| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Badanie rynku
Boni - |24 Lip 2006|, 2006 14:37 Temat postu: Badanie rynku Nie wiem czy to pasuje w Ogólne, ale w Sprzedam jeszcze za wcześnie, więc:
Jak bardzo interesowałyby userów elementy drewniane do Scorpio? Nie żadne folie czy inne plastiki, ale drzewiaste szlachetne drewno, na początek do Mk1, _wszystkie_ nawiewy, ramka koło biegów, może podłokietniki?
A czy byłoby zainteresowanie całkowicie oryginalnymi spojlerami, zderzakami itp (no w ostateczności - kopiami RSów ), także na zasadzie "narysuj sobie dowolny spojler, a ja ci go zrobię promocyjnie za drobne 1000zł" ?
Bo mam zamiar poskładać sobie frezarkę CNC, i usiłuję ocenić, jak duża i jak dokładna ma być, żeby coś ciekawego i pożytecznego na niej robić, nie tylko dla siebie; a cóż jest ciekawszego i bardziej pożytecznego niż części do Scorpio?
Adam_2000 - |24 Lip 2006|, 2006 14:40
E... no gościu, to niegłupie jest, to
Tylko nie wiem, czy nie miałbyś większego zbytu na elementy do Mk-III, i to raczej za kanałem
irek - |24 Lip 2006|, 2006 14:41
prawdziwe drewno do oczatego to chętnie bym kupił, a co do spojlerków w oczatym to nie wiem czy wogóle wystepują, wiem, że tylna płetwa tak ale na progi to nie widziałem
Kevin Xy - |24 Lip 2006|, 2006 14:42
Boni- ja chce kopie Twojej przedniej dokladki RSa za max 200 plnow
Struna - |24 Lip 2006|, 2006 14:43
no ja to bym chętnie ten fornir wymienił bo mój coś popękał a w wersjach przed liftem inaczej nawiewy działały i opisy sa trochę nie odpowiednie
Boni - |24 Lip 2006|, 2006 14:45
To jest tylko taki problem, że najlepiej mieć na wzór oryginalny nawiew czy co tam, a ja mam tylko Mk1 Ale tak czy owak, trzeba dany fajans zwymiarować i narysować w 3D tylko raz, potem to są pliki, a nie nawiewy czy inne cosie, moja kwestia jest taka, że do drewna potrzeba drobny ułamek milimetra i spore wrzeciono, za to pole robocze rzędu kartki A4, a do modelu spojlera czy zderzaka dokładność rzędu 1mm starczy, za to pole 2m x 1m x .5m niekoniecznie wystarczy
[ Dodano: 2006-07-24, 14:49 ]
| Kevin Xy napisał/a: | | Boni- ja chce kopie Twojej przedniej dokladki RSa za max 200 plnow |
Za skorupę z żywicy czy za pełny, jak oryginalny RS? Powiedz jaki, a jak zbadam ceny materiałów, to ci powiem na ile to realne.
Co do nawiewów, to właśnie wymyśliłem, że jak już robić je na CNC z drewna, to można w końcu zrobić je podświetlane, jak to w legendach opowiadają
irek - |24 Lip 2006|, 2006 14:51
z drewienkiem tzn imitacją dla wzoru nie ma problema dostarczymy, boczne z drzwi mam komplet jeszcze tylko koło lewarka i cały przedni panel.
Michal2110 - |24 Lip 2006|, 2006 15:01
Ja sie pisze na drewnienko do MK-1...
Pomysl naprawde okrutnie fajny.
pablo19 - |24 Lip 2006|, 2006 17:48
Drewniane bajery do srodka do MKI mnie interesują podwójnie, bo i braciak też pewnie by się skusił.
mmmk - |24 Lip 2006|, 2006 17:53
mk2 pewnie tez bym kupil jakby ladne bylo i za w miare ludzka kase.... no i ten kawalek na drzwi oczywiscie tez by trzeba zrobic...( cokolwiek by to znaczylo bo na szybko to sam nie wiem ile to by bylo ) no ale przed projektem jakis mikro kosztorys pewnie by byl....
pozdrawiam
maciek
Boni - |25 Lip 2006|, 2006 15:33
Ok, to widzę, że chętni byliby, oczywiście kwestia za ile, nieprawdaż, ale to jest w tej chwili jeszcze nie od oszacowania, chodziło mi tylko o ogólną orientację, czy przypadkiem nie będzie śmiechu na sali, i że nikt polan do Scorpio nie chce
Kevin, co do dostawki RS, to sprawdziłem ceny, odlewana solidna odpada, żywice i poliuretany zbójecko zdrożały, litr porządnej kosztuje ok 70-100zł. Czyli zostaje to co wszyscy tłuką - laminat, poliester (to samo co szpachlówka zwykła) na włóknie szklanym, i kto wie, może by się w 200 zmieściło. Pomyślę o tym, jakby co.
Kevin Xy - |25 Lip 2006|, 2006 15:42
akurat Twoje wykonanie by mi pasowalo bo po pierwsze masz oryginal wiec masz z czego odlewac a po drugie blisko mieszkasz
Boni - |27 Lip 2006|, 2006 20:45
Ściągnąłem spojler i pomedytowałem nad nim, wnioski wrzucę zaraz gdzieś w nowy temat, już konkretnie tylko o spojlerach RS.
michalkrak - |27 Lip 2006|, 2006 21:43 Temat postu: badanie no i koniecznie pomysl o spojlerku do kombi na tylnia klape chetnie bym nabyl.......
|
|