| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - regulacja registera wieloryb
windykatorek - |13 Lip 2006|, 2006 21:03 Temat postu: regulacja registera wieloryb jesli macie lpg w 2,0 dohc 16 v ile macie wykrecona srubke na registerze ???
i jkaiej srednicy jest oryginalny dolot ten na zderzaku b o mi gazown icy to wyrzucili i zostawili ten wielki otwor w filtrze
Struna - |14 Lip 2006|, 2006 09:18
| Cytat: | | jesli macie lpg w 2,0 dohc 16 v ile macie wykrecona srubke na registerze ??? | nie ma uniwersalneo nastawu dla danego auta - trzeba ustawiać indywidualnie.
tomi503 - |15 Lip 2006|, 2006 18:42
Nie zakładaj tego oryginalnego dolotu do filtra bo jak wyluzujesz podczas jazdy to autko może ci gasnąć.
A co do regulacji ręcznej to zrób tak: Wciąg autko na 3tyś obr. i trzymaj wkręcająć śróbę registra, jak zaczną obroty spadać to wróć do najwyższych obrotow.
To jest taka szkolna regulacja od której zawsze się wychodzi jak się okaże że jest ciut za słaby to popuść troszke i będzie git.
A tak na marginesie masz instalkę I generacji??
windykatorek - |15 Lip 2006|, 2006 19:14
II giej brc krokowy i dwa registry
tomi503 - |15 Lip 2006|, 2006 21:54
No to w tym przypadku powinny registry być wykręcone na maxa a całą regulacje powinna przejąć krokówka gazowa ale podejrzewam że niechcialo to zabardzo w takim wypadku pomykać i poszły registry i one jeszcze zgróbnie regulują.
Struna - |17 Lip 2006|, 2006 09:10
| tomi503 napisał/a: | | podejrzewam że niechcialo to zabardzo w takim wypadku pomykać i poszły registry i one jeszcze zgróbnie regulują. | czyli skopana instalka
tomi503 - |18 Lip 2006|, 2006 07:42
Przyczyn takich zabiegów może być kilka jedna z nich to właśnie skopana instalka
Stefan - |13 Sie 2006|, 2006 11:12
Witam! | tomi503 napisał/a: | | Nie zakładaj tego oryginalnego dolotu do filtra bo jak wyluzujesz podczas jazdy to autko może ci gasnąć | -to taka moda teraz?Pozdrawiam.Stefan.
grzechu913 - |13 Sie 2006|, 2006 12:55
Stefan a jaka Ty masz instalke w scorpio?
Stefan - |13 Sie 2006|, 2006 13:16
Witam! Sekwencje "LOVATO" i szczesliwy nie jestem.Pozdrawiam.Stefan.
grzechu913 - |13 Sie 2006|, 2006 13:24
czyli wychodzi na to ze nie pyla sie zakladac i lepiej 2 gen zalozyc dlatego pytam bo jak przywioze auto z niemiec pods koniec miesiaca to bede odrazu ladowal w niego gaz i zbieram wiadomosci na temt jak dzialaja w tych 16V bo obecnie w moim ohc-u wogole nie nazekam a jest 1 gen a na sekw jest problem np z falujacymi obrotami czy juz nie?
Stefan - |13 Sie 2006|, 2006 13:30
Witam! Gaz o ile jest dobrze ZALOZONY i odpowiednio WYREGULOWANY to moze byc i "pierwszej generacji". Pytanie tylko czy ktos POTRAFI to DOBRZE zrobic.Pozdrawiam.Stefan.
grzechu913 - |13 Sie 2006|, 2006 13:33
| Stefan napisał/a: | | Pytanie tylko czy ktos POTRAFI to DOBRZE zrobic |
Zgadzam sie z tym zreszta zobacze co mi gaziarz zaproponuje i za ile bo mam nadzieje ze 2.9 nie kupie ale to wszystko zalezy w jakim stanie beda auta DZieki i pozdrawiam
mmmk - |13 Sie 2006|, 2006 13:39
problem moze byc ale tylko wtedy jak kompa od gazu ustawia za nisko na wolne powiedzmy 600 obr a bypass z samochodu podbija je na sile to wahaja sie od 600 do nawet 2000 ja tak mialem silnik malo nie wypadl z budy ale po podlaczniu laptopa i ustwieniu kilku rzeczy wolne obroty nawet nie drgna. lepiej 2 gen?? no to zalezy od podejscia jak lubisz sie bac w czasie deszczu np czy nie strzeli itp to warto ja swiece i przewody zmieniam jak osiagna juz przewidziany dla nich przebieg albo jak zacznie mi samochod szarpac. ja bym 2 gen nie ruszal a juz w szczegolnosci majac wieloryba. no ale to tylko moje zdanie. tylko pamietaj, ( bo zaraz mnie zakrzycza,ze 2 jest najlpesza i szkoda kasy na sekwencje) ze jak cos sie rozsypie to placisz za to TY, jak nie jedzie bo cos sie stalo to Ty sie spoznisz do pracy czy gdzies tam a nie znajomi z forum co doradzali 2 generacje
pozdrawiam
maciek
grzechu913 - |13 Sie 2006|, 2006 13:45
Dzieki Maciek za podpowiedz ciekawe ile mi zaspiewa za taka sekw az z ciekawosci jutro podjade i sie dowiem bo pewnie to co wezme za stare scorpio to na nia pojdzie
Stefan - |13 Sie 2006|, 2006 14:26
Witam! Poniewaz serce staje czytajac znaczna czesc wypowiedzi dotyczacych instalacji "gazowych" otworze nowy temat w ktorym pokrotce wyjasnie "w czym rzecz".Pozdrawiam.Stefan.
tomi503 - |13 Sie 2006|, 2006 20:01
| Stefan napisał/a: | Witam! | tomi503 napisał/a: | | Nie zakładaj tego oryginalnego dolotu do filtra bo jak wyluzujesz podczas jazdy to autko może ci gasnąć | -to taka moda teraz?Pozdrawiam.Stefan. |
| Cytat: | | Witam! Poniewaz serce staje czytajac znaczna czesc wypowiedzi dotyczacych instalacji "gazowych" otworze nowy temat w ktorym pokrotce wyjasnie "w czym rzecz".Pozdrawiam.Stefan. |
Daruj sobie bo naprawdę Twoje doświadczenie w instalacjach gazowych jest mierne więc tylko wprowadzasz ludziw błąd.
megalith - |13 Sie 2006|, 2006 20:18
| grzechu913 napisał/a: | | Dzieki Maciek za podpowiedz ciekawe ile mi zaspiewa za taka sekw az z ciekawosci jutro podjade i sie dowiem bo pewnie to co wezme za stare scorpio to na nia pojdzie |
No szykuj się na 3000 lekką rączką.
| mmmk napisał/a: | a nie znajomi z forum co doradzali 2 generacje |
To nie będzie na mnie, ja doradzam blosa
Stefan - |13 Sie 2006|, 2006 20:19
Witam! Czesc ludzi rozumie o czym pisze.Przykro mi ze nie wszyscy ale takie jest zycie.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |13 Sie 2006|, 2006 21:16
| tomi503 napisał/a: | | Daruj sobie bo naprawdę Twoje doświadczenie w instalacjach gazowych jest mierne więc tylko wprowadzasz ludziw błąd. |
Ciekawe a ja mam wrazenie czasem ze jest odwrotnie.
Narazie nie zauwazylem jakiegos wprowadzania w blad.
Ucinanie dolotów, odwracanie czy zasłanianie ich, to tylko i wylacznie nieumiejetnosc badz lenistwo gazowników, a nie ze "tak ma być"
W temacie regulacjie gazu do V6 z registrem na jeden rzad cylindrow tez sie zgadzam, bo sa rozne podcisnienia i trzeba to jakos skompensowac, albo srednicami mixerow albo ilascia dopływu gazu, wiec moze jak masz merytorycznie cos do zarzucenia zacytuj i napisz, gdzie jest blad.
tomi503 - |14 Sie 2006|, 2006 21:10
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | tomi503 napisał/a: | | Daruj sobie bo naprawdę Twoje doświadczenie w instalacjach gazowych jest mierne więc tylko wprowadzasz ludziw błąd. |
Ciekawe a ja mam wrazenie czasem ze jest odwrotnie.
Narazie nie zauwazylem jakiegos wprowadzania w blad.
Ucinanie dolotów, odwracanie czy zasłanianie ich, to tylko i wylacznie nieumiejetnosc badz lenistwo gazowników, a nie ze "tak ma być"
W temacie regulacjie gazu do V6 z registrem na jeden rzad cylindrow tez sie zgadzam, bo sa rozne podcisnienia i trzeba to jakos skompensowac, albo srednicami mixerow albo ilascia dopływu gazu, wiec moze jak masz merytorycznie cos do zarzucenia zacytuj i napisz, gdzie jest blad. |
Co do dolotu to niestety obydwoje nie macie racji bo niektorych modeli samochodów niestety nieda się wyregulować tak aby po wrzuceniu luzu nie gasły oczywiście przy pewnej prędkości. Zalerzne jest to oczywiście od tego jakiej jakości jest instalacja gazowa ale rodzaj dolotu jest też bardzo ważny.
Skoro wiecie lepiej to już nie będe więcej nakłaniał do tego procederu.
A co do V6 z registrem .... to się nie wypowiadałem na ten temat więc to chyba nie jest domnie.
Stefan - |14 Sie 2006|, 2006 21:21
Witam! | tomi503 napisał/a: | | Zalerzne jest to oczywiście od tego jakiej jakości jest | -monter oczywiscie! Pozdrawiam.Stefan.
mmmk - |14 Sie 2006|, 2006 21:23
a co wy chcecie w tym temacie od Montera?? on jest teraz na zlocie
pozdrawiam
maciek
tomi503 - |14 Sie 2006|, 2006 22:50
| Stefan napisał/a: | Witam! | tomi503 napisał/a: | | Zalerzne jest to oczywiście od tego jakiej jakości jest | -monter oczywiscie! Pozdrawiam.Stefan. |
Stary nie sztuka jest wmontować super jakości instalacje i cieszyć się super jazdą. Często trzeba wyregulować jakiś syf który wogule nie chce jechać tak aby właściciel był zadowolony i nie przepłacał.
Ale Ty oczywiście wiesz jak to zrobić. Gratuluje jesteś super fachowcem i jak chcesz dojść do kasy zajmij się montarzem gazu. :703:
Stefan - |14 Sie 2006|, 2006 23:02
Witam! Co do moich umiejetnosci to nie bede sie wypowiadal poniewaz nie chce byc nieskromny.Co do | tomi503 napisał/a: | | jakiś syf który wogule nie chce jechać | -to reduktor i mieszalnik kosztuje okolo 300 zl-zadne pieniadze o ile chce sie tanio jezdzic. | tomi503 napisał/a: | | wiesz jak to zrobić. | -uwazam ze robienie byle czego i byle jak to OKRADANIE czlowieka ktoremu sie robi.Pod czyms takim nie podpisze sie nikt majacy odrobine szacunku dla samego siebie. | tomi503 napisał/a: | | chcesz dojść do kasy zajmij się montarzem gazu. | -na zycie mi starcza bez tego.Proponuje natomiast koledze zeby sie douczyl i sam robil na tym pieniadze.Wiem ze z "douczyl" moze byc powazny problem.No coz...w zyciu tak bywa.Zycze sukcesow.Pozdrawiam.Stefan.
tomi503 - |15 Sie 2006|, 2006 16:23
Może dla Ciebie 300zł to nie pieniądze ale dla wielu ludzi to sporo kasy aby tak sobie wydawać.
Jeśli ktoś przyjedzie domnie na regulacje to zawsze podejmę się regulacji (mały wyjątek to instalacje elpigaz) i zawsze przynosi efekty i za efekty ktoś płaci. Regulacja to koszt owiele niższy niż te Twoje 300zł.
Kolejna rzecz to dlaczego wmawiasz mi że robie byle co niemasz o tym pojęcia.
Niestety już kończę dyskusję z Tobą bo one nie prowadzą do niczego. Z mojej strony już nie podejmuję dywagacji z Tobą bo niemają one sensu.
