek z moim przypadkiem, czy jest to naprawialne, czy kupic drugi. jezeli tak to nowka/uzywka itp. Na co uwazac, przy rozbieraniu i jak sie wypina z tego sztywny przewod.....
Ew. czy ktos przerabial takie objawy i ma cos innego na mysli....

http://img362.imageshack....dscn0611kg7.jpg
http://img384.imageshack....dscn0614wn3.jpg

Z gory dziekuje za info.
Pozdrawiam!

irek - |23 Sie 2006|, 2006 23:53

hmm

a to na foto to regulator ci¶nienia paliwa może i on alniety trza zmierzyc ci¶nienie paliwa

Michal2110 - |23 Sie 2006|, 2006 23:58

Ja widze garnek z rurka do Kolektora, i MAPa i z przewodem paliwowym podpietym.
irek napisał/a:
on alniety trza zmierzyc ci¶nienie paliwa

Nic mi nie daje. Umiem zmierzyc cisnienie w kolach i mam dobre :706:
Bardzo Prosze o Wylozenie Mi Wszystkiego Na Temat Tego Urzadzenia LOPATA.

irek - |24 Sie 2006|, 2006 07:13

na fotce nie widaćale gdzie¶ obok na listwie powinienes mieć zaworek taki jak do kółi tam trza się wepn±ć manometrem odpalić silnik i sprawdzić ci¶nienie paliwa. Nie wiem jakie powinno być prawidłowe w 2,9

a może Ty juz masz zawalony filtr paliwa, mógłby¶ tak go profilaktycznie wymienić

Boni - |24 Sie 2006|, 2006 08:17

Jak trzeszczy, to na bank regulator poleciał, już możesz szukać drugiego. Nie pamiętam gdzie dokładnie w V6 jest miejsce do podł±czenia manometru, Michał, jak nie wiesz o co chodzi to znajdĽ mechesa z manometrem co wie, powinno być ok 2.5, góra 3 bary na listwie w trakcie pracy regulatora, 5bar ma dawać pompa na zamknięty przewód. Masz na 99% rozwalony regulator i całe paliwo wraca do zbiornika, z wtryskiwaczy ci kapie a nie wtryskuje.
Kevin Xy - |24 Sie 2006|, 2006 10:38

i dokladnie tam motor na beni sie zachowuje
cosin - |28 Sie 2006|, 2006 08:03

mam dokladnie to samo w cossim, a moj ojciec w vectrze 2.0 16V. u nas po rozgrzaniu silnika na beni hula spoko tylko na zimnym silniku po odpaleniu tak kuleje... :/
robert sadowski - |28 Sie 2006|, 2006 09:18

a może jednak pompa powoli dziękuje za współprace ja miałem podobne objawy przez ok. dwa miechy aż pewnego razu w czasie jazdy na benzynce poprostu mi zgasł i już na niej nie odpalił zmierzyłem ci¶nienie manometrem i pizdziaw......... pompa martwa obieg jest ale nie ma ci¶nienia .
w między czasie podejrzewałem filtr paliwa wymieniłem i nic ,dopiero póżniej przykre rozczarowanie .
pozdrowienia robert sadowski :706: