|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
Przesunięty przez: ZOMO |9 Lut 2010|, o 07:42 |
dzwine zachowanie wskaźnika temperatury |
| Autor |
Wiadomość |
sp9wlc
Tommi

Auto: `97, 2.3, MSB, kombi, LPG,
|
Wysłany: |9 Lut 2010|, o 06:27 dzwine zachowanie wskaźnika temperatury
|
|
|
witam serdecznie, wczoraj miałem mała trasę ( ok 70 km w jedną stronę) i zauwazyłem dziwne zachowanie wskaźnika.
otóż podczas jazdy z prędkościa 80-100km temp silnika jest w normie, jednak podczas postoju na światłach drastycznie spada do min, w tej też chwili szarpie silnikiem ( zasilany gazem, własnie gaz nie jest ogrzewany), zatem odrzucam błąd samego wskaźnika, wiem że coś się dzieje nie tak.
z historii wymian to w zeszłym roku wymieniłem termostat (motocraft), dwa lata tamu chłodnicę, w zeszłym roku zalany nowym płynem chłodniczym do -30 stC.
Czyzby dobre moje przeczucie że znowu termostat nieprawidłowo działa, czy może jakieś jeszcze propozycję.
za każde serdecznie dziekuję. |
_________________ Pozdrawiam z Rybnika, Tommi
kupiłem clx-a ale wyposażenie rośnie w kierunku Ghia |
| Ostatnio zmieniony przez sp9wlc |9 Lut 2010|, o 06:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
--Marcin--
603-773-876

Auto: nr.1 '89 2.9 12v ASB Lift Ghia - BLOS
Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył: 18 Cze 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |9 Lut 2010|, o 07:40
|
|
|
Myślę, że nawet całkowicie otwarty termostat nie powodowałby tak gwałtownego spadku temperatury, a wręcz przeciwnie na postoju temperatura poszła by minimalnie w górę.
Jak się zachowuje ogrzewanie? Czy nie czujesz np. że słabo dmucha ciepłe powietrze? Może nagrzewnica, lub jakiś zawór regulacji przepływu w układzie jest popsuty ? Proponuję prześledzić obieg chłodzenia w okolicach parownika. |
_________________ Było: Malunczini 126p, Sierra Coupe 1,8 CVH
Jest nr 1 od 9 lat, nr 2 Scorpio 2.9 MSB, nr 3 Scorpio 2.4 MSB, nr 4 Scorpio 2.9 MSB >= 4 x V6 =<
 |
|
|
|
 |
ZOMO

Auto: Nysan Patrol 2.9 24V LPG
|
Wysłany: |9 Lut 2010|, o 07:41
|
|
|
uprzejmie informuję, że dział w który założono ten temat nazywa się FUNKCJONOWANIE FORUM Techniczne
jak sama nazwa wskazuje, funkcjonowanie forum niewiele ma wspólnego ze wskaźnikiem temperatury
w związku z powyższym oraz tym http://www.ford-scorpio.p...pic.php?t=19905 należy się  3pkt
dziękuję za uwagę |
_________________ Pozdrawiam
Wasze ZOMO |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 58 razy Wiek: 36 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |9 Lut 2010|, o 09:13
|
|
|
otwarty termostat w obecnych warunkach całkowicie wychłodzi silnik i jest to normalne - chłodnica ma teraz wydajność 5~6 krotnie większą niż latem, i bez problemów schłodzi płyn do temperatury 50*C, a nawet niżej przy załaczonym dodatkowo ogrzewaniu.
w czasie postoju silnik produkuje mniej ciepła, a więc temp. nie powinna iść w górę. Latem czasem idzie, ale jest to wynik małej wydajności wiska, oraz dodatkowego ogrzania maski przez promienie słoneczne (i jeszcze kilka mniej istotnych powodów), co zimą nie ma miejsca.
Spadek temp. o którym się pisze może wynikać z trzech powodów:
- za duży odbiór w porównaniu do produkcji ciepła - wyłączyć ogrzewania i zobaczyć, czy będzie poprawa
- za mały przepływ płynu w stosunku do zapotrzebowania - sprawdzić podłaczenie parownika i nagrzewnicy, ewentualnie pompa wody słabo podaje
- uszkodzony termostat
Przy okazji, ostatnio wymieniałem płyn i nie miałem czasu na odpowietrzanie. Zaraz po nalaniu pracował silnik wprawdzie 20 minut, ale przy otwartej masce nie miał zamiaru termostatu otworzyć, więc nie chciało mi się bawić (na dworze -15*C i silny wiatr) i po prostu przelałem i zakręciłem. Przez kilka dni, zanim się układ porządnie nie odpowietrzył zauważyłem, że w momencie otwarcia termostatu temp. na wskaźniku gwałtownie spadała w dół. Po dłuższej przejażdce , porządnym zagrzaniu auta układ sie odpowietrzył i teraz wskaźnik przyspawany. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
sp9wlc
Tommi