Stefan - |15 Sie 2006|, 2006 17:11
Witam! Cale szczescie bo na jalowe dyskusje szkoda mi zycia.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |15 Sie 2006|, 2006 19:03
| tomi503 napisał/a: | | Często trzeba wyregulować jakiś syf który wogule nie chce jechać |
wiec odróznijmy poprawny montarz instalacji od rzeźby w gownie i mozemy sobie dyskutować.
jak pisalem moc nozna wszystko, bezpieczniki zastapic drutem tez, zeby jakos jeżdziło i tak dalej i tak dalej. Bo tego ze zaslaniajac dolot zmieniasz parametry pracy silnika na benzynie to juz n ikt nie widzi wazne zeby na gazie chodzil jako tako
Eh to jest wlasnie nasz jraj, wszystjko na Jako tako i Aby Aby
windykatorek - |15 Sie 2006|, 2006 19:10
eee widze że wojenka ja mam wileoryba 2.0 dohc 16v instalke 2 generacji miałem z krokowcem oryginalny dolot tylko z dołżoną rura w kierunku jazdy co by wałsnie nie gasł na luzie i walczyłem z nia kolo2 tygodni strzelało srało i cuda się działy instalka to brc blitz parownik 140 miksery wsadzane przed przepustnice w węże i przewiercona druga przepustnica w kierunku silniczka krokowego co by do wolnych ciągnoł z dwoch rur , i po 2 tygodniach doszedłem ze silniczek krokoy to jeden wielki huj nie daje rady pomimo rozmaitych ustwień wiec co nastepuje silniczek leci do kosza wstawiam rozgałeznik z registrem a drugi register zakładam na wezu który idzie do lewej przepustnicy , po tym zabiegu autko porzestaje strzelac i zaczyna sie normalna jazda spalanie z 15 na miescie spada do 13 ,trasa z 13 do 11-12 wiec w moim przypadku silniczek stanowił tu problem , oczywiscie nie piszcie ze silniczek był uszkodzony czy zła regulacja bo tak tez nie było jesli ktos chce fotke tego patentu to zrobie i wstawie , dodam ze autko bez problemu odpala na gazie i nie wlecze sie za maluchami chociaż jest wyczuwalna roznica na bezynie a gazie, acha czułosc reduktora jest prawie ze maxymalnie skrecona odkrecona z 1/4 obrotu natomiast sruba wolnych ta na imbus ustawiana na analizatorze na lekko bogata mieszanke, oczywiscie podłaczona emulacja sondy bo bez tego wywalał bład za ubogiej mieszanki ,
Stefan - |15 Sie 2006|, 2006 19:15
Witam! I tak mniej wiecej powinno byc to zrobione.Pozdrawiam.Stefan.
windykatorek - |15 Sie 2006|, 2006 19:23
stefan a masz jakies sugestie co by to jeszcze troche udoskonalić
tomi503 - |15 Sie 2006|, 2006 19:36
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | tomi503 napisał/a: | | Często trzeba wyregulować jakiś syf który wogule nie chce jechać |
wiec odróznijmy poprawny montarz instalacji od rzeźby w gownie i mozemy sobie dyskutować.
jak pisalem moc nozna wszystko, bezpieczniki zastapic drutem tez, zeby jakos jeżdziło i tak dalej i tak dalej. Bo tego ze zaslaniajac dolot zmieniasz parametry pracy silnika na benzynie to juz n ikt nie widzi wazne zeby na gazie chodzil jako tako
Eh to jest wlasnie nasz jraj, wszystjko na Jako tako i Aby Aby |
A kto tu kurwa muwi o zasłanianiu dolotu mowa była o odwruceniu go w inną stronę ale jeśli wedłu ciebie to zasłanianie to OK. Super przekręcasz wszystko na swoją stronę...... :703:
windykatorek - |15 Sie 2006|, 2006 19:41
w wielorybie zasłanianie dolotu było tylko potrzebne gdy był parownik 100 kw na tym parowniku regulacja na pełnym dolocie była nie możliwa na 140 nie ma rzadnego problemu z regulacja na pełnym otwartym dolocie , a rura ona jest tylko po to by nie zdmuchiwało gazu podczas wyrzucenia auta na luz
Rafał A.(antek) - |15 Sie 2006|, 2006 20:48
zaslanianie, odwracanie, to przeciez zabiegi ktoremaja zmienic iloc powietrza w dolocie bo jest za malo gazu i gasnie tylko to.
Co do powyzszych uwag aproposilnikow 2 przepustnicowych, to Holendrzy w V6 montuja poprostu 2 silniczki krokowe kazdy reguluje osobno skladem mieszanki na poszczegilny dolot(kanal przepustnicy) i tak to powinno byc. I o dziwo to chodzi i nie ma problemow.
A co do 16 V to poprostu potrzebna jest szybka elektronika ktora zdazy wysterowac odpowiednio szybko no i tez by sie przydalo osobne sterowanie na kazdy kanal przepustnicy. Dodatkowo system zmiennej pojemnosci dolotu robi małe zamieszanie.
Stefan - |15 Sie 2006|, 2006 20:54
Witam! | Rafał A.(antek) napisał/a: | Co do powyzszych uwag aproposilnikow 2 przepustnicowych, to Holendrzy w V6 montuja poprostu 2 silniczki krokowe kazdy reguluje osobno skladem mieszanki na poszczegilny dolot(kanal przepustnicy) i tak to powinno byc. I o dziwo to chodzi i nie ma problemow.
| Tak ale montuja tez troche inna "centralke".W kraju jak o cos takiego zapytasz to nie sluchaj odpowiedzi lepiej.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |15 Sie 2006|, 2006 20:58
tak sam bylem zoaskoczony "centralka" jej wygladem wielkoscia iloscia kabli i miejscem zamontowania. Ale robilo wrazenie.
tomi503 - |15 Sie 2006|, 2006 21:34
| Rafał A.(antek) napisał/a: | zaslanianie, odwracanie, to przeciez zabiegi ktoremaja zmienic iloc powietrza w dolocie bo jest za malo gazu i gasnie tylko to.. |
Zasłanianie owszem ma na celu zmianę ilości powietrza zasysanego ale zmiana kierunku neiestety nie zmienia ilości powietrza zasysanego.
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Co do powyzszych uwag aproposilnikow 2 przepustnicowych, to Holendrzy w V6 montuja poprostu 2 silniczki krokowe kazdy reguluje osobno skladem mieszanki na poszczegilny dolot(kanal przepustnicy) i tak to powinno byc. I o dziwo to chodzi i nie ma problemow. |
Tak owszem jest sens jeśli silnik ma 2 sondy ale w pzrypadku scorpio np. do chyba 87 w silniku V6 była jedna sonda która nijak nie może regulować 2 stron silnika V6 a podłączenie tego pod jedną sondę jest absurdem.
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | A co do 16 V to poprostu potrzebna jest szybka elektronika ktora zdazy wysterowac odpowiednio szybko no i tez by sie przydalo osobne sterowanie na kazdy kanal przepustnicy. Dodatkowo system zmiennej pojemnosci dolotu robi małe zamieszanie. |
Tak szybka elektronika jest wskazana a nie jak kol. stefan napisał że właśnie tak ma być jak kol. windykatorek teraz to zrobił na registrach. Robiąc to na registrach wrucił do instalki I generacji A pzrecierz montując gaz zapłacił za instalkę II generacji.
Stefan - |15 Sie 2006|, 2006 21:46
Witam! Kolega zrobil i nie "szczela"!!!!!!!Szybkich elektronik nie bylo i wszystko dobrze jezdzilo.V-6 wymyslili jak radia jeszcze na lampach byly ale samochody wtedy na gazie tez jezdzily.Pozdrawiam.Stefan.
tomi503 - |15 Sie 2006|, 2006 21:50
| Stefan napisał/a: | | Witam! Kolega zrobil i nie "szczela"!!!!!!!Szybkich elektronik nie bylo i wszystko dobrze jezdzilo.V-6 wymyslili jak radia jeszcze na lampach byly ale samochody wtedy na gazie tez jezdzily.Pozdrawiam.Stefan. |
No i co z tego że kol. zrobił Ty się możesz pochwalić kolegom że zrobił ja jeździłem cossim z 95 roku na instalce I generacji i też nie szczelał ale nie jest to równoznaczne z tym co powinno być zamontowane w takim aucie.
