Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
-= Kompendium wiedzy o skrzynce bezpieczników =-
Autor Wiadomość
zbyszek 
WKZ U 802



Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Kwi 2004
Skąd: Kozienice
Wysłany: |8 Lip 2004|, 2004 23:45   -= Kompendium wiedzy o skrzynce bezpieczników =-

Kilka dni mam dość ciekawą sprawę. Otóż wszystko to co powinno pracować tylko przy włączonym zapłonie(el. szyby, kierunkowskazy, el.szyberdach, nadmuch, światła stop, ogrzewanie tylnej szyby) pracuje nawet wtedy jak się wyjmie kluczyki ze stacyjki.
Ale za to po zapaleniu samochodu nie działa klima, wszystko pozostałe działa w najlepszym porządku.
Czy ktoś może miał podobne cuda? czy czas rozebrać tą magiczną skrzynkę z bezpiecznikami, może tu jest przyczyna tych czarów :?:
_________________
był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96

Dochodzenie odszkodowań
 
 
Jason 
Member 099



Auto: PASSAT TDI
Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Maj 2004
Skąd: Gt Harwood
Wysłany: |9 Lip 2004|, 2004 00:09   

Niekoniecznie, to moze byc uszkodzona stacyjka (kolega miał podobne objawy w sierce). Wymienił stacyjke i wszystko wróciło do normy. Ale na 100% łba sobie uciąć nie dam :lol:
_________________
ESCORT 1.6 XR3 83 + LPG
SCORPIO GL 2.0i 86 + LPG
SCORPIO ULTIMA 2.3 97
ALFA 156 1.6TS 01
MONDEO 1.8 01
MONDEO 2.5 V6 02
AUDI A6 2.4 V6 00
 
 
 
zbyszek 
WKZ U 802



Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Kwi 2004
Skąd: Kozienice
Wysłany: |9 Lip 2004|, 2004 18:55   

Dzięki Jason, dzięki Twojej sugestii przypomniało mi się :oops: , że problemy zaczęły się od momentu kiedy chciałem poprawić sobie kierownicę i ją trochę wyciągnąłem. A szukałem całkiem gdzie indziej, a to może być faktycznie gdzieś koło stacyjki :D
_________________
był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96

Dochodzenie odszkodowań
 
 
Rafał A.(antek) 


Auto: Mondeo
Pomógł: 97 razy
Wiek: 40
Dołączył: 21 Maj 2004
Skąd: Łódź
Wysłany: |14 Lip 2004|, 2004 01:04   UWAGA do userow PRZEJSCOWEK 92-94 skrzynka bezpieczników!!!

Witajcie!!! a wiec do rzeczy!!! jesli nie zagladaliscie tam (do skrzynki bezpieczników) conajmniej od 2 lat, to zrobcie to koniecznie!!! ja wlasnie jestem po nocy walki ze skrzynka!! Własciwei to niby działało wszystko, szwankowal tylk 3 bieg dmuchawy, i jak poruszalem kablami to sie okazalo ze gdzies tam. To co zobaczylem w skrzynce, przeszlo moje najgorsze wyobrazenia... Powaznie mowie, co 2 lata, albo i czesciej zajzec profilaktycznie, wyczyścic , wysuszyc, bo jak zgnije to tragedia i kłopot!!!
 
 
 
COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2004|, 2004 14:15   

Widziałem fabryczne osłony z pianki do skrzynek bezpieczników. Trzeba je założyć albo samemu coś wymyślić. Woda się wtedy nie dostaje i kłopot z głowy.
 
 
lancer
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2004|, 2004 17:07   

u mnie wyrosła w skrzynce trawa i jakieś drzewo (gatunku nie mogliśmy ustalić)chyba akacja no i nie chciał zapalać no i w deszcz nie jeździł
 
 
Rafał A.(antek) 


Auto: Mondeo
Pomógł: 97 razy
Wiek: 40
Dołączył: 21 Maj 2004
Skąd: Łódź
Wysłany: |16 Lip 2004|, 2004 00:56   

ale ja wam radze zajzec profilaktycznie! bo moze niby wsio dzialc a w srodku zzera... i moga byc problemy bo popekaja sciezki i bolce! wiec lepiej sobie pogrzebac w niej
niejest trudno
 
 
 
zbyszek 
WKZ U 802



Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Kwi 2004
Skąd: Kozienice
Wysłany: |25 Lip 2004|, 2004 01:49   

Popieram Rafała, u mnie są cuda z elektryką :( , po rozebraniu skrzynki okazało się że dzieją się tam okropne rzeczy - drzewa jeszcze nie było ale niedużo brakowało.Niestety mój problem nie zginął.
Mam pytanie czy ktoś wie jak wymontować drugą skrzynkę? tę po stronie pasażera. Jak wypiąć z niej przewody?
_________________
był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96

Dochodzenie odszkodowań
 
 
janczi
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2004|, 2004 22:48   skrzynka od strony pasażera

odkrecic sruby, otworzyc skrzynke, wypiac kable i wyciagnac denko (jest wcisniete od strony podszybia ma 5cm rure i to ona trzyma. tez mialem taki problem wiec teraz czyszcze kanaly odprowadzajace wode kolo skrzynek i jak na razie odpukac
 
 
Rafał A.(antek) 


Auto: Mondeo
Pomógł: 97 razy
Wiek: 40
Dołączył: 21 Maj 2004
Skąd: Łódź
Wysłany: |29 Lip 2004|, 2004 13:57   

do Zbyszka - jaki masz problem z elektryką?
 