|
Wysłany: |9 Lut 2010|, o 11:00
|
|
|
ogrzewanie zachowuje sie całkiem normalnie, stan płynu stale uzupełniany i w sytuacji opisane był zgodny.
faktem jest że od jakiegoś czasu podejżewam nagrzewnice gdyż w samochodzie czuję słodkii zapach płynu chłodzącego, na szybie przedniej tez osadza się słodki nalot.
mysli podczas jazdy podpopwiadały mi pompa wody, przejchane mam 215 tys km i nie mam informacji czy ktoś coś przy niej robił.
nie sprawdzałem jednak zmniejszając ogrzewanie, musze to wypróbowac, ale 95 % jazdy wykonuję po mieście i nic takiego podczas takiej jazdy się nie zdarza.
nawet rano, samochód wyjęty z nieogrzewanego garazu szybciutko się nagrzewa i wskaźnik pokazuje całkiem norlamnie i w samochodzie jest dosyć ciepło. troszke w nózki zimno ale to podobno norma.
ps teraz troche poczytałem o sposobie naprawy kolektora ssącego, ciekawy jestem waszych oponi na ten temat.
ciekawy tez jestem, czy jest sposób klejenia kolektora odpowiednim klejem?
ja wprawdzie poszedłem mocna "na skróty" i pokleiłem jak psiałem poxipolem, ale sa przeciez inne kleje.
dzieki za każda opinie
ps. przepraszam że pisałem nie w tym miejscu co powinienem. obiecuje poprawę.
[ Dodano: |25 Lut 2010|, o 09:44 ]
narazie okazało się, że króciec na kolektorze ssącym jest uszkodzony, kolektor pękł i króciec powodował nieszczelnośc, z uwagi na fakt, że kolektor nie jest tani, a przeróbka na metalowy jest w podobnej cenie, postanowiełem pokleić całośc poxipolem, od dwóch dni jeżdzę poklejonym i nic złego nie dzieje się ani na kolektorze ani na wskaźniku, nie wiem czy to jest zdiagnozowany problem ale wygląda obiecująco.
inna sparwa ile wytrzyma poxipol, pewnie skończy się na wymianie plasikowego na plastikowy lyb przeróbka na metalowy, ale bede się starał odłozyc to na dni cieplejsze |
| Ostatnio zmieniony przez sp9wlc |25 Lut 2010|, o 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: '97 2.3 16V ASB sedan LPG-LPI GHIA-ULTIMA
|
Wysłany: |26 Lut 2010|, o 09:29
|
|
|
| masz jakieś ubytki płynu chłodzącego? moze juz po uszczelce pod głowicą? klejenie kolektora nic nie da, szkoda silnika... |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Aukcje allegro - ALLEGRO
 |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: 97, 2.3 16V, sedan, manual
Pomógł: 29 razy Wiek: 32 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |26 Lut 2010|, o 09:52
|
|
|
| sp9wlc napisał/a: | | a przeróbka na metalowy jest w podobnej cenie |
kolego zaopatrzasz się w tani kolektor z 2.0 16V odcinasz część wodną aluminiową montujesz na miejsce plasticzanego i masz spokój
oo a przy okazji Witam kolegę z Rybnika możemy się spiknąć w sobotę to CI to pooglądam fachowym okiem |
_________________ Oczaty COSS 96 rok sedan ASB - NO LPG
Wieloryb 97r. 2.3 16V sedan, manual
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan manual |
| Ostatnio zmieniony przez irek |26 Lut 2010|, o 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sp9wlc
Tommi

|
Wysłany: |26 Lut 2010|, o 11:47
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | masz jakieś ubytki płynu chłodzącego? moze juz po uszczelce pod głowicą? klejenie kolektora nic nie da, szkoda silnika... |
ubytek mam ale to z uwagi na fakt raczej uszkodzonej nagrzewnicy bo w kabinie mam słodkawy zapach płynu, jeszcze tego nie zdianozowałem, z uwagi na fakt, że pogoda nie zachęca a ubytek jest nieznaczny
co do propozycji Irka:
juz tak tez postanowiłem z ta przeróbką, spotkania zawsze możemy zrealizować, a często tez widuję Twój samochód na Rybniku jesli dobrze kojarzę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team
|