Stefan - |15 Sie 2006|, 2006 21:58
Witam! Telewizor,barek oczywiscie,panienka mloda co robi...........Kolega nam mowil ze ma byc tanio bo ludzie pieniedzy nie maja a 300 na reduktor+mieszalnik to straszny wydatek!Gratuluje.Sukcesow zycze.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |15 Sie 2006|, 2006 22:13
dajcie jzu spokoj prosze, ok?
windykatorek - |15 Sie 2006|, 2006 23:04
dokładnie zapłaciłem za instalke IIgej grn 1600 zł ale nie dawała ona rezultatu i spalnaie było by duze powsadzeniu registerków spalanie zmalało znikneły strzały więc chyba przyniosło to efekt a dynamika praktycznie nic sie nie zmieniła
Struna - |16 Sie 2006|, 2006 09:58
Rafał A.(antek), trochę się dziwię Twojej wypowiedzi na temat odwrócenia zazysu powietrza żeby nie było ( pod wiatr ) przecież to większość mikserów przy podmuchu na maskę zdmuchnie i silnik zgaśnie - nawet najszybsza elektronika gazu tego nie zdąży przeregulować.
Rafał A.(antek) - |16 Sie 2006|, 2006 14:02
e gadanie, a w DOHC jak jest wlot powietrza? centralnie na wprost i co jeździ? jeździ i nic nie zdmuchuje.
Pozatym z tym zdmuchiwaniem nieprzesadzaj, droga od wlotu do miksera nie jest taka prosta, jest puszka filtra, filtr, rezonator czesto. to nie halny a jedynie wiekszy przepływ powietrza. A samo gasniecie bierze sie z tad ze jak wyrzucasz na luz komp zubnaza mieszanke , a dodatkowo dostaje wiecej powietrza, jak jest dobra elektronika to wyrobi. Blos wyrabia to czemu ma nie wyrobic krokowka. Pomijajac ze jest to kwestia regulacji.
marcys - |16 Sie 2006|, 2006 14:11
Blos wyrabia ale troche obroty spadaja. Minimalnie ale zawsze. Przy mikserach tak nie bylo.
Struna - |16 Sie 2006|, 2006 16:06
Rafał A.(antek), w DOHC owszem masz kawał drogi do miksera - ale w V6 niestety a może i stety tak nie jest i tu zazwyczaj konieczna jest lekka zmiana w dolocie bo zdmuchnąć lubi - na Blosie nie występuje problem bo BLOS się ze spadkiem obrotów zamyka więc nie ma czego zdmuchiwać
megalith - |16 Sie 2006|, 2006 19:21
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Dodatkowo system zmiennej pojemnosci dolotu robi małe zamieszanie. |
Małe? Ostatnio próbowałem to ustawić (przypadkiem wpadłem do warsztatu na zakupy a chłopaki krętolili prawie przy wielorybku). Żem się napocił, a i tak zadowolony nie byłem.
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Blos wyrabia to czemu ma nie wyrobic krokowka. |
No bo jakby wyrabiała tobyśmy nie byli w sekcie Blosowców
Stefan - |16 Sie 2006|, 2006 20:40
Witam! | megalith napisał/a: | | Blos wyrabia to czemu ma nie wyrobic krokowka. | -miedzy "krokowka" a mieszalnikiem (mikserem) jest jeszcze 20-30 cm przewodu(weza).powoduje to dodatkowa "bezwladnosc" ukladu.Pozdrawiam.Stefan.
WTOM - |8 Wrz 2006|, 2006 11:47
- po pierwsze zmienny dolot podczas pracy na gazie w 2.0i 16v ma być odcięty zaworkiem!
- po drugie wystarczy jeden register na lewej przepustnicy w celu przydławienie mieszanki bo inne są podciśnienia w każdym z dolotów w zakresie niskich obrotów.
bez tego silnik wkręca się gównianie na obroty (nie pali na wszystkie gary) i w zakresie 2000-3000 obr nie ciągnie pod obciążeniem.
|
|