Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Fotele full elektryka podłaczenie

irek - |14 Lip 2006|, 2006 21:29
Temat postu: Fotele full elektryka podłaczenie
Witam

A wieć nabyłem całą tapicerkę skórzaną - stan igła jak założę to zapodam fotki.

Ale do rzeczy, proszę o pomoc w podłaczeniiu elektryki i rozszyfrowaniu pewnych rzeczy - dla dwóch osób najbardziej pomocnych czeka nagroda - a co wolno mi :)

Nogroda to Zestaw BLuetotch Motorola HS500 - nówka orginalnie zapakowana.

ad1.
W swoim oczatym oba fotele mam podgrzewane i regulację góra dół elektrycznie

w jednym z foteli skórzanych jest modół pamięci, full elektryka i grzanie i idzie do tego kabel 5 żyłowy z jedną wtyczką:
kolory kabli

gruby czarny (pewnie minus)
gruby pomarańczowy z niebieskim paskiem (pewnie plus)

cienki fioletowy z żółtym paskiem ???
cienki szary z białym paskiem ???
cienki niebieski z pomarańczowym paskiem ???

Za co one odpowiadają ?? u mnie z podłogi napewno one nie wychodzą w jedym kablu jedynie zasilanie osobno i grzanie dupy osobno :(

Z fotela jest jeszcze wolne 2 kabelki ale to podam jutro kolory, one idą osobno

Później zajmiemy się modułem pamięci :)

Irek

Rafał A.(antek) - |14 Lip 2006|, 2006 22:11

gruby czarny - masa
gruby pomarańczowy z niebieskim paskiem - zasilanie (wg schematu pomaranczowo czarny)

cienki fioletowy z żółtym paskiem - sygnał z wstecznego biegu
cienki szary z białym paskiem - do przyciskow pamieci(posrednio przez modul w drzwiach)
cienki niebieski z pomarańczowym paskiem - do przyciskow pamieci(posrednio przez modul w drzwiach)

reszta jak podasz co

Kevin Xy - |14 Lip 2006|, 2006 22:38

Rafał A.(antek) napisał/a:

:692: sorki za ot ale po co to w fotelach ??

Rafał A.(antek) - |15 Lip 2006|, 2006 00:46

wlasnie staramy sie dojsc :) ale wiesz to ford, scorpio :) moze bo to ma polaczenie z lusterkami...
tomi503 - |15 Lip 2006|, 2006 07:44

Kevin Xy napisał/a:

:692: sorki za ot ale po co to w fotelach ??

Ten sygnał jasna sprawa jest do opuszczania prawego lusterka w trakcie cofania :702:

Rafał A.(antek) - |15 Lip 2006|, 2006 09:19

nie taka jasna bo pamiec lusterek jest w module drzwiowym a nie w module pamieci siedzen, ale wyglada ze wlasnie to jest to i do tego i przechodzi przez pamiec siedzen :) c iekawe :)
irek - |15 Lip 2006|, 2006 19:50

ZAłOżONE :706:

Więc samo założenie to luz blus :) nie bedę kombinować (gra nie warta świeczki- nie mam instalacji w drzwiach a tego się nie przepcha) i nie mam zamiaru podpinać pamięci fotela, wystarczy , że mam teraz full elektrykę na obu fotelach :)
Fajnie się teraz tym mozna bawić

Auteczko teraz slicznie wygląda jutro foty zapodam[/scroll]

pablo19 - |16 Lip 2006|, 2006 12:28

Zobaczysz jak pasażerowie będą się bawili siedzeniem. W poprzednim miałem w prawych drzwiach drugiego joya do lusterek i był podłączony to wciąż mi ktoś przestawiał lusterko i się wkurzyłem i mu dziadowi wtyczke wyciągnołem.
Kevin Xy - |17 Lip 2006|, 2006 00:40

wpadnij do mnie to pobawisz sie elektryka w fotelach :DDD
irek - |17 Lip 2006|, 2006 12:45

a oto fotki ukończonego dzieła:

http://img101.imageshack....ge=skra1ha6.jpg

http://img89.imageshack.u...ge=skra2ls1.jpg

http://img101.imageshack....e=kanapafy3.jpg

Rafał A.(antek) - |17 Lip 2006|, 2006 12:49

to jesazcze poprosimyporownanie wrazen z jazdy miedzy skorą a normalnymi siedzeniami.
irek - |17 Lip 2006|, 2006 13:03

Więc tak jakie wrażenia

Wizualnie - jest teraz bardziej luksusowo :)
Siedzi się wygodniej bardziej miękko - tak mi się wydaje
Moje osobiste odczucie to takie jakby te fotele były bardziej szersze od materiałowych, aczkolwiek materiałowe jakby bardziej ściskały plecy (trzymanie boczne)

Lekkim minusem jest to, że skóra jest bardziej śliska

Ale za to duzym plusem jest full elektryka, na której o wiele więcej pozycji mozna sobie ustawić i se dopasować do komfortu podróżowania

Rafał A.(antek) - |17 Lip 2006|, 2006 13:13

fullelektryka sienie liczy bo ja mam w zwyklych elektryke, mnie interesuje czy bardziej sie poci człek na nich, czy sa goretsze i parza, czy sa sliskie
czy sieniszcza, zadrapania itp.

Miekciejsze sa bo ty miales chyba materiałowe zwykle nie welurowe, wiec i inna gabka i inny kształt maja.

irek - |17 Lip 2006|, 2006 13:16

jesli chodzi o pocenie to według mnie jest ok wczoraj jeździłem i stał na słońcu i nie było tragedi -ale to tez chyba zaleta, że mam srebrny i nie łapie tak promieni

co do innych rzeczy to za krótko aby mieć doświadczenie

Struna - |17 Lip 2006|, 2006 15:00

Rafał A.(antek), to ja Ci powiem bo i takie i takie miałem - otóż wg. mnie welury są wygodniejsze - skóra jednak nie jest tak elastyczna jak welur i nigdy tak fajnie skórzany fotel nie trzyma bocznie, poza tym co już Irek wspomniał - skóra jest śliska - co za tym idzie przy "ostrej" jeździe jeździsz i Ty po całym fotelu :D co do pocenia się - jak nie masz klimy i pojedziesz w trasę to wychodzisz z całymi mokrymi plecami i wilgotnymi na dupie jeansami :) ale jak klima jest to spoko :)

Reasumując - skóra fajnie wygląda, dodaje "prestiżowego" wyglądu ale ma sporo wad :) i kilka zalet ;)

PS. Co do efektu pracy Irka - wyszło rewelacyjnie.

pablo19 - |17 Lip 2006|, 2006 16:12

Na skórze jest nieciekawe w zime. Mam na mysli tylną kanape. Czase jeżdże z tyłu i wrażenia przy -15 rano są nieciekawe.
Ale ogólnie dodaje prestiżu samochodzikowi. Zresztą jak się jest kierowcą to wszystko jedno, bo spiralka szybko się nagrzewa. :689:

Kevin Xy - |17 Lip 2006|, 2006 16:16

pablo19 napisał/a:
bo spiralka szybko się nagrzewa

z tego co Oli pisal to i tak dluzej jak w welurze
skorka ?? w zime zimna, w lato goraca a sliska przez caly rok

Jason - |17 Lip 2006|, 2006 16:18

Całe zycie mialem welury w autach i teaz mam skore. Obawiałem sie ze dupsko bedzie sie pocic, ale nie o dziwo. Klima wlaczona i nic nie przeszkadza. Gorzej jak stoi pol dnia w sloncu to przez pierwsze kilka minut kiszkowato sie siedzi na takiej goracej skorze, ale da sie to przebolec (bardziej denerwuje mnie kierownica ktorej po takim staniu nie mozna nawet dotknac). Zimą wogole nie ma problemu, ogrzewanko fotelikow zapiete i ciepełko w tyłeczek. Nie szalaje zbytnio po zakretach wiec nie przeszkadza mi ze jest bardziej sliska niz welur.
Pozdrawiam

pablo19 - |17 Lip 2006|, 2006 16:19

Wydawało mi się, że to szybko bo tylko na grzanej skórze jeździłem.

[ Dodano: 2006-07-17, 16:20 ]
No w sumie skórka jest grubsza od materiału.

irek - |17 Lip 2006|, 2006 19:35

jak mnie kiedyś skóra w kur.. to założę z powrotem stare fotele :706: [/scroll]
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2006|, 2006 19:44

a jeszcze pytanie, na welurze sie elektryzuje czy na skorze tez tak jest?
irek - |17 Lip 2006|, 2006 19:57

a jeszcze pytanie, na welurze sie elektryzuje czy na skorze tez tak jest?

??? elektryzuje hmm w starym mam welurek i nigdy się nie elektryzowało a na skórze raczej nie ma co się elektryzować

Jason - |17 Lip 2006|, 2006 21:54

irek napisał/a:
na skórze raczej nie ma co się elektryzować
dokładnie :706:
Kevin Xy - |17 Lip 2006|, 2006 22:13

fizyka, nie winno
Struna - |18 Lip 2006|, 2006 09:26

nie elektryzuje się - jeszcze mi się nie zdarzyło.
fiebik - |19 Lip 2006|, 2006 05:15

irek napisał/a:
jak mnie kiedyś skóra w kur.. to założę z powrotem stare fotele
W razie czego to bym sie pisał na te twoją skóre :706: