Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Licznik zaniża prędkość... :(
Autor Wiadomość
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |17 Sie 2014|, 2014 22:37   Licznik zaniża prędkość... :(

wreszcie założyłem linkę do licznika w kombi boa bo wcześniej jakoś nie było czasu....i zonk....licznik BOA, skrzynia MT75 z 2,9 kombi na linkę, linka od romka, licznik.....zaniża prędkość względem GPSa w Janosiku.....średnio o 10 na godzine, przy 100 na liczniku, janosik wskazuje 113.....linkę puściłem tak jak leciała linka do automatu....na automacie licznik delikatnie zaniżał....jestem lekko poirytowany...:P
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
pablo19 
Tropiciel



Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 52 razy
Wiek: 35
Dołączył: 14 Mar 2005
Skąd: Warszawa
Wysłany: |17 Sie 2014|, 2014 23:07   Re: Licznik zaniża prędkość... :(

YaKuZ napisał/a:
... linka od romka, ...
I to jest główna przyczyna :P
Żartuję oczywiście.
Nie wiesz, że licznik zaniża o jakieś 10%, przy licznikowych 60km/h jaką masz prędkość na nawigacji? ;)
_________________
były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team
 
 
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |17 Sie 2014|, 2014 23:18   

70....licznik zazwyczaj zawyża a nie zaniża....
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
pablo19 
Tropiciel



Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 52 razy
Wiek: 35
Dołączył: 14 Mar 2005
Skąd: Warszawa
Wysłany: |17 Sie 2014|, 2014 23:49   

YaKuZ napisał/a:
70....licznik zazwyczaj zawyża a nie zaniża....
Aaa, fakt :P
_________________
były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team
 
 
Kamil_Scorpio_ 
Sw0jaCz3K.



Auto: 87/96 2.9 12V/24V MSB/ASB Habeta/Sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Maj 2011
Skąd: Białystok
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 07:01   

YaKuZ napisał/a:
wreszcie założyłem linkę do licznika w kombi boa bo wcześniej jakoś nie było czasu....i zonk....licznik BOA, skrzynia MT75 z 2,9 kombi na linkę, linka od romka, licznik.....zaniża prędkość względem GPSa w Janosiku.....średnio o 10 na godzine, przy 100 na liczniku, janosik wskazuje 113.....linkę puściłem tak jak leciała linka do automatu....na automacie licznik delikatnie zaniżał....jestem lekko poirytowany...:P


Zapakuj znów automat i będzie ok :D :): a podwyższenie wskazówki troszkę nic nie da?? czy ona sama się "synchronizuje" ? U mnie w sumie jak jadę mk1 to właśnie też jadę te 140 licznikowe, a na yanosiku pokazuje 150~ ale ja sadziłem łapki do licznika wtedy jak mi ta zębatka padła od km, i rwałem wskazówkę :( U Ciebie jak było? W sumie u mnie linki nie ma, a elektrycznie
_________________
iN GaRage:
'87 Mk1 2.9 12V6 MSB habeta +BLOS
'96 Mk3 BoBik 2.9 24V ASB sedan +SEKW.
'06 PasseraTTi B6 3.6l ASB sedan +NOL LPG
 
 
trzypion 
V6 Rulez!



Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Skąd: Zurych
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 07:17   

Przyczyny mogą być dwie - jedna, to przesunieta wskazówka w liczniku, druga, to niewłaściwa zębatka napędu w skrzyni.
Zrób prosty test - sprawdź jaka prędkośc pokazuje GPS przy licznikowych 40, 60, 80, 100 i 120 km/h
Jeśli różnica GPS/licznik jest stała, to wskazówka jest źle ustawiona. Jeśli różnica rośnie wraz z prędkością (wtedy stosunek licnik/gps powinien być mniej więcej stały) to masz niewłaściwą zębatkę napędu w skrzyni.

Pierwsze naprawia się dość prosto - wyciągasz zegary i demontujesz prędkościomierz, ustawiasz wskazówke na 40km/h, blokujesz ośkę wskazówki (najlepiej przy magnesie napędu), ściągasz z ośki i ustawiasz, żeby pokazywała tyle, ile powinna.

Drugie przez wymiane zebatki lub dyfra ;)
_________________
502 122 688 - jak mogę, to pomogę.
 
 
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 08:12   

a co pomoże wymiana dyfra? dyferek siądzie ten krótki 3,91 od ciebie P narazie mam 3,36
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
Kamil_Scorpio_ 
Sw0jaCz3K.



Auto: 87/96 2.9 12V/24V MSB/ASB Habeta/Sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Maj 2011
Skąd: Białystok
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 08:18   

YaKuZ napisał/a:
a co pomoże wymiana dyfra? dyferek siądzie ten krótki 3,91 od ciebie P narazie mam 3,36


Nie wiem właśnie, wydawało mi się ze w mk1 linka działa jakoś przez skrzynie, nie przez dyfer, ale mogę się mylić, wiem na pewno że w starych bmkach, linka szła do mostów, ale w scorpio?
_________________
iN GaRage:
'87 Mk1 2.9 12V6 MSB habeta +BLOS
'96 Mk3 BoBik 2.9 24V ASB sedan +SEKW.
'06 PasseraTTi B6 3.6l ASB sedan +NOL LPG
 
 
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 08:26   

w scorpio linka idzie do ogona skrzyni...do dupy się zakłada...
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
trzypion 
V6 Rulez!



Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Skąd: Zurych
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 08:29   

Napęd prędkościomierza idzie ze skrzyni, z zebatki wału napędowego. Jak masz dyfer z innym przełożeniem, niz skrzynia miała w fabrycznym setupie, to przy takiej samej prędkości wał sie kręci wolniej lub szybciej i co za tym idzie licznik pokazuje bzdety. Skoro Ci zaniza, to pewnie masz dyfer o mniejszym przełożeniu i przy tych samych obrotach kół wał się kręci wolniej.
Przy czym nie ma znaczenia, czy masz licznik na linkę (mk2), czy elektryczny (mk1 i mk3) - prędkośc auta jest mierzona tak samo, jedyna róznica w przeniesieniu. W Mk1 masz elektromechaniczne (impulsy z VSS ida do elektroniki licznika, a ta steruje silniczkiem napędzającym klasyczny prędkościomierz magnetoelektryczny), w MK2 mechaniczne (zebatka napędza VSS i linkę, linka napędza prędkościomierz magnetoelektryczny) , w MK3 elektroniczne (impulsy z VSS ida na elektronikę zegarów, a ta steruje elektrycznie wskazówką)
Jesli więc to nie błąd ustawienia wskazówki, to trzeba dopasować komplet zębatka/dyfer.
_________________
502 122 688 - jak mogę, to pomogę.
 
 
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 09:11   

no na pewno mam wał o mniejszym przełożeniu bo w koloni raczej na pewno bylo 3,64...a u mnie 3,36....jak założe 3,91 to będzie zawyżał?
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
trzypion 
V6 Rulez!



Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Skąd: Zurych
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 09:16   

Tak :D Prościej wymienić zebatkę jednak ;) Bo jak wsadzisz 3,91, to co prawda auto bedzie miało kopa, ale palic bedzie więcej i silnik bedzie niepotrzebnie się kręcił za wysoko. Zębatkę w skrzyni wymienia się banalnie, trzeba z jednej strony odkręcić nakrętke trzmająca VSS, z drugiej wyjąc segera trzymajączego linkę, wyjąć VSS i linkę, wypchnąć zębatkę, włozyc nową, zalożyć line, załozyć VSS-a i sie cieszyć :D
_________________
502 122 688 - jak mogę, to pomogę.
 
 
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 09:22   

trzypion napisał/a:
Bo jak wsadzisz 3,91, to co prawda auto bedzie miało kopa, ale palic bedzie więcej i silnik bedzie niepotrzebnie się kręcił za wysoko


kosa nigdy nie kręci się za wysoko :P to nie kolonia, poza tym nie po to kupiłem krótki dyfer żeby leżał ;P

[ Dodano: |18 Sie 2014|, 2014 09:25 ]
trzypion napisał/a:
Zębatkę w skrzyni wymienia się banalnie, trzeba z jednej strony odkręcić nakrętke trzmająca VSS, z drugiej wyjąc segera trzymajączego linkę, wyjąć VSS i linkę, wypchnąć zębatkę, włozyc nową, zalożyć line, załozyć VSS-a i sie cieszyć :D


tak tak :P i to wszystko między podwójnym wydechem z BOA :P dostęp pierwszorzędny ;PP
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
trzypion 
V6 Rulez!



Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Skąd: Zurych
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 09:25   

Jak lubisz jeżdzić wolniej, głośniej i z większym spalaniem, to kto tam bogatemu zabroni....
_________________
502 122 688 - jak mogę, to pomogę.
 
 
YaKuZ 
MK1 ONLY?



Auto: KombiBOAbombiRS
Pomógł: 16 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Maj 2007
Skąd: Puławy/Berlin
Ostrzeżeń:
 5/21/24
Wysłany: |18 Sie 2014|, 2014 10:26   

e tam wolniej, na 3,36 w kombi kos jest ospały, nie musze latać 240.....chce się szybciej rozpędzać :)
_________________
Jest: Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Było : Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Copyright © by Ford Scorpio Team

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group