| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - OHC i katalizator
Mattai - |23 Lip 2006|, 2006 21:35 Temat postu: OHC i katalizator Kto wymienial katalizator w 2.0 OHC, jak czesto sie to robi (kiedy-objaw) czy tam jest lambda? Bo nie doszukalem sie...
__Robert__ - |23 Lip 2006|, 2006 22:04
Ja wywaliłem kata i wspawałem strumienicę i jest ok. A jesli chodzi o lambdę to zależy jaki masz silnik ja np ma sondę. zajrzyj w dowód rej. i napisz ile masz kw tzn ile koników to Ci powiem czy masz sonde czy nie. W kacie nie ma lambdy jest ew. na dwururce, jesli o to Ci chodzi.
Mattai - |23 Lip 2006|, 2006 22:09
Co to jest ta strumiennica?
I jakie sa koszty katalizatora?
Nie mam podanej w dowodzie mocy.
A katalizator mam w formie takiej dwururki przy kolektorze tak pionowo zamontowany
[ Dodano: 2006-07-23, 22:34 ]
Ktory tlumik moze padac jak slychac takie glosne dudnienie , nie ma ryku typowego dla stuningowanych maszyn... tylko takie glosniejsze drzace powietrze jakby auto mialo 4 litry nie 2
__Robert__ - |23 Lip 2006|, 2006 22:35
http://moto.allegro.pl/sh...?item=116018451 : to jest strumienica. Katalizator jest umiejscowiony pod spodem i on właśnie jest przykręcony do dwururki, także nie mam pojecia o czym Ty piszesz. Piszesz zapewne o dwururce przykręconej do kolektora wydechowego, ale to nie jest kat.
Adam73 - |23 Lip 2006|, 2006 23:13
| __Robert__ napisał/a: | | Piszesz zapewne o dwururce przykręconej do kolektora wydechowego, |
Tzw. portki (takie coś pomiędzy kolektorem wydechowym a właśnie katalizatorem).
Mattai - |24 Lip 2006|, 2006 07:41
U mnie od kolektora leci rura, pozniej si rozdwaja, wg goscia z ASO to takie podwojna rownolegla rura to jest katalizator...pozniej jest rurka od razu fo srodkowego tlumika dlugasna rura i do koncowego tlumika...nic wiecej nie mam. Niestety nie jestem pierwszym wlascicielem..jak bede mial fote to wstawie na forum
marcys - |24 Lip 2006|, 2006 08:55
86 to mozesz nie miec kata. ta dwururka to normalka w OHC co to za ASO ci po wiedzialo ze to kat Idz sobie zobacz do pierwszego lepszego sklepu z tlumikami niech poszperaja ci w katalogu tam masz rysunki wydechow, porwnaj sobie wszystkie 2,0 i z 86 i bedziesz wiedzial co masz.
i od kolektora leca ci portki a nie pojedyncza rura.
a w twoim opisie to o pierwszym tlumiku zapomniales?
rpio - |24 Lip 2006|, 2006 09:51
Tak może wyglądać.
Który Cię intresuje?
Struna - |24 Lip 2006|, 2006 13:09
Mattai, załóżmy że masz katalizator ( oczywiście musisz sprawdzić ) to jeśli masz zamiar się go pozbyć to wspawaj rurę, szkoda kazy na jakieś strumienice i inne pierdoły - nic nie dają ( oprócz zmniejszenia stanu konta $ ) i jeszcze syczy jak z odkurzacza
__Robert__ - |24 Lip 2006|, 2006 17:05
| Struna napisał/a: | Mattai, załóżmy że masz katalizator ( oczywiście musisz sprawdzić ) to jeśli masz zamiar się go pozbyć to wspawaj rurę, szkoda kazy na jakieś strumienice i inne pierdoły - nic nie dają ( oprócz zmniejszenia stanu konta $ ) i jeszcze syczy jak z odkurzacza |
I tak najlepiej zrobić. Ja następnym razem tak zrobie, bo faktycznie szkoda forsy.
Mattai - |29 Sie 2006|, 2006 13:40
Tak bedac przy temacie wydechu ..
Powiedzcie mi czy obecnosc katalizatora w OHC cos daje ponadto ze zmienia sklad spalin?
Jakies funkcje tlumienia...zmiany przy spalaniu...znaczenie dla innych elementow napedowych?
Struna - |29 Sie 2006|, 2006 13:41
| Mattai napisał/a: | | Powiedzcie mi czy obecnosc katalizatora w OHC cos daje ponadto ze zmienia sklad spalin? | tak - kosi z 5 km mocy.
Jasny - |29 Sie 2006|, 2006 13:54
i spalanie o jakieś 5% wzrasta
Struna - |29 Sie 2006|, 2006 13:59
| Mattai napisał/a: | | ponadto ze zmienia sklad spalin? | nie sądzisz chyba że w tak starym aucie ten katalizator jeszcze cokolwiek zmienia - raczej tylko tłumi wydech.
Mattai - |30 Sie 2006|, 2006 15:57
| marcys napisał/a: | 86 to mozesz nie miec kata. ta dwururka to normalka w OHC co to za ASO ci po wiedzialo ze to kat Idz sobie zobacz do pierwszego lepszego sklepu z tlumikami niech poszperaja ci w katalogu tam masz rysunki wydechow, porwnaj sobie wszystkie 2,0 i z 86 i bedziesz wiedzial co masz.
i od kolektora leca ci portki a nie pojedyncza rura.
a w twoim opisie to o pierwszym tlumiku zapomniales? |
oryginalnie jest
silnik->I katalizator->II katalizator tlumik 1-> tlumik 2
aktualnie w miejsce katalizatorow jest rura
Boni - |30 Sie 2006|, 2006 16:02
Akurat przypadkiem przetrenowałem obie wersje OHCa, z katem i bez, albo jest kat dwuczęściowy, albo mały tłumik, portki są chyba takie same. Możesz spróbować dobrać ten mały tłumik zamiast kata, powinno być trochę ciszej (chociaż - w tym maluchu była jakaś przegroda, która lubiła się oberwać, wtedy robiło się bardzo "sportowo" i głośno).
Struna - |30 Sie 2006|, 2006 16:03
i brzęczało pewnie jak ksiądz co na ofiarę zbiera
Boni - |30 Sie 2006|, 2006 20:18
Yo, najpierw oberwała się w oryginale, potem wymieniłem, i po roku czy dwu znowu się oberwała, machnąłem ręką, do końca spod przednich drzwi fajnie brzęczało
|
|