 
 
zbyszek 
WKZ U 802



Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Kwi 2004
Skąd: Kozienice
Wysłany: |29 Lip 2004|, 2004 17:59   

Mam za dużo prądu :cry: Bez zapłonu działają: wycieraczki, kierunki, dmuchawa, szyber, szyby,ogrzewanie tyłu i przodu czyli chyba wszystko co powinno być z zapłonem (oprócz świateł). Z zaplonem wszystko działa oprócz klimy :cry: . Akumulator potrafi się bardzoszybko rozładować (nic dziwnego). Oglądało go już paru elektryków i nikt nic nie znalazł :| , każdy mówi że coś nie tak (to sam wiem :) ), ale problem dalej jest.
_________________
był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96

Dochodzenie odszkodowań
 
 
Rafał A.(antek) 


Auto: Mondeo
Pomógł: 97 razy
Wiek: 40
Dołączył: 21 Maj 2004
Skąd: Łódź
Wysłany: |30 Lip 2004|, 2004 02:14   

a skrzynke kompletnie rozłozyles i wyczysciłes na czynniki pierwsze?? dziala ci wiekszosc urzadzen przekaznikowych - je najlatwiej wlaczyc prądem zwarciowym hmm ciezka sprawa jak rozbierales skrzynke, ale tak glupie pytanie nie pozamieniales wtyczek w skrzynce bezpiecznikow jak je wkladales od dolu??
 
 
 
zbyszek 
WKZ U 802



Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Kwi 2004
Skąd: Kozienice
Wysłany: |30 Lip 2004|, 2004 21:23   

Skrzynkę rozebrałem na czynniki pierwsze, wtyczek niepozamieniałem :evil: (ciężko się pomylić wystarczy zapisać kolor wtyczek-nie próbowałem czy wchodzą w inne miejsca).
Problem zaczął się wcześniej dlatego rozbierałem skrzynkę myślałem, że może tam jest winowajca. Na przyszły tydzień jestem umówiony z dwoma następnymi elektrykami :roll: . Dobrze przynajmniej że poprzednicy choć tracili czas kasy nie chcieli - bo nie zrobili. Gdyby nie brak klimy (ja podejrzewam ją choć fachowcy mówią, że to niemożliwe), to nic bym nie robił 8)
_________________
był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96

Dochodzenie odszkodowań
 
 
Rafał A.(antek) 


Auto: Mondeo
Pomógł: 97 razy
Wiek: 40
Dołączył: 21 Maj 2004
Skąd: Łódź
Wysłany: |31 Lip 2004|, 2004 04:49   

no sa kolory a pomylic mozna - i wlasnie efekty podobne sa, moze miales zle pozapinane od poczatku te wtyczki? a wogole to samo sie tak popsuło?
bo strasznie duzo nie dzial tzn za duzo dziala na raz :) co ewidentnie wskazuje na skrzynke bezpieczników, tudziez ewentualnie moze na brak jakiejs masy? i szuka masy poprzes wszelkie urzadzenia? moze ci gdzies kabel masowy zgupilo, urwalo odkrecilo? wez opisz dokladnie po kolei geneze powstania problemu i obecnie jak co po kolie dzial nie dziala jak wylaczysz stacyjke i włączysz
 
 
 
zbyszek 
WKZ U 802



Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Kwi 2004
Skąd: Kozienice
Wysłany: |1 Sie 2004|, 2004 14:07   

Nie wiem dokładnie w którym momencie zaczął się problem :( . Wszystko działało jak należy, oprócz klimy (dziurawa chłodnica). Po wymianie chłodnicy okazało się, że nie działa wyłącznik ciśnieniowy przy osuszczu (miałem drugi :D - również niesprawny :( ). Do czasu zakupu sprawnego postanowiłem spiąć na krótko we wtyczce przy tymże osuszaczu. Chodzilo super (niedługo bo nie było pogody do jazdy z klimą). Pewnej niedzieli chcąc wyjechać okazało się, że padł akumulator (może już wówczas coś się działo tylko tego nie zauważyłem). Podładowałem akumulator bez zdejmowania klem, odpaliłem i po wyjeździe okazało się, że nie działa klima (bezpiecznik cały) :cry: . Zacząłem sprawdzać co jeszcze nie działa- reszta w porządku. Następnego dnia rano znowu elektrownia milczy :evil: . Znowu ładowanie i jazda cały dzień (wszystko ok). Dopiero wieczorem w garażu doszedłem dlaczego siada aku. Nadmuch chodzi przecież cały czas dopóki nie przestawi się go całkowicie w lewo, dmuchawa chodząc całą noc chyba rozładowywała.Wtedy też doszedłem że działają mi inne urządzenia które nie powinny działać bez zapłonu: kierunkowskazy, nadmuch, szyby, szyber, podgrzewane fotele, ogrzewanie tylnej szyby, wycieraczki), cały czas żarzy się żaróweczka od klimy (widać dopiero po zdjęciu przełącznika).
Po włączeniu zapłonu działa wszystko jak należy (oprócz klimy) - sama sprężarka po podłączeniu na krótko chodzi. Grzeją się przełączniki do opuszczania szyb na przodzie, (jeden z tyłu przestał działać) po wymianie na nowy chodzi (ciekawe jak długo?).
Wtedy właśnie zdecydowałem się rozebrać skrzynkę myśląc, że tam tkwi błąd - niestety nie. Większość eletryków mówi właśnie o braku masy, ale przegladając wszystkie są na swoim miejscu (zostały odkręcone i przykręcone od nowa).
W międzyczasie wymieniłem szczotki w alternatorze.
Uff, szkoda że mam swoje lata, trzeba było zostać pisarzem :mrgreen: teraz chyba już trochę za późno :(
_________________
był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96

Dochodzenie odszkodowań
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Copyright © by Ford Scorpio Team

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group