Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Scorpio 2,5 TD - wady i zalety

luk44 - |10 Lip 2006|, 2006 20:22
Temat postu: Scorpio 2,5 TD - wady i zalety
Witam wszystkich.
Noszę sie z zamiarem zakupu Forda Scorpio z silnikiem 2,5 TD z lat 95/96.
Przejżałem parę stron internetowych z ofertami sprzedaży powyższego modelu. Zainteresował mnie fakt, że Scorpio z silnikami 2,5 TD oferowane przez wystawiających są najcześciej uszkodzone??!! Usterki dotyczą zazwyczja silnika lub jego podzespołów.
Stad też moje pytanie:
Czy powyższe motory ( 2,5 TD ) mają jakieś ukryte wady, szczegóły na które należało by zwrócić uwagę, przy kupnie takiego auta??
Proszę o pomoc forumowiczów, którzy użytkowali Scorpio z tym silnikiem - i nie tylko- o swoje wypowiedzi na powyższy temat.
Proszę doradzcie mi.

Z góry dziękuję za pomoc![/b]

Kevin Xy - |11 Lip 2006|, 2006 00:11

ci co maja napisza ze moze by a ci co maja beznyne pukna sie w glowe
marcys - |11 Lip 2006|, 2006 10:33

cholera tra by proboic zjdecia temu silnikowi jak jest rozebrany, rzucic do FAQu nawet bez opisu wygladalo by to az nadto wymownie
Adam_901 - |11 Lip 2006|, 2006 12:49

Gościu pow Cie jedno ja mam 2.5TD i nienarzekam. stary depniesz i juz cie pod swiatłami niema a jak załaczy sie turbinka. Naprawde warto kupic takiego Diselka

[ Dodano: 2006-07-11, 12:52 ]
LUK44 tylko powiem Cie jedno tyle tych modeli jest zepsuta bo ludzie niedbaja. poprostu o to autko trzeba zadbac i tyle

[ Dodano: 2006-07-11, 12:53 ]
Marcus równierz pozdrawiam

[ Dodano: 2006-07-11, 12:55 ]
luk44, Kupuj jak nic Scorpa 2.5 TD naprawde wart

SirTrojan - |11 Lip 2006|, 2006 13:11

Ja jako zwolennik diesli szczerze mówiąc wahałbym sie przed zakupem. Jak słusznie zauważyłeś silniki są tak wadliwe że nie sposób nie zauważyć OGROMNEJ podaży silników uszkodzonych - z reguły z pękniętymi głowicami. NIe zależnie czy dbasz , czy też obchodzisz sie z nim jak z jajkiem. Mają taką wadę i nic tego nie zmieni, można tylko dbać o niego użytkując go prawidłowo jak każdego turbo dielsa. NIe piłować na wysokich obrotach , po długiej szybkiej jeździe studzić turbinkę na wolnych obrotach , pilnować aby silnik się nie przegrzewał. Z moich informacjiw wynika że nIe uchoni cię to przed wcześniejszą lub późniejszą awarią. Ot taki felerny motor. Jeżeli już chcesz mieć oczatego poszukaj czegoś zagazowanego w beni . Masz więskszy wybór a i z cześciami lub całymi motrami duuużo łatwiej.
Ten sam motor jest pakowany był do alfa romeo 164, jeepów (grand) cherokee, chryslerów (grand)voyagerów 1995-2001 i dodge ram van , opli frontera poszukaj na ich forach może mają lepsze zdanie o tym silniczku.
Do użytkowników VMek: jeżeli wasz motor jest wporządku to jest to jeden z wyjątkowych - udanych modeli.
pozdrawiam dieslowskim kle-kle-kle :695: