| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Stuka jak na dzwonnicy
Mattai - |3 Sie 2006|, 2006 18:42 Temat postu: Stuka jak na dzwonnicy No to na domiar problemow teraz to mi zaczelo cos dzwonic z tylu
Jak jade sobie np po bruku to mi drynda jak bym mial jakis krazek na teleskopie...
Szarpalem pukalem nie bylo takiego metalicznego dzwieku jak podczas jazdy...
Zdemontowalem kolo i nie widze zadnych luzow.
Co najwyzej troszke suchy teleskop mnie niepokoi..gdzie jeszcze szukac..mozliwe ze to sworznie od wachacha albo tam gdzie jest teleskop?
Adam73 - |3 Sie 2006|, 2006 21:40
A nie urwał Ci sie teleskop u góry,ja tak miałem z jakiś miesąc temu.Normalnie urwało mi cały górny kielich.Spawanie i nakładka z blachy 2mm i kielich jak nowy.
PS.u mnie też dzoniło w czasie jazdy.
Mattai - |3 Sie 2006|, 2006 21:43
Mowisz o mocowaniu teleskopu?
Powiedz jak sie zachowuje sprawny teleskop..?
ma jakies leciutkie luzy prawo lewo wzgledem wlasnych elementow?
Jest suchy czy powinien byc choc troszke mokry?
Adam73 - |3 Sie 2006|, 2006 21:58
Najlepiej jest zdemontować tapicerke w bagażniku osłaniającą mocowanie teleskopu i sprawdzić czy wszystko w porządku.
| Mattai napisał/a: | | ma jakies leciutkie luzy prawo lewo wzgledem wlasnych elementow |
Leciutkie to może i ma jak już wyrobiony,jak urwany to lata na boki i to sporo.
Ja jest mokry to pewnie troche nieszczelny.
Mattai - |3 Sie 2006|, 2006 21:59
U mnie jest suchutki , zastanawiam sie czy nie za bardzo...
Adam73 - |3 Sie 2006|, 2006 22:05
Weż i go z tyłu spróbuj rozbujać jak będzie szło łatwo to amorki do wymiany (znaczy brak oleju).
Adam_2000 - |3 Sie 2006|, 2006 22:07
| Mattai napisał/a: | | U mnie jest suchutki , zastanawiam sie czy nie za bardzo... |
Amory mają być suche !
Mattai - |3 Sie 2006|, 2006 22:09
Da sie to jakos sprawdzic bez wytrzasarki i demontazu?
Adam_2000 - |3 Sie 2006|, 2006 22:10
| Mattai napisał/a: | | Da sie to jakos sprawdzic bez wytrzasarki i demontazu? |
Jasne - test kosztuje ok. 30 zł.
Mattai - |3 Sie 2006|, 2006 22:24
Oni korzystaja z shock-testera?
To zrobie w jakims specjalnym punkcie czy w stacjach diagnostycznych mi to zrobia?
Adam_2000 - |3 Sie 2006|, 2006 22:28
Myślę, że w każdym porządnym warsztacie mają do tego sprzęt. A na pewno w takich, które specjalizują się w amortyzatorach.
Ja jeżdżę do takiego, gdzie ten test jest gratis kiedy się u nich wymienia.
MIREK_ŁÓDŹ - |3 Sie 2006|, 2006 22:45
| Adam_2000 napisał/a: | | Amory mają być suche ! |
Zwłaszcza jak nic już w nich nie ma d
Boni - |4 Sie 2006|, 2006 08:32 Temat postu: Re: Stuka jak na dzwonnicy
| Mattai napisał/a: |
Szarpalem pukalem nie bylo takiego metalicznego dzwieku jak podczas jazdy...
Zdemontowalem kolo i nie widze zadnych luzow.
Co najwyzej troszke suchy teleskop mnie niepokoi..gdzie jeszcze szukac..mozliwe ze to sworznie od wachacha albo tam gdzie jest teleskop? |
Zacznij od zacisku hamulca, spróbuj czy nie ma luzów promieniowych, jak masz wyrobione prowadnice albo brak sprężynki, to zacisk telepie po prowadnicach jakby ktoś młotkiem napier...
Struna - |4 Sie 2006|, 2006 09:49
Mattai, tak obserwuję ile masz problemów z ym autem - może lepiej to sprzedać w cholerę i kupić coś w stanie nadającym się do dalszej eksploatacji.
Rafał A.(antek) - |4 Sie 2006|, 2006 18:17
obejzyj klocki lubia dzwonic konczac sie.
Mattai - |4 Sie 2006|, 2006 20:01
Struna.. to jest tylko kilka zaleglosci eksploatacyjnych. i sporo pytan odnosnie spraw ktorych moge nie rozumiec.
Na razie to na liscie rzeczy o ktore pytalem to : abs, most , kilka nieznanych kabli i kilka gumek w zawieszeniu.
Problemy ktore tu mam, czytajac forum to standard.
Na naprawe jak wydam 2000 zl to i tak bede zadowolony. Bo kupilem to autko dosc tanio.
A na razie chce je zrobic bo to lubie Mam nowe hobby. Uwielbiam to auto.
Dzisiaj bylem robic taki rzetelny przeglad uy znajomego w stacji diagnostycznej.
Wyniki badania sa obiecujace.
Boza drobnymi wyciekami z ukaldu wspomagania i cos mi tam z silnika cieknie.
Mam tylko do wymiamy amortyzatory, a jak bede sobie kupowal nastepne scorpio..bo tak zamierzam zrobic jak beda dostepne jakies w dobrym stanie i nie tak wiekowe... to juz bede wiedzial co i jak.
Struna - |7 Sie 2006|, 2006 16:59
| Mattai napisał/a: | | Struna.. to jest tylko kilka zaleglosci eksploatacyjnych |
| Mattai napisał/a: | | Mam nowe hobby. Uwielbiam to auto. | no jak tak to ok tylko z tym gaźnikiem to będziesz mieć raczej niewesołe życie bo to już bardzo leciwe i się wycierają ośki co skutkuje w zasadie niemożliwością zapanowania nad jałowymi obrotami
|
|